用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 擅復辦問題培訓 真道校長最快今辭職
go

擅復辦問題培訓 真道校長最快今辭職 [複製鏈接]

擅復辦問題培訓 真道校長最快今辭職 明報 –

【明報專訊】直資學校將軍澳真道書院去年被審計署批評行政混亂,大半年來問題仍未解決。據悉校董會強烈不滿校長丘日謙拒絕落實改革,丘日謙在失去主要校董信任下,最快今日以健康理由辭職。接近校董會消息更指出,審計報告揭發學校曾以學費收入舉辦免費內地校長培訓班,校董會在報告曝光後已經叫停此事,但丘日謙今年卻未經同意私下復辦,一年動用校款約70萬元,成為校長下台導火線。
消息人士指出,校董會將另委校長和副校長,整頓學校行政,最快下周舉辦家長會詳細交代。真道書院發言人表示,對事件不予置評,有需要學校會在網頁交代。
立法會議員張文光認為,審計報告發表至今快將一年,政府和辦學團體均有責任確保學校撥亂反正。他表示,學校若能在開學前換人會較佳,但目前真道校董會已有兩名教育局委任的獨立校董,相信即使換校長,仍可確保學校正常運作。
去年11月審計署發表審計報告,批評真道書院校長丘日謙和校監陸幸泉,被揭發以個人名義作信託,持有由逾千萬校款購買的西貢村屋和將軍澳居屋共3個物業,報告又揭發學校每年免費接待1000名內地校長到真道接受培訓一星期等。
丘日謙稱培訓無礙教學
事隔一年,學校有多項改革,包括成立應變小組,今年5月,3個物業復歸學校名下,又委託會計師整理帳目等。不過,接近校董會消息指出,今年3月一名來自雲南的校長培訓班學員在校內跳樓自殺,校董會才發現被審計署狠批的培訓班,竟在未經校董會同意下復辦,故立即要求丘日謙終止計劃,並提交報告。
消息人士稱,早於去年12月,校董會已通過,包括校長培訓等「對外事務」,須先知會校監和獲得同意,丘日謙卻違反指令。校長向校董會交報告,指接待訪客(包括校長培訓)的外事組職員,每年薪酬約佔全校開支的1.5%,駁稱培訓不影響教學。
年花70萬培訓內地校長
但校董會對此解釋強烈不滿,指學校開支一年約4600萬,1.5%資源用作內地校長培訓已相當於70萬元,金額不菲,撥款全未經校董會同意。消息稱,校董會認為學校正職是教學,審計署亦已提出批評,再無必要開辦校長培訓班。校董會推算,培訓班在審計報告前已運作多年,歷年所涉校款累計達數百萬元。
校董會與丘日謙多次討論後,雙方仍有嚴重分歧,丘日謙決定辭職,校董會亦準備接納,最快今日公布。
明報記者
   0    0    0    0

回復 1# lymchau 的帖子

me too, I know some teachers and parents in Logos, all said Principal Yau is having Heart, so their negative feeling is expected when the news come.  I like Logos, but change of its principal make the case become complicated... but anyhow, now is ok for us as not yet hv 2nd interview, everyone is still wating, no need to hv any action, if he quit after new P1 registeration, that really will hv big impact lo..

I met this Principal during my nephew 2nd interview, I was very impressed to him and appreciated to him.

Actually, he was very nice and with "heart" in education.

原帖由 Hihiha 於 11-9-27 13:06 發表
咁咪係,最早 in,最遲有 result。真係揾黎搞! 希望下任校長唔係咁啦!

舊年真道其實係10月頭開始出RESULT既, 佢地係用地1ST INT result 幫所有申請人排左條好長既隊...一路2ND INT一路收, 而唔會REJECT人既...

因此有人10月就有OFFER, 有人就會遲過六月叩門...
Hi! 我有兩隻化骨龍!

頭先睇經濟果份新聞, d 校董會俾足面前校長, 又話多謝前校長甘多年貢獻。

其它唔討論,我最唔明個校長一年要培訓 1000 個國內校長, 每人一星期,當年中無休, 每個星期都要招呼 20 位校長。 甘到底系邊一類即培訓? 需唔需要間學校即老師幫手呢?

回復 11# GBM 的帖子

咁咪係,最早 in,最遲有 result。真係揾黎搞! 希望下任校長唔係咁啦!

原帖由 **芳芳** 於 11-9-27 08:41 發表

DBS 上年都係o甘wor.

DBSPD?  無可能啦, 絕對唔會成年都無個回音比你, 你講緊係咪叩門位?

原帖由 **芳芳** 於 11-9-27 08:41 發表

唔係喎...應該只係最尾個一兩個位...
正式取錄個ROUND係12月出RESULT既...就算WAITING好多人都係一月通知...
Hi! 我有兩隻化骨龍!

原帖由 GBM 於 11-9-27 01:29 發表

我哋上年6月in, 今年8月先有結果,仲要係有家長打去教育署,由教育署打去學校問,佢先8月寄封信黎問我地如果想要位,就sign back返去比學校,根本係無諗住讀啦,不過真係心心不憤,收$200報名費,一年多都唔比個result人!
同教育署 ...

[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

甘忙, 重有時間搞培訓?!

原帖由 gooday 於 11-9-26 17:38 發表
有關丘校長在2nd Interview的安排, 我已是不明所以...
6月尾到現在, 什麼通知也沒有, 人已呆了....

我哋上年6月in, 今年8月先有結果,仲要係有家長打去教育署,由教育署打去學校問,佢先8月寄封信黎問我地如果想要位,就sign back返去比學校,根本係無諗住讀啦,不過真係心心不憤,收$200報名費,一年多都唔比個result人!
同教育署講時,佢地話大抽獎前,一定要有結果比家長架!行政十分有問題!得就得,唔得就唔得,有咩可能成年,學校回復係,要等校長得閒時,就抽d黎睇吓收邉個喎,一睇就要年幾~

原帖由 麥兜媽 於 11-9-26 17:51 發表
又考慮少一間直資lor

Now, may be a better choice.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 gooday 於 11-9-26 09:38 發表
有關丘校長在2nd Interview的安排, 我已是不明所以...

有2nd Interview嗎??

又考慮少一間直資lor

原帖由 creamychoy 於 11-9-26 17:10 發表
就係唔知幾時先有2nd in 同埋學校唔知有幾多野會唔同左!

就係唔知幾時先有2nd in 同埋學校唔知有幾多野會唔同左!

原帖由 per 於 11-9-26 16:01 發表
對大家有冇影響??

校監:連我都管佢(丘日謙)唔住,不如我自己辭職好過

‹ 上一主題|下一主題