用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記定真光好呀?
go

維記定真光好呀?   [複製鏈接]

好難揀

1    0    0    0

回復 Parisienne 的帖子

我一直有follow呢個thread,睇住佢變咗質,你簡直說出我嘅心底話!

十分同意

回復 Charlotte_mom 的帖子

多謝你再次現身!

算啦,都無乜大不了,討論就是會有不同論點,有時未必百份百同意,但能夠有些少反思總好過無。如果最終得益的是小朋友,又何樂而不為?香港現象千其百怪,我話人哋主觀的同時可能自己都唔夠客觀,唯有盡量提醒自己係討論,唔係辨論。

家長嘛,我覺得幼稚園階段愛得最盲目,我經常形容自已和囡囡現在是〝熱戀期〞。
幾歲的孩子可塑性最高,家長期望也最大,為孩子選擇時都特別緊張,自然好難接受不同意見,熱戀期主觀一點也正常,所以幼稚園版最惡哽!

再睇吓小學版,孩子性格和缺點慢慢浮現,討論的問題也開始多了。從前種的因,現在有了果,明白好壞參半也是人性,家長反思得多,包容度也就更大。

到了中學嘛,回想一下自己就知道,父母除了包容還能怎樣?所以,我是好好珍惜同阿囡這段熱戀成長期的!
希望繼續會在不同版面見面啦

醒目開學勳章 王國長老

Parisienne 發表於 12-7-7 18:26
回復 chowhui97 的帖子

我朋友可能是冰山一角但也屬事實,我只是講出自己對一出世就要排隊的現象覺得好商 ...

HI, 見你提我個名, 於是我又出現了
不過今次黎, 我係想講, 今次係我最後一次入幼稚園版了, 學你話齋, 我係真心分享, 可能我有唔清楚講錯既地方, 我致歉, 自問從來無去踩任何一間學校, 縱使有d我真係好睇唔過眼既, 最多我私底下pm講, 不過最近發現, 算了
我唔會放棄ek的, 不過幼稚園版..............我放棄了

大家繼續傾得開心d

回復 chowhui97 的帖子

我朋友可能是冰山一角但也屬事實,我只是講出自己對一出世就要排隊的現象覺得好商業,況且我一直都話維記是好學校,唏!點知咁都得罪人,真係唔知邊個需要平常心?
都係charlotte_mom 版主醒目,早早離場作罷。
我想我也要學乖,好聽的說話先好發表,否則會變箭靶。
還是消失吧,多多得罪了!

P.S : 我小朋友也是讀私校,我也是一個想逃離香港K形現象的一個努力家長,但我無打算移民。Sorry ,要排兩年的晝班從我主觀的眼中看來是很離譜的,無論它有幾神級,不知你是否同意?(不喜勿插 !)

lucacheung    發表於 12-7-9 15:49
caca316    發表於 12-7-9 09:15
zie    發表於 12-7-8 09:05

敢問你的小朋友係邊間幼稚園讀??

我相信揀得維記的家長, 係有要求, 想小朋友學好 LANGUAGE, 讀得開心, 第時去考直資/私小, 唔想等大抽獎, 等運到.

我好唔滿意香港的教學制度, 好想小朋友愉快學習, 好討厭填鴨式教育, 亦唔喜歡俾小朋友學十樣八樣興趣班, 日日做N樣功課, 除咗移民, 請問有咩好方法?

我唔想COMMENT有啲學校幾個月OR一出世就接受申請, 香港要排隊的方特別多, 我知有間學畫廊要學畫畫都要排二年, 但係又好多人去排......... 平常心啦, 我唔覺得維記係"神校", 亦唔覺得某人係"fans", 而你, 又無需要為咗一個朋友而另你對維記有咩特別的睇法, 有時耳聽未為實, 眼看未為真... 你的朋友只係維記家長中的萬分之一...............

回復 DalaDala 的帖子

回應一下, 佢唔係個個BRANCH都行IB, 我個女嗰間唔係, 所以我同好多其他家長, 都係TARGET本地的直資, 私小OR 大抽獎.

DalaDala  Thank you for your clarification. Sorry that I missed that point. For me, due to the high tuition fee and possible debenture for my younger daughter, I have given up the place of VSA and apply the DSS   發表於 12-7-9 10:34

回復 chansiub 的帖子

放心吧,真正fans唔需別人labeI也自然會對號入座,這個很明顯。希望你不要將善意解讀為人人要比十個like才叫善意。
針唔吉肉唔知痛,我承認我不是用家,只是過路又咁啱有好朋友讀維記,所以在此多言幾句主觀的想法罷了。
人人心中有把尺,正正是BK討論才能引起不同意見,不同反思。現今社會學你所講的demand和supply,正正有時係demand個位家長要從不同角度多多三思三思。
維記是數一數二的好學校,這點我一直是認同的。

回覆:維記定真光好呀?

