用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁vs st. Jo (灣仔)
go

華仁vs st. Jo (灣仔) [複製鏈接]

大家點比較兩間學校呢?我知一間半日,一間全日而兩間都係天主教,但喺學術上,課程上,師資上,課外活動上,功課深淺度上,功課多寡上等,大家可否俾下意見?

5    0    0    0

我係指叩華小門,都有機會喲

danandmat 發表於 12-5-8 23:10
回復 SCKnight 的帖子

15分自行收生一定唔得, 起碼20分先有機會, 除了搬去灣仔區抽12網, 可試下註冊日交信 ...
今年叩門要同SJK啲K3爭,難呀!

Little_cy 發表於 12-5-9 00:30
If not in wanchai district , any chance for 2nd round ?
跨區當然有機會,不過學校只會攞少過10%喺自行派位剩番嘅學額作為跨區大抽獎派位之用。跨區抽倒真係要劏豬殺鴨去慶祝。因為講緊係同全港人爭!

引用:回復+SCKnight+的帖子 15分自行收生一定唔

原帖由 danandmat 於 12-05-08 發表

15分自行收生一定唔得, 起碼20分先有機會, 除了搬去灣仔區抽12網, 可試下註冊日交信 ...
If not in wanchai district , any chance for 2nd round ?

sorry, 呢個我唔清楚, 但論中學可以參考下面條LINK:

http://www.hkpep.com/index.php?m ... amp;curkey=zhongxue

回覆:華仁vs st. Jo (灣仔)

對不起,我仲有一個問題,想請問兩間學校嘅小六畢業生有幾多係Band1?

15分自行收生一定唔得, 起碼20分先有機會, 除了搬去灣仔區抽12網, 可試下註冊日交信叩門。

引用:Quote:Little_cy+發表於+12-5-8+22:07+Even

原帖由 SCKnight 於 12-05-08 發表
咁大抽獎相對上嘅機會就大好多。不過請問你係喺灣仔區居住嗎?
正搵樓中!
想問是否一定灣仔區至可以呢!

Little_cy 發表於 12-5-8 22:07
Even 大抽獎都微?

咁大抽獎相對上嘅機會就大好多。不過請問你係喺灣仔區居住嗎?

引用:Quote:Little_cy+發表於+12-5-8+21:52+如15

原帖由 SCKnight 於 12-05-08 發表
世事無絕對。唔敢話無機會,但機會非常微。
Even 大抽獎都微?

Little_cy 發表於 12-5-8 21:52
如15 分是否機會係0

世事無絕對。唔敢話無機會,但機會非常微。

引用:九龍有保母車去學校,+我本身都住九龍。20分

原帖由 danandmat 於 12-05-08 發表
九龍有保母車去學校, 我本身都住九龍。20分有機會, 但位比st jo少, 但可試叩門位。
...
如15 分是否機會係0

九龍有保母車去學校, 我本身都住九龍。20分有機會, 但位比st jo少, 但可試叩門位。

danandmat 發表於 12-5-8 13:04
小兒今年在華仁讀小一, 說真的, 實在很感恩兒子可以在如此關愛, 純樸的環境下成長。
華仁校舍雖小, 所以課 ...

好高興見到兩間小學嘅小朋友同家長都十分滿意間學校。

請問你知否20分易唔易入呢? 另, 有無同學仔住九龍區呢? 應該有保母車吧?

回復 seamama 的帖子

華小冇分精英班, 考頭10名先會登在成績表上, 考單數即1,3,5....就留在原班升上一級,  考雙數即2,4,6....就升上隔離班,唔會標籤化邊d係叻學生, 邊d係咋學生。每次派卷, 老師都唔會刻意把學生拿出來比較, 仲同d仔講唔好周圍問人幾多分,自己收起佢, 最緊要自己知同有進步,呢點係我尤其欣賞的。

回復 seamama 的帖子

華小與華中是直屬關係, 近呢幾年升約7,8 成, 學校講關愛, 好重情義, 應該唔會脫勾。

小兒今年在華仁讀小一, 說真的, 實在很感恩兒子可以在如此關愛, 純樸的環境下成長。
華仁校舍雖小, 所以課外活動多要出外上, 不過由學校統籌, 所以都OK! 由於上下午各兩班, 每班得30人, 所以大家很熟, 去年約8成直上華中(家長查詢時學校的答覆), 前年約7 成, 呢方面似乎比St. Jo穩陣。學校十分著重品德的培訓,所以華仁仔出名比較純, 學校又主張多鼓勵, 不記缺點, 所以d仔好主動爭取各方成績, 阿仔已有成30個優點了!家長和師兄弟的關係更是一流!

pooh仔  佢哋有直屬關係,有直上優勢!但你問會否脫鈎,即喺意未是否接龍?!一條龍其中一個條件喺要辦學團體一樣,佢哋喺不同!  發表於 前天 16:59

明白謝謝!

引用:華小喺番禺會+耶穌會,但話事權喺番禺會,

原帖由 pooh仔 於 12-05-05 發表
華小喺番禺會+耶穌會,但話事權喺番禺會,中學喺耶穌會!
除非班番禺會董事成員放棄辦學名銜!否則佢哋對唔 ...
係咩?乜華小華中唔係直屬架咩?我以為年年都有5-60%華小學生升華中添

pooh仔  佢哋有直屬關係,有直上優勢!但你問會否脫鈎,即喺意未是否接龍?!一條龍其中一個條件喺要辦學團體一樣,佢哋喺不同!  發表於 12-5-5 16:59
‹ 上一主題|下一主題