用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 年齡歧視?
go

年齡歧視? [複製鏈接]

點解有d學校可以表明到幾多月大小朋友先有資格報名 ?????
甘算唔算年齡(細B)歧視? 有權甘做? 有無人會告學校?
   1    0    0    0

回覆:年齡歧視

與其怨天尤人
不如面對現實更好

應該不算系歧視

怎麼這麼多歧視?

年齡有限制就年齡歧視。。。。那小朋友表現不好不收,那是不是能力歧視?。。。。學校因為考慮住址太遠不方便小朋友而不收,那是不是引申為家庭歧視/住址歧視/經濟歧視?。。。。上兩層QQQme的例子,並不是學生的問題,那是不是家長歧視/生活習慣歧視?

真不明白,哪來那麼多的歧視?

哪道在升學一事上有比世襲/計分制更歧視的?

QQQme 發表於 12-11-28 16:12
有一次, 新生面試日... 有個家長借用學校大人廁所, 咁啱其中一位老師跟佢後面, 老師發現該家長竟然開大唔沖 ...
嘩!好慘呀.......個小朋友....

醒目開學勳章

回覆:年齡歧視?

有一次, 新生面試日... 有個家長借用學校大人廁所, 咁啱其中一位老師跟佢後面, 老師發現該家長竟然開大唔沖廁!!! 面試會完結後, 老師話俾校長知, 佢哋幾經辛苦從幾百份文件中搵返嗰位小朋友出嚟... 校長話:無論小朋友in得幾好都冇用啦!!! 唔會收!!!

以我的理解, 大部份幼稚園都由校長決定取錄与否,涉及的除了孩子表現,還有家長背境,關係, 和...我聽聞某龍校用幾萬便可(出自校董之口),另一間多分校有龍的也有價目,這年強國人在那裡認購了一整班小一(這是從這校K3家長得知的)。

學業路很長,勝負不在乎幼稚園,大家共勉之。

lovecupid  這是經濟歧視.....  發表於 12-11-28 16:16

世事無常........
我反而覺得學校在乎家長多於小朋友
因為小朋友仲有一年先入學,仲會有極大空間進步同成長。
家長都幾十歲人,變得幾多,但就最影響小朋友
分分鐘老師問小朋友問題,其實隻眼係睇緊家長。

Heyheyjoyjoy 發表於 12-11-28 10:55
謝謝鼓勵!經過一輪訓練,阿仔識咗,只是用填鴨方法,小朋友吸收力強,模仿力更強,個人覺得本末倒置,間間 ...
我認識一個3月大B和我孩子( 11月 小B) 一起考某幼稚園的K1, 人家連說話都未懂(爸媽未懂叫), 我孩子in時接近全中( 穿珠仔唔多得, 因為家中的穿珠仔有支筆幫助的, 但 in 時只得條鞋帶), 结果人家收了, 我孩子 waiting。
In 維記我孩子也是全组人最懂反應的, 昨天收信也 reject 了 ( waiting list)。

見多了就没太大反應,平常心看待。

引用:我個人覺得細b+的機會不比大b細哦,當年可

原帖由 marcuscyrus 於 12-11-27 發表
我個人覺得細b 的機會不比大b細哦,當年可以試,唔得還可下年再來。最慘7-8月o個班,大又唔夠人大,細又唔 ...
係口羅.....變相细b

lovecupid 發表於 12-11-27 14:39
坦白講,我都唔鍾意在同一個出生年度cut尾唔收細B
但你可以當佢係送咗個機會俾你出年做大B。
作為細B家長, ...

同意, 聖瑪加利大就正是這樣, 佢照收細B表, 仲收埋你$30報名費, 但實際佢又唔會收細B, 呢啲學校比好似大坑真光講明收到9月B的更差勁.

Heyheyjoyjoy 發表於 12-11-28 10:55
謝謝鼓勵!經過一輪訓練,阿仔識咗,只是用填鴨方法,小朋友吸收力強,模仿力更強,個人覺得本末倒置,間間 ...
我可能依家都脫脫地節,不過我8掛去睇下出results的post,似乎都有家長說孩子面試沒答對全部題目都有收,全對了又不收,我相信還有不少其他因素影響的,禮貌/能否安坐/反應/與媽媽的互動等等

引用:回復+Heyheyjoyjoy+的帖子 想阿仔識看識讀

原帖由 harris33 於 12-11-27 發表
回復 Heyheyjoyjoy 的帖子

想阿仔識看識讀A-Z, 俾佢睇多幾次 ABC song 就會識....
謝謝鼓勵!經過一輪訓練,阿仔識咗,只是用填鴨方法,小朋友吸收力強,模仿力更強,個人覺得本末倒置,間間幼稚園都話陪養小朋友主動學習。。。到頭來原來是填鴨。

回復 fracfrac_baby 的帖子

我都係咁話,第日6﹣12月係冇人會生細路。各院校即管繼續歧視啦。

引用:做細b都唔差,以大b身分報出名的幼稚園,機

原帖由 anzenchitai 於 12-11-27 發表
做細b都唔差,以大b身分報出名的幼稚園,機會高啲,雖然遲了一年入讀幼稚園,但可試試早一年報小一,只要九 ...
???

回覆:anzenchitai 的帖子

想問乜可以有兩次大抽獎機會架咩?點樣?唔係好明?

sallyksleung 發表於 12-11-27 22:40
Agree!無奈中
加油,我家細佬8月,當年我同佢考左4間only,不過都成2年前啦,世界唔同哂

marcuscyrus 發表於 12-11-27 13:00
我個人覺得細b 的機會不比大b細哦,當年可以試,唔得還可下年再來。最慘7-8月o個班,大又唔夠人大,細又唔 ...
Agree!無奈中

回復 Heyheyjoyjoy 的帖子

阿仔識看識讀A-Z, 俾佢睇多幾次 ABC song 就會識....

加油呀~~唔好放棄....

我個仔係11月B,佢都識左一兩個月

回覆:年齡歧視?

其實不只小學,有些幼稚園都是這樣!

marcuscyrus  幼稚園我知有,但小學真的少聽,起碼最大的幾間都沒有  發表於 12-11-27 22:39
‹ 上一主題|下一主題