用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家會否讓初小小朋友看漫畫嗎?
go

大家會否讓初小小朋友看漫畫嗎? [複製鏈接]

大家會否讓初小小朋友看漫畫嗎? 因為小囡升小二, 識字又不多, 坊間很多中文書都太多字, 她難以入手, 此階段讓她看漫畫可行嗎? 會否太迷很難進入其他多文字書藉? 可否分享心得??
   2    0    0    0

白貓黑貓同老夫子,我兒子都有看.....

咁balance咪得囉!又睇漫畫,又刨書!雙線發展都OK!

亞女迷上了老夫子,我好擔心佢唔會睇其他書,不過聽完各位咁講,我放心好多喇

有關"有系統而有趣的故事書", 我囡囡鍾情ORT, 已看到7-8 stages, 但佢應該識唔晒入面d字, 但佢每次睇都投入, 唔捨得放手. 每個故事會看N次都唔厭. 有時我會問佢夠竟你明唔明個故事講咩, 佢會話知. 所以我唔理佢, 由她自己揀. 因為她喜歡Kipper series,  所以她亦會看Magic Key Story.

唔係化  thanks!  發表於 12-8-10 01:58

程度不算高, oxford tree 睇到level 6, 已經開始縑字多....

唔係化 發表於 12-8-9 09:16
請問英文書, 可以推介下有那些 "有系統而有趣的故事書" 呢
小朋友程度是? he/she is interested in what areas?
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Siu-dor 發表於 12-8-9 13:21
其實我係有chumamma 所提及的疑惑. 因為我驚開錯頭.

英文因為有很多有系統而有趣的故事書, 所以英文方面 ...

請問英文書, 可以推介下有那些 "有系統而有趣的故事書" 呢

醒目開學勳章 王國長老

杰杰媽媽 發表於 12-8-9 13:32
我仔細個時我都買左好多ort/ ladybird,但就算我同佢一齊睇都好,佢都係冇咩興趣.

反而中文書越大越睇大人書 ...
我囡囡都唔鍾意睇英文書, 屋企既英文書我會留返上 EPL 時等老師同佢睇.

中文書真係睇多多都得囉.

杰杰媽媽  same  發表於 12-8-9 13:45
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Siu-dor 發表於 12-8-9 13:21
但看見大家有很多正面的分享, 又好似看漫畫問題不是太大, 係未有過度期的呢?
我開頭都唔接受睇漫畫, 係囡囡 P.1 時學校書展我上去睇書, 咁岩有位主任都係度揀書, 係佢推介三采既書畀我, 主任話佢囝囝好鍾意睇, 睇完好多野發問, 之後我係書局買左幾本, 囡囡睇完之後真係好鍾意.

囡囡並唔係單向地睇漫畫, 屋企有好多故事書, 佢會睇一輪漫畫就轉睇故事書, 剩係呢個暑假 (七月中) 岩岩放個星期, 囡囡已經不停咁睇書, 老鼠記者, 迪士尼故事, 兒童的科學, 木棉樹, 總之係睇到成張床都係書..........可以壓住 D 書訓添.

揀漫畫我係揀會令到佢去搵其他資料既書, 屋企無時會係學校圖書館借, 借完返黎真係睇晒架.

噚日囡囡又問左個問題, 咩叫 "慣性定律", 我同佢講真係唔記得兼唔會亂答, 叫囡囡見到大舅父時可以問佢, 再唔係上網搵資料.

漫畫揀得好會有延伸閱讀, 揀得唔好時就會放棄睇故事書, 所以買之前最好係家長睇左內容先買.

杰杰媽媽  "成張床都係書..........可以壓住 D 書訓添."  .....................我仔都係日日攬住d書訓  發表於 12-8-9 13:44
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我仔細個時我都買左好多ort/ ladybird,但就算我同佢一齊睇都好,佢都係冇咩興趣.

反而中文書越大越睇大人書,原來佢like真實感,佢唔多like 故事形式既書.

所以宜家都係我自己去開書局幫佢揀書,因為我買中佢鐘意既書.次次佢都好開心咁即時拎黎睇,但佢睇得太快啦!  (俾3/4hr佢已經睇晒一本金庸個d書)

但我真係搵唔到一本佢岩心水既英文書.呢個係宜家最大既問題.

我仔係進化型:  白貓黑貓/三采漫畫>冒險小虎隊>兒童戰略/歷史書>大人歷史/秘聞書  (宜家係繁體簡體全部通殺)  歷時7年

其實我係有chumamma 所提及的疑惑. 因為我驚開錯頭.

英文因為有很多有系統而有趣的故事書, 所以英文方面問題不大. 我擔心的反而是中文, 因為現今香港對中文越來越有要求. 我驚她睇慣漫畫, 對多字的中文書無興趣. 她很喜歡看喜羊羊漫畫(因為身邊同學有睇). 我見佢喜歡喜羊羊, 未跟她一起看多字版的chaper book, 但有時用詞太深, 未能投入於故事情節, 所以興趣不大.

