用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 诚心请问上水有什么好的幼稚园推荐
go

诚心请问上水有什么好的幼稚园推荐 [複製鏈接]

上水附近有什么好的幼稚园推荐。

多谢
   2    0    0    0

BBilly 發表於 13-10-25 22:42
話到明是私立,讀得的父母都捨得比$,也願意比$,在商言商,你要求咩語言教學都得。

但而家我地系針對嗰班 ...
其實肯比$嘅大6人已經唔受歡迎,始終文化教養方法唔同,我唔相信有香港家長想自己仔女嘅行為似大6人!
至於嗰D白但嚟攞福利霸資源嘅大6人,受歡迎程度更可想而知!

回覆:irene_the_pooh 的帖子

話到明是私立,讀得的父母都捨得比$,也願意比$,在商言商,你要求咩語言教學都得。

但而家我地系針對嗰班冇錢的雙非(可能有,但貪心嗰班),來香港搶床位、爭福利,拎著數,仲要理直氣壯.....唉

orangebb  說得好, 用私校同收學卷學校比, 都唔係好恰當!  發表於 13-10-26 12:03

tkinwong 發表於 13-10-24 01:17
九龍塘啲私校真係有得揀面試語言喎,英文或國語都得。
有D兩文三語或國際幼稚園,佢地確係會收母語唔係廣東話唧人,因佢地課程都唔係廣東話。
但我估而家淪陷咗嘅幼稚園教學語言應該係廣東話,咁嗰D連面試十分鐘嘅廣東話都聽唔明嘅人,入到去都大家辛苦啦!

orangebb  說得對 !  發表於 13-10-26 12:06

引用:尋晚睇新聞透視,+訪問個雙非家長,+佢地話用

原帖由 orangebb 於 13-10-18 發表
尋晚睇新聞透視, 訪問個雙非家長, 佢地話用廣東話面試係歧視, 佢同外國人做生意外國人唔識英文佢都會千就佢 ...
九龍塘啲私校真係有得揀面試語言喎,英文或國語都得。

crystal媽咪  but I think some B6 also can't spell in English.  發表於 13-10-26 09:19

orangebb 發表於 13-10-18 08:49
尋晚睇新聞透視, 訪問個雙非家長, 佢地話用廣東話面試係歧視, 佢同外國人做生意外國人唔識英文佢都會千就佢 ...
如果大6人係咁明白事理又講道理嘅,就唔會有今日咁嘅環境啦!

尋晚睇新聞透視, 訪問個雙非家長, 佢地話用廣東話面試係歧視, 佢同外國人做生意外國人唔識英文佢都會千就佢.............

原來, 佢認為雙非係我地嘅客呀!!!  (暈....)   真係唔知去劍橋牛津同咩做語言面試呢!!!

回覆:诚心请问上水有什么好的幼稚园推荐

為何要我地香港人融入你地接受你地,你地地方咁大人咁多,塞入來細細既香港,搶我地床位,搶奶粉,宜家又搶學位,最近仲迫埋入黎北區住推高哂樓價,有冇唸過我地,黎到仲大聲夾惡鬧人,隨處大小二便,整污穢地方隨處拋垃圾,排隊打尖,本來北區好和平好好,都比強國人破壞得好慘,攪到我地港b冇奶粉冇書讀係邊d人害?

誠心回應:
大陸人讀大陸幼稚園最好!
香港人讀香港幼稚園最好!
冇納過香港稅又用香港任何福利係最唔好!

AJH    發表於 13-10-17 15:45

princesssnowy 發表於 13-10-9 23:48
港爸港媽也想找個解決辦法!也想找個出路呀!

除了叫我們和諧和包容,請問我們還有什麼可以做? ...
愛, 和諧同包容唔係同呢班人講既, 你既仔女將來長大俾呢班人既後代排斥失意的時侯, 佢地不單唔愛同包容你既仔女, 仲加多一腳送你既仔女一程....... 請記住, 呢一腳係你今日有份愛同包容佢地你的仔女既!

我住北區嘅,同一般北區居民講起, 大家都有相同睇法, 自從有咗自由行之後已經變哂天, 再多埋雙非, 唉!

