用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

deleted...
   0    0    0    0

回復 twobirds 的帖子

基本上差唔多,但政府S位返全日,私人S位返半日。

回覆:fandd 的帖子

Fandd, 多謝你的分享,請問S位和私人密集式訓練是一樣的訓練模式嗎?

回復 HopeLJ 的帖子

……但手多多、自制低 (例如突然離座去攪收音機,之前已講過1000次加罰企) ,專注力低 (同學係度聽故事佢就望風扇),有時要用力捉住佢先左止到佢去攪嘢 (洗完手重玩水喉,叫唔停)……

S位能有效協助呢類問題既小朋友。

回復 YingYin 的帖子

但I位學校跟project approach教學兩者有一定關係嗎?

YingYin  沒有,只是我選的那一間I位是用這教學,所以你要小心選擇,要了解學校課程  發表於 12-7-19 15:37

回復 Capricorn2521 的帖子

有D都會比較傳統一些的,我之前那間,是用project approach,即每樣專題,由小朋友找資料,由討論形式去學習,變化得太大,並不適合細女,但大女就讀得好開心

但現在讀的幼稚園雖然都有用活動教學,但只是圍繞有限范圍內,有主題書本,有依據給她跟從,會適合細女

YingYin 的帖子

我有點不明白,幼稚園應該多數都係活動教學的,傳統教學的課程都比較深,似乎不適合發展慢的小朋友...

上次私人S位導師同我講,話我女不適合我選那間I位,因活動教學,而我個女專注不倒,3年時間只會陪上堂,浪費時間,我唔係太信,我話這間I位在我區最出名,最後私人S位的心理學家,親自打比I位校長傾了半小時,當然佢地都話唔合適啦,N班校長又話(原定在那間KI讀I位),小學先上特殊,你重接受不倒!她們把我嚇死了,最後臨派到個一刻轉了E位,其實都要多謝佢地

引用:要按能力去選,I位會適合能力稍遜但希望從常

原帖由 FeiG 於 12-07-18 發表
要按能力去選,I位會適合能力稍遜但希望從常規中學習的小朋友
如果學習動機能力尚可,無乜情緒問題,唔喊唔叫唔打人,但手多多、自制低 (例如突然離座去攪收音機,之前已講過1000次加罰企) ,專注力低 (同學係度聽故事佢就望風扇),有時要用力捉住佢先左止到佢去攪嘢 (洗完手重玩水喉,叫唔停),i位老師會唔會叫佢返 s 位嫁,好擔心。係未到 4歲會定 d嫁?

回覆:想大家一齊分析及分享一吓S位或I位的利弊

要按能力去選,I位會適合能力稍遜但希望從常規中學習的小朋友

引用:+本帖最後由+ababymami+於+12-7-16+22:19+

原帖由 ababymami 於 12-07-16 發表

回復 01shirley 的帖子
可以抽他出去私人S等I 嗎?

引用:I+位老師有經驗,可以比+s位更加好,但可遇

原帖由 HopeLJ 於 12-07-16 發表
I 位老師有經驗,可以比 s位更加好,但可遇不可救⋯
Agree!

回復 HopeLJ 的帖子

係 Links 嘅導師叫我去參加佢地灣仔centre嘅正斗奇兵
17/7 ~ 3/8 (星期二、五) 上午12:00 ~ 1:00
本小組透過各種情緒及行為管理遊戲及技巧訓練,以改善有專注力不足或過份活躍情況之兒童情緒控制,減低其衝動性及改善與老師及朋友相處之技巧

不過,我仔仲要返學,冇報到。我依家考慮緊灣仔健苗軒嘅專注力訓練班同感知肌能訓練班,星期六上堂。吾知健苗軒好吾好呢? 有冇家長意見?

我個仔都係手多多果D,不過吾會用腳,叫佢吾攪東,佢攪西,到超市要Daddy買野,我睇住佢。到大型超市就放佢到大型手推車內。後來,我用德育故事書,教懂佢好多規舉, 佢亦開始對規舉好有興趣,成日都講,又會考返我。書本冇嘅,就實地教,教完返屋企會問返佢。後來到超市教佢:去超市吾可以攪人地D野,要食薯片就要去比錢先,依家將薯片放入籃度,比咗錢先可以打開....下次去之前又要講明....就係咁...我就逐樣遂樣話比佢知得同吾得,要點樣做。依家終於可以規規舉舉推車仔行超市........當然仲有好多規舉教導中....

