用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖類斯中學交流區
go

聖類斯中學交流區 [複製鏈接]

聽說今年換校長﹐多個教師走或退休
   10    0    0    0

回覆:AhiruNoPekk 的帖子

他們自動減少一班後避過了中中危機,現在仍是英中

回覆:agchan 的帖子

如產生誤會,唔好意思!其實我都唔知,只係好似有人傳過,所以問吓,我都希望加相信唔會!

回覆 AhiruNoPekk 的帖子

沒有聽說會變中中,消息從何得來?

回覆:agchan 的帖子

請問SLS 之後係咪真係有機會變中中?校內老師照顧緊張學生的成績嗎?因搬家,考慮轉唔轉入讀SLS小學(初小)?SLS小學生直上中學的機會大嗎?謝謝!

引用:回覆+ramj+的帖子 不是一定要參加。

原帖由 agchan 於 16-02-20 發表
回覆 ramj 的帖子

不是一定要參加。
Thx !

回覆 ramj 的帖子

不是一定要參加。

回覆:聖類斯中學交流區

我知暑假期間會有2星期sports training course和2星期English bridging course比準中一生。請問sports training course是否一定要參加?

引用:請問升中乙部除了選中西區,有冇其他區可以

原帖由 熊貓小公主 於 15-12-30 發表
請問升中乙部除了選中西區,有冇其他區可以選?可以選灣仔區中學嗎?

...
甲部才可誇區(3間only), 乙部只能揀自己所屬的地區。如屬中西區,乙部只能揀中西區學校

請問升中乙部除了選中西區,有冇其他區可以選?可以選灣仔區中學嗎?

我覺得st louis小學很好,校長好有愛心,見到中學部的學生也很乖,曾經有人同我講st Louis 中學6年後可能變中中,又話st Louis 小學是英小但只有幾科用英文教,又話st louis好谷,講真,st Louis 小學唔谷,升左中學先谷,小朋友咪仲辛苦,st louis中學變中中又點?學生乖,校風好已經很好,不見得她6年後一定選band 1中
當然她可以有自己見解,但出言挑釁就唔係咁好

Pinypon 發表於 15-10-14 12:54
其實西區band 1 男生選擇真係好少, 兩間都直插得好快 !
即係邊兩間呢?

回覆 susannayue 的帖子

my son is in class D, and he need to do all ex in the book. I think it applies to all classes in St. Louis.

回覆:susannayue 的帖子

susanna,我仔都係今年中一, d數學次次做幾十題,一做數學功課佢自動閉關。 其實係咪間間中學都係甘架。

就算點講都好, 聖類斯依然都係一間純英中, 依然每年有人入3大, 有人入醫科, 入工程; 學生讀得好唔好, 唔係全部學校責任,  如果期望100%學生都入3大讀神科, St.Paul Co-ed都做唔到

其實西區band 1 男生選擇真係好少, 兩間都直插得好快 !

IssacwuMa 發表於 15-7-3 12:21
您好, 我想問下如果在聖類斯小學部, 成績好, 係咪可以揀KC, QC, SJ or WY 呢, 通常頭幾名係BAND 1? band1  ...
今年有5個派了去英皇

我囝囝讀近中一,數學每星期要做過百題數,開學到現在已做了兩本家課簿。想問下D師兄你們都是這樣嗎?還是我囝的老師比較另類?
請賜教🙏🏻

yekat169 發表於 15-6-11 13:34
回覆 ^O^ 的帖子

家長心目中会有排名,都不需多言
您好, 我想問下如果在聖類斯小學部, 成績好, 係咪可以揀KC, QC, SJ or WY 呢, 通常頭幾名係BAND 1? band1 係生係咪多數唔讀自己中學呢?

回覆 ^O^ 的帖子

家長心目中会有排名,都不需多言
始終要睇番你仔属於Band1頭中定尾,间间小學頭十名分別可以好大

另外睇番師姐兄師姐派去邊間中學多,大概估到你仔会去边类中學

有D中学前几年師兄都無咩点派就要小心,免浪費面試机会

‹ 上一主題|下一主題