本來大家客客氣氣, 人地點會唔包容你? 問題係,正如前面話, 你地都唔肯融入香港呢個社會, 唔肯守呢到嘅禮儀,排隊零意識, 入鄉隨族講廣東話等........到底嚟香港為乜,唔通要將你地整套語言, 甚至價值觀都帶哂過嚟?!!!  如果係, 根本就唔洗嚟, 可以留係原居地發展, 可能會更好 !

真心希望,各位雙非父母, 小朋友如果唔想唔能夠融入當地文化, 倒不如留返係屬於你地嘅地方!  

我女小學時有兩個雙非同學, 咁多年都係跟本地同學格格不入, 唔係人地唔同佢玩, 係佢地堅持小息時只2個同鄉自己玩, 講普通話, 而事實一直到畢業都係咁, 真係唔見得佢地有幾開心!

引用:+本帖最後由+kwokbobo+於+13-10-11+11:38+

原帖由 kwokbobo 於 13-10-11 發表

我都覺得係, 包容本來唔係問題, 但你地新移民, 係咪要學習 ...
agree with you so much! 最大問題內地人為咗賺錢,無良心,無人性,自己人害自己人。搞到自己人唔信自己人,要依靠一粒芝麻咁細嘅香港去俾信心你。我都認同你,內地教育真係好有問題,最應該要教嘅係人民素質!

引用:上水附近有咩幼稚園好呀?!+當然一定係深圳+

原帖由 winky428 於 12-03-22 發表
上水附近有咩幼稚園好呀?! 當然一定係深圳 D 幼稚園啦!
一來: 地方大, 二來: 近屋企, 三來: 唔駛咁辛苦過海 ...
我想住嘅地方

其實你問依個問題都有d奇怪...間學校好唔好係見人見志....有人唔想同雙非一齊返學,有人要happy school, 有人要求名校, 根本自己先最清楚小朋友想要咩環境。並唔係人地推薦你就唔執輸去搶位....自己應該做下research

而且, b6人唔應該勸我地去接受佢地,而你應該勸你地自己同胞接受我地係絕對唔會接受佢地依個係事實。佢地應該死心,唔好再博同情....

我都覺得係, 包容本來唔係問題, 但你地新移民, 係咪要學習融入當地的文化和社會??如果你地做得到, 我相信唔會攪到好似依家咁, 來到別人的地方, 除處大小便, 排隊打尖, 跟住有人提醒佢的時間, 仲聲大大罵人, 實在有大多事不能盡錄。總唔可以什麼都說是政府做得不好, 請新移民做好本份先。搶床位, 搶奶粉等, 請問點解你地會覺得香港比大陸教育好??點解大陸唔攪好d教育??點解大陸咁大, 居然無人敢在大陸買奶粉??跟住就來香港爭學位、爭奶粉等, 你要記住大陸人口比香港多好多, 你可以諗到點解有咁大分歧。其實如果大陸個公民教育好d, 個個都自律d, 本住良心做生意, 錢是要賺, 但唔係賺埋d無良錢, 出埋d毒奶粉, 地溝油等, 攪好d教育, 教好下一代, 咁咪唔洗同人爭, 如果做得好, 可能到時係外國人想去中國接受更好的教育。明白嗎??

回復 happyjade 的帖子

只可講一句針唔吉到肉唔知痛..我5號通宵排完隊攞表病到E加未好返...身心疲勞.

事實上北區真的都只有普普通通不怎麼樣的幼稚園,我們大部份人只是想就近入學,如果真的要找好的神級幼稚園,要出九龍塘或港島區!

幾年前既post推翻上來

引用:1:係政府比他們來讀,他們和你們一樣為人

原帖由 mmding 於 12-05-01 發表
1:係政府比他們來讀,他們和你們一樣為人父母想小朋友受好d既教育,又冇犯法,點解你地冇本事將矛頭指向政 ...
我送仔女去外國讀書難道當地政府會俾我申請資助?跟手過去拎埋福利?

跟住難道移民外地或係當地生仔既時候,香港人會唔知會有歧視問題既存在?

我睇到好多bk 媽媽討厭既都係想係香港攞盡福利既b6。

如果唔想子女受歧視,點解要做d咁既野。

想子女有好既教育冇可口非,但自身都做唔好既時候,有幾好既教育都冇用。因為父母係最影響小朋友既。

‹ 上一主題|下一主題