引用:回復+ababymami+的帖子 謝回覆。我很明白

原帖由 Capricorn2521 於 12-07-17 發表
回復 ababymami 的帖子

謝回覆。我很明白你的顧慮,我的情況有一點點相似。
邊度有執衝動行為的班?可以介紹或PM 我嗎?我囝囝能力不太差,但很手多多,如電制、I phone 之類。已經拖住佢無手可用,可以用腳去攪。大聲呼喝佢可以暫時制住,但不能常常係公衆場合做,不是面皮薄,是不想長此下去。如果有較和些的方法,我不怕麻煩同會有耐心的。

deleted

deleted..

fandd  據我囝囝既經驗,同時返兩間既好處係可以讓小朋友適應多人既社交(主流),並有助語言發展。唔係話一定唔得,不過要
1. 衡量小朋友能否融入主流既群體
2. 能否聽老師指示及坐定定
3. 有心理準備每天黃昏後小朋友會好攰   發表於 12-7-18 21:35
BKVIP  唔建議小朋友同一時間返2間學校,辛苦固之然,仲要學習2套唔同規舉,對小朋友黎講唔係好事。  發表於 12-7-18 15:08
Capricorn2521  今年last 一年留s位,然後9月直上小學的同學仔....我個仔果班都有。家長話見個仔追得好貼,便不考慮repeat了。  發表於 12-7-18 09:46

我仔專心都係大問題, 聽書只用耳仔聽, 眼好少望老師, 所以連結眼,耳的資訊都較差.
另外評估後, 言語發展較差, 不過都係預計中.

回復 kelvin_hmlau 的帖子

你個仔都有ADHD問題 ?

關於a仔變adhd 同上小學食藥問題, 我仔做6歲評估時有問過心理學家, 佢地認為a同adhd 都係腦部分功能唔work (尤其係連結資料部分). 所以多數A仔都會將言語, 社交同專注問題帶到去小學.

至於食藥有無幫助, 真係要d 仔試藥睇反應, 有d 仔都要試2/3隻藥先ok. 我會上到小學睇番上堂情況再作決定.

回復 ababymami 的帖子

謝回覆。我很明白你的顧慮,我的情況有一點點相似。
1) 都係最後一年服務,
2) 都係覺得OT/PT不需要,我反而覺得一個懂得引導佢嘅老師係最重要。

3) 都係仲有小小情緒行為問題,不是攻擊性,是生自己氣,同要求高。會搞小朋友,不過係撩人地玩。上堂吾專心。
4) 都係仲須要ST,雖然佢依家超多野講,但仲係要教同理心同理解多一點別人說話的背後意思。

在9月我們會出I位讀。其實我預咗會有投訴,咁樣我先可以返屋企續樣續樣同佢執。我用獎勵計劃/清楚說教/預告已經同佢執咗好多行為。老師見家長有做野,希望可以好好合作,個校長都好nice,都係讀一年傘.....大家好來好去。我言下之意...係覺得學校只係一個社交場地,我自己回家仍然要努力同佢執行為。

老實說...我仔依家似ADHD多過似自閉,上次問假期密集班老師..星期六比乜我個仔上好,我問train專注或動腦筋好吾好,佢話2樣都吾太差,train衝動行為需要d.......佢建議咗一個班,我睇返內容,係比ADHD小朋友的。好擔心佢小學要食藥......

在你個情況,贊成讀普通下午班,我相信半日班,老師壓力少d,包容度大d。上午自己同佢做訓練。

如果你現在搵到普通幼稚園下午班, 你可於9月開學時, 同S位辛請下午早退去上普通幼稚園, 不過最多試3個月, 3個月後你要決定留下來(不過唔可以再返HALF DAY), 或者退學, 不過, 退學後係無服務啦, 一切會停止, 直到小學後由小學跟進, 這樣就算是無跟進, 也只是幾個月, 最多下學期去上一些私人訓練頂住先, 返正你一定上小學, 就算再排過都係無啦, 又或者比你好彩排到打尖又咪讀得果幾個月I位,.

如果你 排到I位唔要係可以, 留番在S位也可以, 只是你REJECT左一次I位, 咁你再要I位的話就要從新排過, 不過, 正如你只有一年的時段, 排得來都可能過6歲

ababymami  pocoyo 123 多謝你經常回答我的問題,現時唯有俾佢多些出去課外活動,多接觸小朋友。  發表於 12-7-16 23:49
‹ 上一主題|下一主題