用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 送給家長教小朋友英文,講英文既寶貴意見 ...
go

送給家長教小朋友英文,講英文既寶貴意見 [複製鏈接]

(以下篇文小弟已經修正過,增加返幾個重點)
好多家長都想教好英文,但好多時佢地唔掌握方法,技巧,唔夠英文程度,反而最終弄巧成拙,事倍功半,所以我寫以下意見係想同你地交流 教,講英文心得,改善一下問題所在,小弟A-Level UE攞A  ,大學都修讀過英文系一 d語言學課程,曾經幫過會考生補習英文,明白香港學生問題所在      

1. 好d 家長教小朋友時除左讀音問題外(如 Z , buffet),佢地仲忽略左英文發音音調,英文生字除左有重音,輕聲外,英文句子仲會有音調,即句子入面音調仲有升或降 元素 ,呢點同廣東話好唔同,好多學生仲係用同一個音調講英文,講問句.例如"What's your name ?" , "Do you speak English ?" 等等.

2. 家長想教小朋友英文 or 用英文溝通除左可以預先參考口語書藉,DVD,西片外,仲可以參考教育局 教育電視英文科節目,學下佢地點用字,點講同埋速度,例如睇下初中,小六,小五. 西片果 d 用字深,速度快,香港唔多家長,小朋友會跟得到

3.睇故事書,俾佢地選擇最有興趣既英文故事書,由淺入深,因為佢地有興趣先致會學好英文

4.睇報紙,除左睇英文報紙外,其實佢地仲應該睇埋明報 & 星島日報 教育版既 中,英文版新聞,咁先可以最好,最有效學到最多英文.

5.得閒睇下西片,英文電視劇,最好係有英文字幕,有 d同時有埋中,英文字幕就更加好,睇下英文新聞,聽下 BBC World (收音機AM 頻道 or 收費電視都有呢個台)

6.家長最好幫子女報讀英文話劇 or 朗誦,特別係報讀同埋演出優質話劇,可以從中大量提升子女英文運用溝通能力,從而大幅改善香港學生講英文/港式英文問題

我同姪仔都係用全中文廣東話溝通,因為我亦以精通中文而自豪,但我都有抽時間教佢英文,間唔中訓練佢用英文溝通能力 , 其中學英文都可以從中得到趣味性,從中鑽研下 文化和 歷史 ,例如

1. 英文Kindergarten 其實係德文,你地可以研究下呢個德文點解用kinder 而唔用 child or kid ? 眾數點解唔用 s ? 點解 garden 會變成 garten.而且英文又有 Tea, Kung Fu  等呢 d 外來字.

2. 睇西片(多數係美國片)點解佢地會發咁多 r 音,研究下原來以前古老英式英文所有 /r/ 都係要發, 只不過當英式英文更改時,美式英文因地理關係同忠於 '傳統' 所以無改,發音方面美式英文比英式英文更接近古老英文.而有d字美式英文發音同英式英文好唔同 .雖然香港學校係學英式英文,但西片,電視劇國際上多數用美式英文,家長可以從歷史,地理,文化係英文同子女分析呢方面分別

3.又例如有 d英式英文同美式英文用字不同 .如 Centre同 Center 等. 美國又有俚語,曾經有學生 問過我美國人d英文好似禮貌 d 如佢地 washroom,我地用 toilet 等,所以從英文中 學到佢地 d風土人情都極之過癮.

4. 又例如學英文一定要知道佢地當地文化,風土人情咁先學到好既英文,如果只係學埋 d表面功夫,表面意思咁就好失敗
舉個例, 英國人講野比較含蓄,婉轉,即係佢地講野既 Hidden rules .口裡講一個意思,但心裡實際上係指另外一個意思
例如分別獨立以呢幾句為例  " I almost agree " ,  " I'm sure it's my fault " ,"very interesting " ,"
" I only have a few comments" " ,你地千萬唔好照字面解,其實實際意思同句子意思係啱啱相反, 英國人講野既藝術係進可攻,退可守,即所謂既 under-statement ,呢點同美國人講野比較直接,率直性格好唔同 ,如果你連人地習慣都唔掌握,只係死讀書一定學唔到好既英文.  .

