用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思 VS 崇真(國際)
go

啟思 VS 崇真(國際) [複製鏈接]

請高人指點
   2    0    0    0

wai_wai_121 發表於 12-11-26 22:40
回復 babadogcat 的帖子

謝謝您的分享~ 我本人也很喜歡啓思, 也交了留位費~

是呈分試?還是TSA?
兩樣應該不同。

回復 babadogcat 的帖子

謝謝您的分享~ 我本人也很喜歡啓思, 也交了留位費~
可是就一直想問, 有人知啓思轉了IB小學後, 還要學生考TSA嗎?
如果有, 我想... 啓思的學生會不會沒有優勢?
如果沒有, 那他們未來會較難考附近的中學嗎?

崇真網頁有好多學校資料、如老師、課程發展、家長可以參考吓。

elizatyy 發表於 12-11-20 20:40
如讀崇真國際部的話、老師特意每月安排—次生日會、六年同窗、返學開心到不得了。 ...
我仔讀主流部,唔係國際部.亞仔昨天生日,老師叫同學們唱生日歌,亞仔又係開心到不得了。

回復 HK1D 的帖子

啟思有中學, 不喜歡它們中學還可用其九龍塘網
祟真是否有中學?

請分享

崇真國際同啟思比較,那間升中較好呢?

如讀崇真國際部的話、老師特意每月安排—次生日會、六年同窗、返學開心到不得了。

崇真小學部或幼稚園部的老師要求學生有紀律、能坐定定、自律性强的小朋友較適合這類學校。

回覆:啟思 VS 崇真(國際) ...

咁啱聖三一,救恩和崇真都是我的心頭好!

回復 Parisienne 的帖子

多謝分享

上一期某雜誌介紹不同種類學校,分了六類,其中兩類包括:

創意開放型學校 (自編課程) : 蔡繼有、啓思小學、維多利亞
活動教學紀律型學校 (自律自信) : 崇小(私立)、聖三一、救恩

回復 elizatyy 的帖子

絕對認同

自己對那一間較有信心就選那一間吧,最緊要孩子讀得開心又放心。

回覆:babadogcat 的帖子

I share the same thought with u...c u in CPS

當你見到天上星星,可有想起哥哥...

啟小還有EQ班, 呢課很有心, 相信對小朋友係終生受用.  諗下係屋企講20次都唔聽, 返學同小朋友一齊經歷, 容易上心.  
真的很明白英文程度問題, 我相信比一般沒有net會好, 但同傳統名校就唔好比住, 啟小好可能同維小一樣先啟發小朋友, 所以寫到錯晒都未必好介懷, 只要小朋友有興趣繼續.  傳統名校就申晒生字, 一個都最好唔好錯.  如果咁比之下, 一般實覺得前者程度唔夠.  但係再長線想下, 到底有興趣有信心又唔怕錯去做一件事好, 定係小心翼翼怕少左一分咁計著做好............

只係討論下, 因為選擇學校係我們大家都好緊張, 希望同大家交流下.

啓思和崇真國際部都是相對較輕鬆的學校、個人會以學費、宗教、升中、外籍老師數目作比較。 上年崇真J6 主要升崇真書院、啓中、CAIS 和其他英中。

崇真國際部的class teacher 是一個西藉老師和一個國語老師。中文是由地道國語老師教、數學以英文教(快半年), 英文、 宗教、visual art 、General study ,PE 等都是西藉英文老師教。另外有日文和法文堂,  都是由日本人、法國人老師教。

之前有post 話啓思升中成績很好、位於九龍城網。本來我都有考慮啓思、但學費已超過本人可承擔的範圍。

HK1D 發表於 12-11-15 17:04
謝謝你詳細的回覆。這所學校一直討論的人不多,身邊也没有認識的人就讀,但聽你講也很安心。其實我也很喜歡 ...
我囡囡出年也會入啓思,我覚得腦基礎學習這一套很有效,就是擔心英文水平不高,如再要在外補習就煩了,而且無考試......., 先甜后苦就好痛苦。
‹ 上一主題|下一主題