但看見大家有很多正面的分享, 又好似看漫畫問題不是太大, 係未有過度期的呢?

杰杰媽媽  頭2年我仔只睇漫畫,但覺得只要搵到一類佢鐘意既書,佢就會開始好鍾意睇全部都係字既書.  發表於 12-8-9 13:37

醒目開學勳章 王國長老

唔係化 發表於 12-8-8 15:24
好多謝大家既分享!!

想問下你地講果幾套書, 例如, 三采文化科學系列, 尋寶記, 雨林冒 ...
三采系列書局賣 $93 本, 未必會有 discount.

圖書館好難借到, 試過去搵...........唔好意思係畀人借晒.............

我因為囡囡好鍾意所以買.............我係買到間書局自動畀 discount 我咋.......

唔係化  Thank you. 買到變大客仔, 好勁呀!  發表於 12-8-9 11:14

多謝各位快速的回覆! 感動中.....

我都想係圖書館借多D, 細個時D書多數買, 但發覺睇完重睇機會好少, 屋企搵位擺都係一個大問題, 所以我會試試圖書館BOOK先~

唔係化 發表於 12-8-8 15:24
好多謝大家既分享!!

想問下你地講果幾套書, 例如, 三采文化科學系列, 尋寶記, 雨林冒 ...
這系列的書售價絕不便宜,且重看價值不高,我建議你往公共圖書館借。由於這些書都很熱門,特別在暑假期間,最好先在網上預訂。

杰杰媽媽  但我仔係買親咩書都會間中翻睇,所以我買到成屋都係書.  發表於 12-8-9 13:24

醒目開學勳章 王國長老

一般書店都有架喇

好多謝大家既分享!!

想問下你地講果幾套書, 例如, 三采文化科學系列, 尋寶記, 雨林冒險王, 恐龍世界歷險記, 白貓黑貓, 圖書館有得借嗎?? 如係三采訂寄黎香港, 運費會否好貴呢? 謝謝!

csu0262  我話就算誠品在HK都唔會平得去邊, 因我地試過在台灣誠品買,都係平好少! 但當時阿仔真係好鍾意,咪當買手信咁攞番嚟!  發表於 12-8-8 21:42
杰杰媽媽  如果真係想買hk版,不如等過幾日誠品開左睇下會唔會平過hk書局仲好.,hk賣$100一本真係好死貴.我仔係咁睇書我賣命都唔掂呀!  發表於 12-8-8 17:07
杰杰媽媽  lib. 有都冇用,長期俾人借晒,我係頭幾本買hk版,之後全部都係買大陸版,  1/4 價錢就買到,仲要係書展有折抬返屋企仲平好多.  發表於 12-8-8 17:05

回復 chumamma 的帖子

Hi chumamma,

認同你的顧慮, 就是不能令小朋友只看或只懂看漫畫.

我認為看漫畫是要令小朋友不怕閱讀, 跟著就要引導他們看文字書才行, 細仔都是由喜羊羊->三采->小兵->老鼠記者.

其實三采大部分都是知識性漫畫, 有不少文字補充, 當小朋友看完漫畫的部分, 都會跟著再看補充的文字, 是一套很有教育意義的書, 我自己都從中學會了不少知識.

另外大女今年升小五, 雖然她已看完整套金庸小說, 但到現在仍然會追看數碼西遊,尋寶記等漫畫書, 所以我覺得兩者並存是沒有問題的.

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 12-8-7 14:43
我仔一日學埋果d科學道理, 陣間叫我吊個水樽蒸d水黎飲, 陣間又叫我劈開碌竹入面有水飲wor, 佢而家既 ...
我位仲搞笑, 睇完折射個本, 走黎問我咩叫折射.............跟住我講咪係 "Light of reflection" 囉.............分入射角同反射角...........死........捉蟲入米缸.........畀佢捉住我係咁問問問.............

Charlotte_mom  係咪呢, 都話勤有功戲無益啦, 平時又唔睇多d書!  發表於 12-8-8 12:33

Siu-dor 發表於 12-8-6 12:45
大家會否讓初小小朋友看漫畫嗎? 因為小囡升小二, 識字又不多, 坊間很多中文書都太多字, 她難以入手, 此階段 ...

我不讚成小朋友看漫書,

道理很簡單, 習慣了睇圖書去理解, 就不想閱讀繁複的中文字。

我經常同自己小朋友講, 將來要幫老闆出信寫字給客人, 難道你去畫漫畫給客人去睇 ????  如何組織句子文法用詞 ...... ????

而事實, 我已睇到很多例子個案。

有朋友就是說由漫畫慢慢開始, 點知佢個囡而家小六, 都只是停留看喜洋洋, 但相反, 朋友自小比簡單English故事給佢囡囡, 現在小六, 能寫一手好英文章, 甚至寫英文故事書及印書送給老師, 程度達中四、五左右。
‹ 上一主題|下一主題