用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你會一心二用嗎?
go

你會一心二用嗎? [複製鏈接]

侄兒一面追看YouTube 的搞笑卡通,一面做算術作業,我看到即時告誡他應該關掉電腦,專心做功課。但話一出口,腦中即時浮現出當年自己會考時四處尋找靜處溫書的窘態。

「也許你這樣一心二用更好,」我一副覺悟前非的模樣對小謙說:「從前家裡教導讀書一定要專心,不可同時看電視聽收音機,所以我溫書時不習慣附近有雜聲。我的同學就不同了,他們可以一面看書一面聽收音機看電視,考試成績也不錯。這種一心二用的本領令我十分羨慕。相反我就到現在做任何事也要高度集中精神,不能略有分心,才能做出心中的標準,十分苦惱。你就用你自己的方法吧,不用理會伯伯先前所說的了。」

不過因為實在有「教壞細路」之嫌,所以我還是第一時間向謙爸自首了,把教仔的責任交回他。

0    0    0    0
如得其情,則哀矜而勿喜。

彈琴左右手彈不同東西,是一心二用嗎,要用腳踏,是一心三用嗎,眼看歌譜,是一心四用嗎?

打牌,一心一用,只顧自己副牌,輸硬....
鋤d(第二聲),一心一用,只顧自己副牌,死得啦....
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

samuel89 發表於 12-11-21 17:55
真的假的......左手畫圓,右手畫方

我只係用手指試啫, 試咗好多次都得喎, 同步開始同步完成.

回覆:你會一心二用嗎?

畫圓、方,並不難

chanwendy 發表於 12-11-18 17:01
呢個我都得喎.
真的假的......左手畫圓,右手畫方<----我指既系100%同步進行....唔系同步完成就當系呵.....

以前讀書.一邊聽收音機一邊做PAST PAPER. 工作上,一邊聽音樂一邊寫PROGRAM. 一路同CLIENT 講電話,一邊MSN 另一個客人. 有丁點時間,仲睇埋MAIL.  太習慣了...

其實我一直都希望我小朋友有能力一邊睇電視, 一邊做功課, 而功課成果係見得人的, 只可惜暫時仲未得啫.

samuel89 發表於 12-11-7 10:27
莫非你真的可左手畫圓,右手畫方
呢個我都得喎.

以前在Discovery看過一個節目,研究一心兩用。測試一邊看片一邊聽一段講話。最後那班話自己一心多用和普通人的成績好似好不了多少。

ANChan59 發表於 12-11-7 17:00
可能要作少少解說。
我指是工筆花鳥或人物,我要一隻手揸兩支筆,一支有顔色,另一支為清水筆,作洗染之用。比左手畫圓,右手畫方,複雜多了。
真的假的......左手畫圓,右手畫方<----我指既系100%同步進行....唔系同步完成就當系呵.....剛剛睇過部探討一心幾用既片, 果位英明神武既CEO平時都系習慣一心幾用,一邊揸車,一邊講電話下決定, 但測試時一邊講電話,一邊俾D路面突發意外佢就即時証明左唔系一心幾用, 只系一心先後共用而已........

回復 A-Mum 的帖子

開車是一心多用的手腳協調的例子。
我只是開玩笑。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

唔係玩架,真係咁做嘢架。受訓時,導師話有彈開鋼琴嘅,會易上手啲,因為慣咗手腳分工,再唔係,有揸車都好啲。所以就算鋼琴對升學無幫助,我都想啲細路學,希望手腳運用、協調都會好。

回復 ANChan59 的帖子

厲害! 心要靜, 手要靈!
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

Annie123 發表於 12-11-7 17:35
以前我讀大學時,沒有 youtube,但就邊聽唱機邊做功課,那時聽得最多 alan tam。
我見女兒現在有聽 youtube ...
我都是MBO。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

A-Mum 發表於 12-11-7 17:31
咁兩隻手兩隻腳各控制不同的儀器、機器,算唔算一心四用?再加埋同隔離同事溝通,又叫唔叫一心五用?有時仲 ...
我覺得算㗎,如果唔發生工業意外。
如有意外則變一心害人。

咁兩隻手兩隻腳各控制不同的儀器、機器,算唔算一心四用?再加埋同隔離同事溝通,又叫唔叫一心五用?有時仲聽埋歌⋯

samuel89 發表於 12-11-7 10:27
莫非你真的可左手畫圓,右手畫方
可能要作少少解說。
我指是工筆花鳥或人物,我要一隻手揸兩支筆,一支有顔色,另一支為清水筆,作洗染之用。比左手畫圓,右手畫方,複雜多了。

Yanamami  可唔可以收阿女為徒?  發表於 12-11-7 18:13

回復 小謙伯伯 的帖子

侄兒一面追看YouTube 的搞笑卡通,一面做算術作業
其实这类生活态度非常实际, 脑筋一边松弛,(笑骑骑),  一边又认真地做紧算術作業. 简直是生物进化论.  

吓? 会否做得慢D?  长辈那评估得甘多?  总之是大部分算術作業做到, 证明佢有能力,有心肝! What if 唔准追看YouTube 的搞笑卡通, 只准做算術作業, 成绩系咪好D?  边位做过测评的家长, 唔该分享!

请员工都是要求人家交足货,  而非努力严谨的得个做字而无货交,  总之佢有 货交, 还时常笑骑骑, 我肯定likey.  

‹ 上一主題|下一主題