用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind comments
go

Keen Mind comments [複製鏈接]

Dear parents,

想知keenmind係睇咩決定收自己N班生讀K1? 仔仔依家讀緊 N1 International class. 啱啱老師同我講, 話仔仔係學校好似聽唔明佢哋講乜, 叫我係屋企專注同佢講一種語言! 我哋多數同佢講英文, 亦有中文. 係屋企問題不大. 依家有York K1 係手, 那一間比較好呢?
   2    0    0    0

死啦! 點解我唔明你哋講乜嘅???

哦,又浮面啦!

BabyBmom 發表於 12-10-10 16:52
多謝提醒hehe
知道邊個啦? 好快"對不起,你無權訪問該版塊。"

回覆:Keen Mind comments

多謝提醒hehe

小心,又有新a/c

沒有準則收回你上K1,要有心理準備

我個女前年讀N1,這間学校沒有準則收生,我女未能上K1,我女成績好,合作,間班主任為什麽,回覆未能了解小朋友好笑,讀了半年回覆末了解,好在未了解,我轉了一間在行政上和老師都好好

fishingcat 發表於 12-10-4 02:35
樓主經過多位家長們提供意見,應該心中有答案了; 多咀一問, KM 收你個仔讀K1, 你仍會否考慮或無論如何都 ...

Yes!!!! very helpful information!!! many thanks all parents!!!

Good question!!! um...If KM accept my boy to K1...its really hard to pick... I would prefer he can study in the same K1 of course...but its really depends on does the school education style is match with my boy and can he pick up all knowledges from them...still need time to see see....I have also applied another K1 for him just in case....

How about you all? which one do you prefer?

樓主經過多位家長們提供意見,應該心中有答案了; 多咀一問, KM 收你個仔讀K1, 你仍會否考慮或無論如何都轉York? 據聞York 程度很深尤其英文。

樓主經過多位家長們提供意見,應該心中有答案了; 多咀一問, KM 收你個仔讀K1, 你仍會否考慮或無論如何都轉York?  據聞York 程度很深尤其英文。

我仔仔都係由KM N1讀到現在K3.
當年申請時已知道N1未必一定可以原校升讀K1,所以亦有申請一、兩間其他學校作後備。
坦白講,劍鳴比其他九龍塘幼稚園功課算係較多嘅一間,課程亦不是最淺易嘅一間。
當年,我都擔心我仔仔上堂坐唔定及對老師提問冇回應,因佢平時在家嘅表現活躍、好動、唔專注,但老師嘅觀察居然係上堂尊心和受教,而結果係仔仔係上左K之後嘅表現証實左老師講嘅嘢。
講咁多,係想講,小朋友性格是否能和教學模式互相配合係好重要。啱讀KV未必啱讀SC,掉轉亦然!
每年不少N班小朋友(無論可直升K1與否)轉去其他更適合嘅幼稚園,如德望,KV,SC etc,不等於這些小朋友唔叻,但亦不等於KM唔好。只係,父母可以再揀適合嘅學校,學校亦可以再揀適合嘅學生。
除左小朋友,父母嘅教育理念是否能跟學校互相配合,個人猜測,亦有可能係考慮因素之一。可能最近報得多小一,家校合作,呢四個字已入左腦。

小小建議,老師有feedback比無feedback好!你可以請教老師有咩方法改善小朋友嘅情況,如家長有心、正面接受及面對問題,上堂三小時,在家起碼有6-8小時,老師所指嘅問題,小朋友一定會有改善。另外,on waiting不等於放棄,無論學校對小朋友或家長對學校。

回覆:yingval 的帖子

I know there are kids who bite other kids in class that got promoted to K1, but my boy bitten by that same boy twice, the teacher didn't notice til I saw the injury at home.
If there are less K1 space than PN class, why they don't take the kids who are on waiting list after some kids withdraw ? And rather call outsiders to fulfill those availability? And hope this year they won't write on the notice priority will be given to existing students!

回復 bebe1 的帖子

Totall agree!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

其實都係四個字「供求問題」

只靠兩個月就西走N班學生,有點兒太快同埋老師都未比夠時間去培養個小朋友啦。這是否代表n1 interview 時他們撰錯學生?咁佢哋又點知k1 interview 撰入來的又冇再撰錯?n1 撰得入來就應用心教而不是草草兩個月就cut loss 咁!個人意見

其实我都明白為何KM不完全收晒所有N1学生,第一学位有限,第二原來真的有小朋友會咬同学和打同学,若我是老師或家長也不想有這樣的学生在課室影响同学!亦有一些学生不肯說話,不表達。雖然我都想其N1直升k,但也明白他的原因,只希望他可收多些N班学生!

回復 fishingcat 的帖子

Agree!
所以我以不選這類學校, 因為不想" 終日以驚恐心態渡日, 怎能活得快樂?"
該面對的一定要面對, 但可以避的就避, 不想多一事.
幼兒小小年紀, 要入學已經注定要面對入學interview一關, 若非因不合適, 否則之後若還要面對轉校, 重新適應環境, 實在也太辛苦了.  
而已選報這類學校的家長, 就真的要有心理準備了

古語云: 有人有空氣之地, 總有不如意事....
當遇上不幸時, 人是可以選擇用積極正面之心態或消極負面態度去面對?  以負責任態度面對者, 必能提升個人質素; 以受害人自居者, 一生與受害為伴, 自此一沉不振.  
合不合適還會出現在中小學及工作環境中, 漫長人生路, 終日以驚恐心態渡日, 怎能活得快樂?

醒目開學勳章 貢獻勳章

合適與否,同教唔教好無直接關係,教育工作者唔應該因為你唔能夠繼續升讀而對小朋友有唔公平嘅待遇 (自願/非自願離校都一樣),學校行政問題唔應該會影響到老師教學!
家長同時都响度揀學校,大家好鍾意嘅"龍校",一樣有小一學額不足應付K3畢業生嘅問題,坦白講,我當初報呢間學校嘅原因,係因為報N班易升K1過K1先報,呢d係個人取捨問題
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題