用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 想問現讀家長
go

想問現讀家長 [複製鏈接]

我女兒將入讀今年小一, 我聽到其他家長說小一比較HEA, 是否真呢?
   0    0    0    0

王國長老

唔係批評學校被封鎖,係閣下尊口粗口爛舌被封鎖,中間有天壤之別。

王國長老

身為家長公然爆粗同侮辱他人, 身教都未做好, 呢度唔歡迎你, 如果以後此人再上黎嘈, 麻煩通知超版.

多謝舉報過既家長.

edea

唔知係邊個用謾罵式的言詞和人身攻繫。
唔好以為冇人認同你,就話自己受圍攻。
失望的家長,你才令人失望。
原帖由 失望家長II 於 11-10-28 12:25 AM 發表
(((吠)))咩野意思,尊重別人,我有怒氣唔係要比你評價,你可以唔出聲!!
調......不知所謂!!!收X啦你!!!吠吠吠先至係你....你真係一條好聽話,好忠心,無收養錯的播道好狗!!
你想罵戰......我奉陪!!!:tongue:

網上批評, ...

多謝回覆!我真的被家長義工要幫全班補習嚇親,我問過我朋友,佢話好少學校要家長幫小朋友補習(自己孩子例外)仲要幫全班補...如果是說故事還說得過去

謝謝各位!

原帖由 bignose 於 11-10-28 13:54 發表
我是P.4家長, 在此4年都沒有聽說有家長義工要做補習工作.  

英文係冇NET教的, 4年前入學時已知道, NET也從來不是EC的賣點.  但聽同學們說, 有NET在rest time與同學傾計, 但NET不會在堂上教書的.

中文係粵普都有用, ...

我是P.4家長, 在此4年都沒有聽說有家長義工要做補習工作.  

英文係冇NET教的, 4年前入學時已知道, NET也從來不是EC的賣點.  但聽同學們說, 有NET在rest time與同學傾計, 但NET不會在堂上教書的.

中文係粵普都有用, 確實未能做到完全普教. 但中文水準及教材我是很欣賞的.

據我所知 NET teacher 有兩個, 普通話低年班好似少左d, 高年班則較多

首先多謝你的回覆!另外想問是否如那位家長所言,己沒有普教中文?另外有NET嗎?每星期有多少堂是NET教的?

原帖由 koho 於 11-10-28 12:36 發表
家長義工不是給學生補習, 是全方位活動 life-wide learning 的一個環節, 小朋友可以自由選擇的課餘活動, 有普通話故事, 有英語故事, 邀請有能力的家長做故事姨姨, 每星期兩節, 我太太就是其中一位哩. ...

多謝失望家長II 的回覆, 我哋明白你嘅情況.  你已經道出所有, 你的目標已經達到, 冇必要再係到胡鬧! 大家都係成年人, 唔好害左個細路啦! 轉校啦!

家長義工不是給學生補習, 是全方位活動 life-wide learning 的一個環節, 小朋友可以自由選擇的課餘活動, 有普通話故事, 有英語故事, 邀請有能力的家長做故事姨姨, 每星期兩節, 我太太就是其中一位哩.

其實你唔講我真係唔知有學校找家長義工幫學生補習,仲要係補成班。想請問是補幾年級的課?學生成績真的很差嗎?要成班補?

一直以來只聽聞播道是一間超有愛心的學校,小朋友愉快學習,其他負面消息很少聽聞,所以願聞其詳想多多了解,畢竟是打算一讀12年的學校,對孩子成長有重要的影響。

另外,你提到只有小一有普教,現在是完全沒有嗎?播道是一間英文小學,英文程度如何?每星期有NET教英文嗎?

原帖由 失望家長II 於 11-10-28 01:08 發表

真係唔知點解.. ( (( 播道書院 )) )..小學依家差得咁緊要....???

1/ 師資參差...80後居多,..無經驗!! (好似到播道取經驗)

2/ 無能力處理課本知識以外事情!! (老師欠與學生溝通)

3/ 樣樣都唔關注!! 文又唔得,武 ...

回復 29# 失望家長II 的帖子

sorry, 其實你講o甘多嘢, 係咪真係好似你o甘講, 唔想其他家長受騙, 定係你有其他居心呢? 你話你無support家長原因係因為其他家長唔想好似你咁!!! 被千夫所指,有口難言.
o甘即係講到低係冇人認同你lor, 唔好講到自己最偉大, 可以千夫所指, 我唔信如果真係全個6年級家長係都好似你o甘講到EC o甘差, 仲留O向度lor, 以我所知, 好多家長學歷都好好, 教小朋友又教得好, 我唔信o向出面搵唔到第2間小學lor, 又點會忍受這6年被騙嘅學習生生涯呀? 既然你o甘偉大, 不如你講你小朋友讀邊班, 叫咩名, 仲有o個d support你嘅家長d 小朋友個名出o黎, 我哋依班家長就信lor, 最多我哋再偉大d 幫你同校長講呀!

原帖由 失望家長II 於 11-10-26 00:00 發表

我識得好多家長........講學校太多不事啦....五年級話要轉校,六年級都決定唔升中一.......咁明白晒啦!!

Hey, 你係6 年班家長? 我都好想知有幾多人簽左唔直上中學姐? 你咁八,實知架!! 講出黎, 睇吓係唔係好多人走?
*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

1/ 師資參差...80後居多,..無經驗!! (好似到播道取經驗)
好多初小的老師都較年青,這是事實,但不一定代表全負面,他們大部份都充滿愛心,受小朋友愛戴
2/ 無能力處理課本知識以外事情!! (老師欠與學生溝通)
可能只是小部份
3/ 樣樣都唔關注!! 文又唔得,武又唔得!! (音樂,運動....無專材,學術亦唔覺得好)
何以見得
4/ 經常搵家長笨,攞家長著數(要家長常常做校內/外義工,早年更要找家長當課後補習老師,更有一年當面試評審見小一生 )
你理解有差異
5/ 無理不公平處理學生事情 !!  (草草找個人罰就了事,老師不分事非黑白,只懂用'耳朵'做人) 眾多家長心聲
每所學校都有机會發生,
6/ 某某人(貌似林峰)企係台上自吹自雷,係好有愛心!!....但佢做到唔代表下面班老師做到!! (三年班學生都話佢吹水怪)那又如何?

7/ 保留

8/ 保留
9/ 保留

回復 27# 失望家長II 的帖子

其實依D 都係你一個人講, 我都冇見到其他SUPPORT 你嘅家長? 其實你不停講唔好, 有冇向學校反映先, 反而我又有見過個CASE,  學生天生係有讀寫問題, 但老師好人到下課後幫佢單獨補課WOR! 佢都係6年級學生! O甘唔通個老師有問題, 放學後唔做自己嘢, 幫個 學生補課?
‹ 上一主題|下一主題