想有大師級英文??? 就要去英國搵個英文家庭浸淫 同埋落 pub,即落酒吧特訓英文,咁你地就會知香港學生學既英文有幾咁垃圾

希望我以上意見可以幫到各位家長,小朋友   
(Sorry 我以上篇文打得太長)

19    0    0    0

annie40 發表於 12-3-9 14:43
回復 awah112 的帖子

awah,
我系真心话架, 現階段只要佢學好英文,拿到大學入場卷就系我最低既期望, 所以我都系盡可能push下佢, 提點下佢要為自己未來人生負下責任......到大學佢已經系"成人 "大個仔啦, 期望高D or 期望低D就系佢自己既責任架啦......

引用:回復+awah112+的帖子 awah,+喂!+您跟madsc

回復 awah112 的帖子

awah,

喂! 您跟madscientist 好得意, samuel 都未搭嘴, 你地系甘帮佢出主意. Samuel 话只望仔仔学懂日常英语, 不是真心话.边有甘低期望.  明明可以学好D, 做物要让孩子他日做左senator, 或人大, 或其他, 仲系甘讲: I try my breast, 比人笑足几年.  

书到用时方恨少
事非经过不知难
----陆游

Samuel, 期望高D, 我支持你! (得把口)

annie

引用:+本帖最後由+awah112+於+12-3-9+11:41+編輯

引用:Quote:madscientist+發表於+12-3-8+21:53+

引用:Quote:samuel89+發表於+12-3-8+12:08+回復+

引用:Quote:samuel89+發表於+12-3-8+12:08+回復+

回復 annie40 的帖子

Y2Kchild 既方法系要自小就著重英文,自小陪訓,引導......我自己性格都唔會甘做(實情我比細仔仲懶,仲冇耐性,邊會甘有愛心慢慢自小陪訓,引導)

annie40  Good! Happy and relaxed family.  發表於 12-3-8 13:39

我觉得令郎不是"懶"唔去讀英文, 而是能力和方便的问题, 鍾意睇金庸的孩子, 思维已颇成熟又有点幽默, 佢会喜欢看Harlan Cobern, Dan Brown 等, 但现时的英文程度令英文阅读有难度, 不能享受, 勉强可以试看Darran Shan. 或简单的goosebumps. (又强逼又鼓励他每天看两页,看到悬疑奇情处, 或会引发他追看下去的兴趣), 或者去问YKchild, 有否好提议.

先至声明, 我也是这般要求小女看中文小说,偶然有看,  暂时都未受落.  我唯有耐唔中哦两句. 不过佢愈来愈忙, 无物空闲了.  

回復 annie40 的帖子

我細仔系就系鍾意閱讀, 但只系中文小說不離手, 香港地最重要要學既英文佢就"懶"唔去讀.....唔好話当老板的好材料, 剩系佢d前途我都勁擔心.....

motherotk  鍾意閱讀, 系中文小說不離手- same as me, I was crazy for Chinese readings in P & sec. I only started to read Engl. detective stories in university, since then, I read a lots Eng. stories..   發表於 12-3-10 11:27

回復 samuel89 的帖子

剛剛解釋左......愈識得"走精面"既學生, 愈冇可能學得好外語(英文).....

乐观D, 愈識得"走精面" 可能是作故仔高手, 说话内容有趣味有古怪, 文笔一般的Stephanie Meyer 竟然是几年来美国收入最高的作家, 令不少许多文胆, 大文豪恨得牙痒吗?

我个女好大机会帮令郎打工, 现在阿妈先帮佢老豆擦鞋!:;pppp:

回復 madscientist 的帖子

有些男孩子性格是超然括达的, 写得一手好文, 却十分厌恶跟足指示答D有点白痴的死板问题, 因此各方面明显是聪明仔, 但考试就waterloo.  这种品性是未来当老板的好材料.  恭喜, Samuel!

我个女就中中直直, 可能是高分低能, 指示话做一小时, 佢永远唔会做五十九分钟, 必定交足功课, 有做多无做少, 是上佳雇员的材料.  

引用:Quote:madscientist+發表於+12-3-7+18:19+

‹ 上一主題|下一主題