用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好唔好repeat k3?
go

好唔好repeat k3? [複製鏈接]

我個仔而家讀緊k3,佢係超細仔12月出世,而家開始考私小及直資,但佢的行為及對答能力好似仲好細咁,而家d直資20人爭1個位,佢又唔係特別醒,好怕佢冇學校收,係咪應該比佢重讀k3等佢心智同語言溝通成熟d出年先同人爭會好d?唔知佢見朋友仔升小一自己冇得升會唔會覺得hurt?唔知點好。

1    0    0    0

回覆:好唔好repeat k3

多謝各位的意見,各位所說的,我也想過,我心儀的直資或私校是以活動教學為主,認為最適合兒子,只是面試時他好像未能表現出他的實力,主要是他的思想還很幼稚同埋語言表達冇大一年既好,他時常看書,我有比佢參加話劇班,其實repeat k3只是諗佢會唔會大d先升小一會應付自如d.至於話比佢小學才repeat ,我相信我唔會比呢樣事情發生,我唔會比佢懶到讀書唔成。我同先生討論過,應該會比佢考埋其餘的學校,有結果再算,謝謝各位!

如果心儀0既係直資/私校, 今年可以試下考先, 唔得就讀津校小一年, 津校讀得OK就唔洗轉了。下年可以再考過心儀的直資/私校小一, 津校小一課程深過K3, 再考直資/私校, 一定有優勢, 加上津校係免費的(幼稚園要交學費呢)

sthnothing  good idea!  發表於 12-8-27 16:31

所以話最好問清楚教育署,要2年都有呢個資格就ok。

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

好似話係無去讀,係可以抽多次,適齡係5歲8個月至7歲.
如有講得不岩,請更正.

回覆:好唔好repeat k3

比你reapeat k3, 都要睇小朋友性格,有啲小朋友勁怕羞,大仔又點

一生抽一次

dwkw333  Yes.  發表於 12-8-26 23:02

好似唔係喎,朋友細,讀得嘛嘛,所以重讀k3,都係有得抽,不過放棄左。2年都有得抽獎。

樓主,最好打去教育署問下。

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

回復 shuna 的帖子

I strongly recommend repeat for super small boys.  The performance for big and small kids can have huge difference, and it is even worse for boys.  However, I would choose to let the kid repeat in K1, but not K3.  When the child is already in K3, after doing all the interview preparation in KG, attending graduation ceremony, attending graduation dinner, then all the classmates can leave the KG and go to P1 but one kid cannot?  I guess that kid would lose his self-confidence since this is equivalent to telling him that he is performing worse than everybody else.

KK07  In such case, I'd rather start attending kinder a year later.  發表於 12-8-26 10:21

又唔係讀唔上,奌解要留班???要知道留班做,大B又唔見得一定考到好學校。

If u choose to repeat, u need to think to repeat at P1 rather than at K3 ah!

醒目開學勳章

引用:Repeat左,+可否2年都有個適齡分先,同埋可以

原帖由 fw9166 於 12-08-25 發表
Repeat左, 可否2年都有個適齡分先,同埋可以有2次機會去揀自已心儀小學,係既都無問題. ...
每個小朋友只能抽一次獎

(在我個人睇) 我會睇返客觀條件先, 家長對小朋友會唔會加強支援, 例如同佢讀多D課外書呀, 親自教佢多D嘢呀, 多D培養吓教吓小朋友嘢呀, 多D跟吓佢小朋友嘅功課呀之類 ... 如果家長可以加強幫吓小朋友, 咁不如幫佢升班幫佢適應唔好留班啦, 幼稚園小學階段, 我斷估好多家長都唔會教唔掂嘅 ...

如果家長一向本身都係無咩點理小朋友學業, 無咩同佢地睇吓書呀, 教吓佢地嘢呀, 出去學吓嘢呀咁呢, 咁我又覺得留班都未必會同上一年(同班)有好大分別 ...

同埋呢, 在我個人而言, 除非學校要求, 否則我係唔會要小朋友留班, 因為留班嘅QUOTE唔係咁用架囉 ...   

另外, 我見過一個例子, 幼稚園留咗一年, 結果都係一間都考唔到

引用:我個人唔贊成,個小朋友都未試過,咁快就認

原帖由 cmt1010 於 12-08-25 發表
我個人唔贊成,個小朋友都未試過,咁快就認定佢唔得,否定了他,試問孩子會點想。這樣的做法背後帶左一個訊 ...

agree

醒目開學勳章

回覆:cmt1010 的帖子

Agree

引用:小一至中六,這12年裏,+你預計孩子會否一帆

原帖由 KK07 於 12-08-25 發表
小一至中六,這12年裏, 你預計孩子會否一帆風順,絕沒有repeat 危機?比我會留番時間萬一將來再用.  唔係嚇你, ...
完全同意。咁小個repeat, 到中小學階段若發覺成績不好,想再repeat都難,因年齡大過好多同學。

helenli 發表於 12-8-25 12:13
何不打好根基,以最佳狀態去開始小學生活,中小學就不用repeat!

呢個當然係最理想啦, 但係我想講,12年不是短時期,中間太多變數. 我見過小一至小三好top既成績,高小變得中遊位置, 甚至小學好好,上到中學追得辛苦.  當然有孩子由小到大都咁叻啦.  我係保守型, 總希望凡事有backup.

回覆:好唔好repeat k3?

我個人唔贊成,個小朋友都未試過,咁快就認定佢唔得,否定了他,試問孩子會點想。這樣的做法背後帶左一個訊息出來,就是父母心目中有一條成功與失敗的分界線,百般努力都要為自己孩子超越這條線,以為這是為他好,但對於小朋友,他們同樣會看到父母如何看自己。唔應該咁快為自己的孩子定了型,要相信無論如果,自己的孩子都是最叻得。

BBTao    發表於 12-8-28 15:52

回覆:KK07 的帖子

何不打好根基,以最佳狀態去開始小學生活,中小學就不用repeat!

‹ 上一主題|下一主題