用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 香港培正小學幼稚園結果
go

香港培正小學幼稚園結果   [複製鏈接]

Hope to know the result on or before the weekend

已面試之考生,無論取錄與否,將於二零一二年二月三日 發信通知,如未接獲通知請於二月八日致電 與幼稚 園職員聯絡。 獲取錄學生,請於二零一二年二月十五、十六日來校辦理 註冊手續
   10    0    0    0

回復 Manshiu 的帖子

我同您same case,尋日去註冊,見到間學校同d學生,突然覺得往後幾年唔洗煩!但真係好難取舍,另一間是九龍磄的幼稚園,又係好難入,英文好。而且屋企有小朋友讀過,仲考到唔錯的小學。

好難揀!

carcar318 發表於 12-2-10 19:08
回復 marcus_bb 的帖子

今日打咗去培正問,不取錄~

me too~~不過唔明白點解會收唔到信囉!

回復 marcus_bb 的帖子

今日打咗去培正問,不取錄~

BTW, 我地封信有D怪, 2-2寄出, 上面寫左無此人, 相信係派錯信, 再派過. 因此唔係PC遲寄.

收到信, 一如所想 reject, close file.  弓喜考到既小朋友.
PC係我地最后一間in, 浸幼收左已經收工離場.

in PC時我地既target係阿仔可以自己行入去,唔扭計 (Taxi去到門口先叫醒佢), 佢成功做到我們已經好滿意.

今日打去問, 收左亞囝讀上午班真係超級開心

davywm  弓喜晒  發表於 12-2-9 11:14

由衷咁講句, PC啲老師真係好好, 不單同學生關係好好, 而且學生好有歸屬感; 除此之外, 由於pc小學不設名次排名, 只有優異生獎, 所以不但家長壓力少了很多, 而且家長們之間關係可以係互相幫忙, 同學間互相鼓勵, 這一點實是可貴.  令我更覺得兩個兒子多讀一年K1都是值得的, 希望小小意見作為大家參考

marcus_bb 發表於 12-2-7 23:24
請問觀塘區還有無人未收到信?我仲未收到,折磨

有呀, 我都未收到啊! 咁耐嘅!!
明明6/2早上話已經寄晒, 點樣昨天都應該收到的!
唯有晏d打去問啦!

回覆:香港培正小學幼稚園結果

請問觀塘區還有無人未收到信?我仲未收到,折磨

回復 Bigboy2008 的帖子

人各有志,所以我覺得無論讀邊間也要對學校有信心才得到果效。我覺得學校只是其中一個學習的地方,如所有東西也靠學校是無可能的。
tt也是一間進取的學校呢!我也以她作back up。

回復 tangotango 的帖子

你分享的我都可以理解,我只覺得,培正的客觀條件好好,例如:一條龍,校舍大,紅藍兒女,家長關係等等,但難道這些可以取代現今社會對學童的要求嗎?我看還是要分那些選校因素最重要,為了一條龍犧牲了寶貴的幼兒學語言黃金期,我還是會選英文好的學校。

ophelia2924 發表於 12-2-7 15:57
我個女上左am班呀~

今日收到的?? 你住邊區呢?
我還收到, 宜家好心急想返屋企開信箱啊!
仲有一個鐘放工可以返去啦!

我個女上左am班呀~

回復 Bigboy2008 的帖子

我覺得選培正的家長大多是認同學校的辦學宗旨和校風,學校首重德育和學生的人際關係,會有好多配套活動,在報名時填寫問卷已經有機會讓家長表達這方面的思維,(第1題問"選讀原因") 有心入讀的家長應該說明重視德育和人的價值,因為培正的校訓是"至善至正",亦即是教導學生為人正直及行事和善,這正是現今物質社會所缺欠的,如果家長如此回答,校方會認為家長的理念吻合,取錄的機會會較大.

至於教學語言方面,有研究指出母語教學對年紀小的學生最有利,當然培正是以母語教學,但是在小學及中學階段亦重視兩文三語,選讀培正的不必算計於起跑線上,而是在家庭的層面盡可能配合校方的教學計畫,於家中營造有利學習語文的環境,這長遠會對子女最有幫助.(亦可以此點回應問卷上"如何與子女相處"的問題)

據我了解,這兩年有兄姊在學而報讀培正的成功機會較大,我相信許多學校都有這種考慮,因為在行政或與家長聯繫方面會較方便,而且校方能夠凝聚家長和學生群組,加強他們之間的交流和合作,長久而言能加強學生對學校的歸屬感.就以我的小朋友為例,她是乘校車往返學校的,同一校車上最少已有4個同學仔的弟妹明年入讀培正k1,又會一齊返學和放學了,我囡囡與現今的同學感情亦很好,來年再加上4個細佬細妹,四個家庭之間關係只會更密切了,而他們又將一起升讀小學,甚至中學,十多年的感情是十分難得的呢!而就我所見,培正的校友對學校都是感情深厚的,這也是對小朋友的教育,他們會以"紅藍兒女"而感到驕傲呢!

p.s. 我兩名子女都就讀培正,大女讀k2,細仔出年入讀k1.

BBG1  我今年都好有心機填問卷架!簡直認真過讀書、考試。  發表於 12-2-7 23:27
annpoon51  我大囝現在都是讀k2, 細囝明年入k1, 不知會否同班呢?  發表於 12-2-7 23:18
davywm  agree   發表於 12-2-7 15:20

八卦下... 請問有冇媽咪考到PC,但又決定會放棄呢?

回復 marcielucy 的帖子

I would pick KV AM of coz

引用:今日已派信,+還未收呀!+心急死我啦~~~

原帖由 karen0128 於 12-02-06 發表
今日已派信, 還未收呀! 心急死我啦~~~
希望今日收到信啦

我打咗了, 學校職員就答啲信全部已寄出, 仲話8/2都收唔到, 至打去問!
心急咗幾日都無, 希望今日收到啦!!

麥兜MaMa 發表於 12-2-6 23:50
同時弓喜朋友個"樹"囝連中2元, 中埋PC.

麥兜 mama.... 聖誕樹 = "樹"囝? 又新 term 喎...
你地仲未收到信? 不過好似話八號都未收到可以打去學校 check....
聽日都係無既話打去 check 下啦... 話唔定可以做同學仔....

麥兜MaMa  我地都算住市區, 但次次都收唔到信, 真怪 ^,^!  發表於 12-2-7 22:05
麥兜MaMa  係呀, 係你呀. 中文打字差, 唔記得點打"聖誕樹"個"聖" ~ ^,^ ~  發表於 12-2-7 22:03
‹ 上一主題|下一主題