用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2011 年9月升小四家長
go

2011 年9月升小四家長 [複製鏈接]

Hi, 聽囡囡媽講, 開個新標題..

囝囝升佐4B, 聽仔仔講, 佢有個同學又會移民去加拿大.
升小三時巳有一個男同學移民去加拿大.
點知升小四又有一位同學
   0    0    0    0

回復 囡囡媽 的帖子

真係無講錯,小五好似只為呈分😲
入咩班都巳定了,所以都無咩緊張。同學又吾太擔心,95%都識

我都係咁話。小五好似是為呈分而準備,開口埋口都係呈分、呈分。
我個女這兩天開始感到壓力,唔知星期一會派去邊班(可唔可以同玩開的同學一班)。
我今朝先再同佢做心理輔導呀! 希望佢明白啦!
囡囡媽

回復 囡囡媽 的帖子

係, 真係有o的唔捨得.
同埋唔係好想去呈分試..ha

有D唔捨得呀!
囡囡媽

星期一就係小四最後一天啦....
大家在小五見啦 ...

醒目開學勳章

回復 ktmama 的帖子

同3年班一樣:
考 1, 3, 5,...59  去 4a
2, 4, 6, ..60 去 4b
61-120 去 4cd.

回復 ktmama 的帖子

頭1-6X 分散偏入AB 班
6X之後的就分散偏入CD班

想請問一下, 升四年級分班時, 是否如三年級一樣, A,B 二班跟名次平均分配 ??

回復 囡囡媽 的帖子

我都無留意有無電腦書wor.. 書單有無寫ka ?
我見好多作業都唔同以前, 數學無佐精進...係唔係開學先買ka ?

各位,今日派新書,好似多左好多書呀!
另外,是不是明年無電腦課呢? 都唔見有書喎!
囡囡媽

回復 elainepekkle 的帖子

如果亞仔升到班, 我一定會開小五file.. hahahaha
希望可以在9/7當天開小五file 啦 ..

回復 elainepekkle 的帖子

HI Eleainepekkle,

今次失手其實未嘗不是好事. 起碼等他們收一收返緊自己. 如果今次是第一次呈分試, 噉就真係.. 嚇親
不過你囡囡點退都仲係有不錯成績, 就等她先回一回空, 有時要一路keep 住都真係好辛苦, 今次係好時機.

最重要係身體健康 !

唔記得講, qkhui 妳就快要幫我們開小五FILE了!

時間真係過得快!  講起考試, 我女兒今次係歷年來最差的一次! 退步很多, 對上一次考試病緊都好過今次! 死晒火! 她是長大了, 但是唔小心仍然跟隨她成長! 不知怎樣辨! 不過, 唔退都退了, 希望來年小五, 她真是要認真學習了! 大家繼續努力!

記得4年多前大家多番要求開此討論區給禧年家長交流,真的好像前一陣子的事。

我個囡今次的成績比上次有進步,原因是上次退步了。

但今年我明顯覺得個囡大個左,穩定左。因為開學初期已經放手不理她日常的功課及評估。就算係考試期間佢都肯自己先溫左書,我才再幫佢問書。最安慰係寫錯字方面改善左很多,但今次錯字扣分的例行公事仍然是有的。

無論如何大家都要以鬆口氣,放暑假了!

囡囡媽

我估男仔真係噉... 每份paper 最少都扣5-6分係"大意"加"字醜樣
真係死得.. 巳經唔多分扣ka la
上到小五, 真係唔知點

醒目開學勳章

"大意"加"字醜樣", 已經扣左唔知幾多分....

我自己都比較喜歡連續考4天. 因為可以keep 住個心態, 隔佐星期六日, 亞仔考完星期五就以為自己巳考完.. 好難足返個神.. 我仔都係退佐, 好明顯係唔專心, 心散了. 但我又覺得今次o的卷唔深wor.. 只係好好好好大意噉錯..

醒目開學勳章

qkhui 發表於 12-6-14 11:17
經過今次, 大家喜歡好似之前噉連續考4天, 定好似今次噉, 隔開星期六日呢 ?
...

對呀仔以言, 連續考4天會好d, 隔左星期六日, 佢竟然以為星期一係考中文, 你話死唔死?
佢今次退步左啦, 不過咁, 我都覺得份中文/英文卷都幾深, 其他我就未睇哂.
‹ 上一主題|下一主題