用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校方懶得同你分析, 胡亂叫小六生報跨區名校 ...
go

校方懶得同你分析, 胡亂叫小六生報跨區名校 [複製鏈接]

想問小六老師會否為學生分析如何選校。

我最近聽到親戚好怒氣, 話學校唔講名次, 又無好好同家長分析, 只叫Brand one (包括1尾) 小六生試張祝珊名校。

我心想, 入到張祝珊就佢學校出位, 入唔到就你自己事。

今天, 聽到另一位家長講佢小學好好, 教家長借地址跨區, 又講晒名次, 又講前面可能有其他前名次學生選咗, 又講咩學校有幾多個 quota, 又講 X 中學拒收 Y 小學學生, 總之, 就做晒形勢分析。

有無家長可以分享下。謝謝。
   0    0    0    0

原帖由 fallenleaf 於 11-9-21 13:38 發表

唔記得跟你講,中學文憑試時才補德育可能太遲,夠16歲已經出事,重要係告唔入喎!

補習補習, 後知後覺, 多數都係知衰先去補, 若果品德衰咗, 當然好難修補, 所以學你話齋, 無人咁老襯開德育補習社!  講到尾, 培養子女良好德育總不能外判出去, 如果家長其身不正, 子女惟有自求多福.

原帖由 redkoni 於 11-9-21 13:28 發表

俾你提醒咗, 攪吓新意思, 以作育英才, 德育和成績並重為賣點的專科補習社都有得搞, 不過顧客首先必須狂操由補習社獨家搜集的各大名校試卷, 至於用甚麽方法搜集回來當然唔係德育課題啦. 德育乃後補課程, 只要中學文 ...

唔記得跟你講,中學文憑試時才補德育可能太遲,夠16歲已經出事,重要係告唔入喎!

原帖由 fallenleaf 於 11-9-21 12:46 發表
所謂的名校,老師的教導方法愈係以符合家長意願為目的,跟本上跟一個普通的sales已無分別,起碼在心態上。君不見甚麼xx教育、xx補習等追遂成效的補習社如雨後春筍。有沒有人夠膽開一間專補德育的補習社,或者專係標榜德育教育的學校!

俾你提醒咗, 攪吓新意思, 以作育英才, 德育和成績並重為賣點的專科補習社都有得搞, 不過顧客首先必須狂操由補習社獨家搜集的各大名校試卷, 至於用甚麽方法搜集回來當然唔係德育課題啦. 德育乃後補課程, 只要中學文憑試奪取8A, 便可以返回補習社加課再惡補德育, 如果唔係點叫做「德育和成績並重」!

所謂的名校,老師的教導方法愈係以符合家長意願為目的,跟本上跟一個普通的sales已無分別,起碼在心態上。君不見甚麼xx教育、xx補習等追遂成效的補習社如雨後春筍。有沒有人夠膽開一間專補德育的補習社,或者專係標榜德育教育的學校!

為人師表,教唆家長犯例固然過份,但就算老師唔教,每年也有不知多少家長這樣做,大人們其身不正,不知他們以後怎樣教出誠實的人。

原帖由 chumamma 於 11-9-14 18:18 發表
【一隻手掌拍唔响】, 家長又想咁做, 學校又想畢業生升讀出名中學, 老師講少少, 家長繼續問, ......... 雙方便講得越來越詳盡。

事先利益申報, 我唔係該校家長。

...

我從來覺得借地址都好多灰色位/偷雞位!! 但呢D絕對唔可以出自老師把口卦?? 一間學校用方法去令派位結果更理想係合理,但為求目的去教唆家長做犯法o既事,坦白講,,佢讀咁多書讀XX ??? 其身不正,手法亦低劣!
做家長為兒女舖路係人之常情,但都要衡量對方說話目的卦?? 教你朋友借地址係犯法o架,不如教個小朋友呈分試出貓啦,搏到又可以升banding,搏唔到頂多犯校規啫,,,,,,,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

"相信不止一間小學係咁做"

我也知有一間私校的校長教家長在自行時跨區考其他區的名校, 想提升學校升b1及名校的數目, 當年朋友信校長, 結果衰左, 好在佢小朋友扣門入另一間

樓主所講的津校可能係油麻地區或紅磡區

醒目開學勳章

【一隻手掌拍唔响】, 家長又想咁做, 學校又想畢業生升讀出名中學, 老師講少少, 家長繼續問, ......... 雙方便講得越來越詳盡。

事先利益申報, 我唔係該校家長。

原帖由 cameo 於 11-9-14 15:08 發表

雖然唔知係邊間學校,但個家長自己知唔知係犯法o架??咁誤導家長,佢重覺得間學校好好??唉~

呢間小學, 連小一自行收生階段都有造假之嫌, 在小一同分的一組選優秀出來, 當然他們會預先做好準備功夫, 用不同方法, 一早知道邊個係fit 馬, 呢間小學真係好高招, 不過, 我真係估唔到佢連小六升中都咁有高招, 真不愧為地區名校。

如果比我在網上踢爆, 會好大件事, 所以我唔可以將名公開, sorry ~~~~

原帖由 天瑜 於 11-9-14 16:36 發表
chumamma,

我從來冇諗過,一間學校 / 辦學團體會教家長做這些事來幫孩子爭取多些名額入讀名校/英中。

我都估到你係唔會講,講左真好大件事!  

不過,"若要人不知,除非己莫為"。(可能會記者朋友想知來 ...

醒目開學勳章

原帖由 chumamma 於 11-9-14 14:27 發表
有些小學為求做靚個升中網址, 真係咩到肯做。
恕不公開, 我亦相信不止一間小學係咁做。

雖然唔知係邊間學校,但個家長自己知唔知係犯法o架??咁誤導家長,佢重覺得間學校好好??唉~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

有些小學為求做靚個升中網址, 真係咩到肯做。
恕不公開, 我亦相信不止一間小學係咁做。

原帖由 天瑜 於 11-9-13 22:49 發表
chumamma,

請問一下邊間小學會"教家長借地址跨區"?  

回復 8# cameo 的帖子

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 chumamma 於 11-9-13 01:24 發表
想問小六老師會否為學生分析如何選校。

我最近聽到親戚好怒氣, 話學校唔講名次, 又無好好同家長分析, 只叫Brand one (包括1尾) 小六生試張祝珊名校。

我心想, 入到張祝珊就佢學校出位, 入唔到就你自己事。

今天,  ...  

又講 X 中學拒收 Y 小學學生......
我好想知,可pm話我知。

醒目開學勳章

上年小朋友學校將面談放在晚上,就家長放工後去。除了有其它主講題目,剩下只有一個半小時,雖然有三位老師,但時間的確不夠。其實可以平時返去找老師或打個電話比佢,再詳細問清楚,係輕鬆的環境下,應該更易有所得著。

再者,班名次或級名次對報自行收生真係好重要,沒理由老師唔講。由其是屬於band 1的同學一定要問清楚。
‹ 上一主題|下一主題