用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 好懷念舊時的教育制度
go

好懷念舊時的教育制度 [複製鏈接]

以前小學返半日,學生私人時間多好多,中文按部就班慢慢加深但普遍中文都有一定水平。
中學大部份是英中,吾會好似而家咁大機會要入中中,可以容易啲接到大專或大學課程,甚至留學外地都冇咁大gap。

都吾明今時今日香港的教育會變成咁,苦了家長苦了孩子!
   0    0    0    0

Yanamami 發表於 12-3-23 10:45
有o者.  我細女好中國化, 細細個話學中國舞, 唔要ballet, 要學國畫, 唔要西洋畫, 仲講到明唔學樂器, 咪唔學 ...
哦.....甘可能我2位公子好似我甘由細到大都渾渾噩噩, 對好多野都有DD興趣,但又唔會專一於一樣野.....你女兒自小就有專好,我都好羨慕, 我見大部分人都系學下這樣又轉下果樣, 有D大個仔後,對細個果陣既喜好又完全唔鍾意......

samuel89 發表於 12-3-22 12:03
哦....小學生都會有自發性的興趣架??
點解我見既絕大部分都只系對電玩有自發性的興趣而已......
...
有o者.  我細女好中國化, 細細個話學中國舞, 唔要ballet, 要學國畫, 唔要西洋畫, 仲講到明唔學樂器, 咪唔學囉(頭痛中, 點去應付學校音樂科考試呢?).  雖然跑得唔叻, 仲有扁平足, 但又好鍾意去田徑班(每周1日).  自己話要學果d真係好有心機.

真係好懷念呀

引用:Quote:Ononma+發表於+12-2-21+18:26+我一啲

Ononma 發表於 12-2-21 18:26
我一啲都哥 buy 強迫性的一生一體藝,自發性的興趣才能持久及得到滿足, 如果選擇小學我首要避開要一生一體 ...
哦....小學生都會有自發性的興趣架??
點解我見既絕大部分都只系對電玩有自發性的興趣而已......

madscientist 發表於 12-2-23 13:22
「 我選校原則反而係唔要教高, 半級都唔可以」
===========
同意,英文除外,因為香港的英文課程太淺,中學 ...
我女將會讀的小學就係用新加坡英文書, 可能係咁原因啩.  唔怪得個主任話佢地小五已經大約有中一二水平啦.

me 2 我都好懷念呀

It's eye opening .........

1. Why not go for DSS from day 1?
2. Why learn musical instruments and sports?
3. Why drill on TSA?
4. Why pay tax?
........

It's all my faults, I am sorry and apologize to all honorable and royal educational officials.......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:簡簡單單0米好0羅!0羊教改……越改越差!

引用:除了越來越深,「一生一體藝」也是「教改害

引用:我又接受到返全日喎,+其實六十年代前都係返

我又接受到返全日喎, 其實六十年代前都係返全日架啦, 係後來太多人唔夠學校先出現半日制咋嘛.  反而返全日制, 在學校食飯, 小朋友目理能力會好啲, 同埋冇得偏食, 在家唔食的, 在學校通通都要食.  我記得中一學二進制, 當時有個同學仔話佢六年級已經教咗了, 即係廿幾年前已經有學校教高一級, 只係當年真係好少數, 唔似得而家大半都話教高.  我選校原則反而係唔要教高, 半級都唔可以.

引用:我唔知有冇教深,總之唔陪讀就c得。自己以

我一啲都哥 buy 強迫性的一生一體藝,自發性的興趣才能持久及得到滿足, 如果選擇小學我首要避開要一生一體藝那些,否則又係會好辛苦加冇趣!

回覆:好懷念舊時的教育制度

除了越來越深,「一生一體藝」也是「教改害人」之一,現時要小朋友十八般武藝,真辛苦了家長和小孩。放全日上學,外要補幾科又要學藝@@/

我仔小一, 日日都要執佢啲筆順, 但都唔夠時間幫佢改返正確, 日日都一大堆生字要記, 根本唔理得筆唔筆順.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

簡簡單單0米好0羅!0羊教改……越改越差!
‹ 上一主題|下一主題