用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Desk & Chair for Primary Kids
go

Desk & Chair for Primary Kids [複製鏈接]

Anyone know where we can buy good desk and chair for young primary kids (around 6 - 7 years old)?  Thanks.
   2    0    0    0

nat62 發表於 12-5-2 19:43
我哋原本都諗住員stokke, 但試完後, 亞仔覺得呢張比stokke仲舒服, 所以我哋買咗呢張
www.leander.com.hk
...

請問幾錢??

回復 SCKnight 的帖子

very expensive

我哋原本都諗住員stokke, 但試完後, 亞仔覺得呢張比stokke仲舒服, 所以我哋買咗呢張
www.leander.com.hk

哈哈,又係喺灣仔有得賣,不過唔同鋪!

哈哈, Stokke 有老翻了!!

請問灣仔邊到?

kathyl331  I saw it in "Colors"  發表於 12-4-23 17:57

張Stokke我今日喺灣仔見倒賣2290

kathyl331  正呀!  發表於 12-4-23 09:28

我囝用呢張枱, "freemax", 椅就用萬利, 吉吉島或實X都有得賣, 枱同椅都可調較高低, 唔買轉椅, 等佢唔使成日玩轉椅,唔可以碌來碌去, 等佢可以專心D做功課或温書. 呢張枱只可調較高低, 唔可以調較傾斜度.

曾經諗過freemax,但係驚夾親小朋友,最終放棄。

kathyl331  設計非常危險.....  發表於 12-4-21 00:42

回復 Angelakibb 的帖子

我冇睇電視唔清楚 ..
但親子皇有買廣告

Hi A-MUM:
書寫斜度用最細的 .. 寫字時手臂一直都"LONG"係枱上(跟正常枱冇分別的) … 手碗的活動也跟跟正常枱冇分別的... .. 最重要,因書本紙張的角度唔同左,條頸會好自然地升返高些. 小女用正常枱做做下個頭會DUP到好低.. 但用斜度枱真的自然地改正到 (ergonomic design)
温書OR睇書用較大鈄度..  我自己真的覺得唔錯

張枱是油壓升降的, 怕小朋友自己調有鎖可LOCK住高度,不會不穩陣.同埋安全設計不會夾手指架..去SHOWROOM睇實物就最好喇 ..
油壓升降可以好容易調高調低.. 坐得耐企係度寫/睇都得… 我公司D老板級都係用人體工學油壓升降+斜面枱 .. 但十幾萬一SET個種
套枱靚唔靚就見人見智(我都覺得麻麻)… 但我個女(加介紹了的朋友囝囡)就好鍾意

台灣WEB:
http://www.kid2youth.com/index.php?cPath=2

另一台灣品牌
http://www.artsohk.com/

A-Mum  I see, thanks!  發表於 12-4-20 12:42

我個睇書大都坐在周圍地方, 好少坐正正在書檯睇, 書檯九成是楂筆活動, 但我也買了小型睇書架給他, 方便抄寫....
妹妹豬 齊來做個好朋友)

To Angelakibb:

我有考慮過買斜面書枱架,所以我係 buy 佢嘅賣點;用嚟睇書好好,但斜住枱面寫字,即係要彎起手腕,遲D上咗小學要寫咁多字,驚唔驚 腕管綜合症?
較平枱面寫字會唔會健康 D?

kathyl331  I don't buy tilt design too....not practical & not safety at home! Also, the design looks odd when place at home....  發表於 12-4-19 23:54

我之前考慮過可調角度檯面的, 但幼稚園小朋友如果張檯又上又下, 考慮過不大適合,同不大安全, 康怡那張 會好好放心比佢地用, 日本設計好仔細貼心, 我成間屋最鍾意阿囡set 工作位, 在日本這set是最受歡迎最好賣的, 佢地套裝支檯燈設計都非常好, 用了兩年都未壞過!

我家小姐用這套(但我冇買那小櫃而多買一張CHAIR給自己陪讀) ... 很不錯:
http://www.freemax.com.hk/TCT-G2Scombo.html
枱可以調7個角度... 最小斜度做功課真的能改善到DUP頭太低的問題(對頸唔好) ..
調至最大斜度看書也不錯 (就像彈琴看琴譜) ..
可以用到好大個 ..
大家可以去SHOWROOM試下

kathyl331  是否電視賣廣告那套?  發表於 12-4-19 17:35

那時上網從日本訂回來,自己裝但不是太難,大減價時買,連運費約六, 七仟港紙.

kathyl331  Can you tell me where to buy from internet? I really wanna get one!!  發表於 12-4-18 09:01

‹ 上一主題|下一主題