講真,讀邊都冇乜所謂。其實,係講緣份。最緊要小朋友返學開心快樂。如果我小朋友每天都好開心返學放學,呢間未適合佢law.

回覆:Parisienne 的帖子

若要label 我係fans. 咁我係一個接受任何善意批評 的fans.  亦相信每間學校有好與不好。

哈哈!多謝賜教了。佩服佩服。我又見證了一位維記忠實fans了。

caca316  我建議開一個新的"維記"Forum.............  發表於 12-7-7 10:55

都可以這樣說。看看不少家長都說是大勢。又補習又興趣班。你真係唔知有雞先定蛋先。我就覺是有demand 所以有supply.

哦!明白了,原來當很多人都變成這樣的時候,家長就應該視它為"唔商業"了。又或者一出世就排PG這現象都變成沒什麼大不了了。
除了維記外,原來以上所提及的都同維記一樣接受家長用出世紙排期,然後等成年先入其PG的!一切原來普及化後,家長就唔應該質疑了,都理所當然了,對嗎?
唔怪之得辦學機構越來越興旺,坊間興趣班也越來越多。

現在不單止維記有PG. 其他如多多,學之園,迦南等也有。其實連明愛也有。有人覺有用,有人不。相信辦PG並不代表什麼。

回復 zzzchow 的帖子

維記沒有學券,主要靠學費收入。私學來說學費偏貴,但相比同樣行IB的學校比不算貴。相對學券學校,維記的確資源較豐富,教具較多,如玩具角,圖書閣有ipad玩,數學每人派發一盒精美教具喺屋企練習,免費網上exercise(學校已繳一年subscription fee)等。學校有很多姐姐協助去洗手間,不會因堂上小朋友去廁所而要老師離開崗位,另有校護,每天上學由老師們逐一核查手,口,探熱先可入課室。佢地行IB,內容跟本地課程不同。

行學券制的學校,資源有效且需要按照教署制定的模式去辦學,較少外籍老師。真光係學券制底下辦得算不錯的學校,且有很大的戶外活動空間。有小學backup, 100%可直升。

主觀意見下方便在這𥚃說。可pm詳談。

回復 bluigugub 的帖子

不想令其他家長誤會,個別校舍茶點要收費,學期頭交。教學活動有可能另收費,如花展入場費。有些外出活動交通費不用另付。PTA 活動有些要收費,但從不強迫參與,如Scotty n Lulu Show, 但比出面睇仲平,我班只有幾位同學參與。PTA有好多講座都是免費的。
同意良好語境,尤其是英普班。

我諗依家唔只無學卷的學校係咁, 有學卷如救世軍的幼稚園, 有出世紙就要排啦...........  

同意你講的 : 一般的PG真的令人覺得是幼園搵錢的辦法。
這正正令我對維記有所睇法。
不過揾錢亦好正常,有邊間真係唔揾錢?

維記的〝神級〞就在於即使唔擔保你入幼園,都已經能吸引一班fans甘心排隊等入PG,仲要係唔平。如果我係校長,都無需要擔保啦。所以我的確好佩服我朋友付出的心機,同金錢。

一直有看这个Post,原本不想参与评论,但见到你个POST,都想表达一下我的意见。我仔也是准VIC生,但我吴系你口中的紧张大师,我不但无报VIC PG,连其他市面上的PG都无报过,只是带我仔上过几次不同PG的试堂。我选VIC原因好简单,主要是我原本一心想我仔读屋企附近的一间幼儿园,最后他们都收了我仔,也交了留位费。但后来在这里不停的看到很多对那家幼儿园的负面评价,加上我自己到过学校参观之后,开启动摇,但当时已经系2012年1月啦。因为当时好多幼儿园都停止收生申请了,而VIC系较晚报名的,所以我们便帮儿子报名,同时好好彩收了我儿子。

Last month, 我Attend VIC家长见面会,听完他们介绍后,I think I have made the right choice for my boy!

Parisienne  我口中的緊張大師當然是我認識的那位朋友,而不是你。維記是一問好學校我也同意。  發表於 12-7-6 22:14
‹ 上一主題|下一主題