用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2 頭,有沒有這樣的可能
go

Band 2 頭,有沒有這樣的可能 [複製鏈接]

今日阿女番來,第三次呈分試居然是Band 2
前兩次都是Band 1,呢次數學只有C,但中文,英文有A,常識B,total 9A(有2A豁免未計)1B1C,點計都沒可能拉到band 2,起碼有band 1-2啊
簡直晴天霹靂,一晚都沒得困
自行招生全部報Band 1,但覺得沒乜把握
一早打去學校問,話計平均系咁
請問有沒有呢種可能
   0    0    0    0

原帖由 天瑜 於 11-4-18 14:35 發表
真係好好WOR!

溫馨提示: 現在很多中學都有BRIDGING COURSE,由兩星期至四星期不等!

thanks ! 其實我都好擔心呈分試後佢散晒咋,一陣派位差就連叩門都無晒力咯!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章

回覆 31# cameo 的文章

原帖由 天瑜 於 11-4-18 12:16 發表
填完表就休息下先啦,放鬆D!

跟住過埋囡囡畢業試,可做一些保險的事項
(影印幾份 PORTFOLIO)作好準備!

RELAX!

嗯嗯~~已經過晒呈分試,所以嚟緊都係幫個女打好個底預備升中! 我自己就開始諗咩學校for叩門囉!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章

回覆 26# 天瑜 的文章

兩三個鐘後就要交份draft俾學校嘞,頭三志願我無變,第四五未諗掂!!
我會搏,一路諗住(乙三)夠穩陣,但而家係擔心(乙三)可能都有機會撲空,咁就大件事咯~~~~老實講,越踩到埋身我越擔心,失眠兩晚咯,而家連(乙三)都驚無份,,,點算??
openday我無睇校長做示範呀,我睇o個part好似係老師,,我地大部份時間喺操場,因為阿女而家係柔道&籃球校隊,所以坐定定睇表演賽呀,睇完上午出左去食lunch,跟住再返去睇musical^^

醒目開學勳章

回覆 26# 天瑜 的文章

好像不是用TSA, 是用中一入学試决定幫師弟爭位

醒目開學勳章

回覆 25# cameo 的文章

回覆 23# 天瑜 的文章

thanks天瑜~
終於考晒3次試,終於知道自己所屬banding,如我所料,學校無俾d咩支援俾我,haha~~
全級ranking出左,但無人同我講係banding囉!! 還好自己早有心理準備了~ 希望我好似你個派位結果就好嘞^^ 上次openday我都有去參觀呀^^

絕對有可能, 最大玄機係學校估banding都保守左.

醒目開學勳章

醒目開學勳章

我仔試過英文由A->B, 9x ->80, 名次已經跌左30個

是的, 都係根學校去年的banding % + 前x年TSA微調列出今年的banding%,  這個微調只有教统局先知, 所以最準都係學校出的名次/banding.  

原帖由 alice44 於 11-4-14 14:02 發表

不是用分數來分, 是用名次去分圴, 例如以往派位大約1-50名係派BANDING 1學校, 51-120名係BANDING 2, 121-140名係BANDING 3, 咁如果個小朋友喺三次呈分總計的名次來分, 分數要以呈分的比率來計算, 如果結果係53名,  ...

原帖由 linyc 於 11-4-14 14:27 發表
我葵青區,在跌band的呢種情形下,請問如果全完中學有沒有可能收
或者叩門又有沒有可能,小朋友畫畫有專長
但自行收生階段沒報過
哎,傷神 ...

我都係葵青區, 昨天我先同我老公講, 叩門呢d玩意係比band 1生玩嘅, 派得唔好, 到叩門時, 連band 2頭/中的學校都唔會放過(因為縮班), 咁band 2生那有機會呢?!

我葵青區,在跌band的呢種情形下,請問如果全完中學有沒有可能收
或者叩門又有沒有可能,小朋友畫畫有專長
但自行收生階段沒報過
哎,傷神

原帖由 harveyworkshop 於 11-4-14 12:27 發表
我囝囝學校86分以上係A,亦知有D學校80分已經係A,所以都唔知點去分BAND 1, 2 ,3?  

不是用分數來分, 是用名次去分圴, 例如以往派位大約1-50名係派BANDING 1學校, 51-120名係BANDING 2, 121-140名係BANDING 3, 咁如果個小朋友喺三次呈分總計的名次來分, 分數要以呈分的比率來計算, 如果結果係53名, 咁即是BANDING 2頭.
如有不正確請指出, 謝謝!

我囝囝學校86分以上係A,亦知有D學校80分已經係A,所以都唔知點去分BAND 1, 2 ,3?
原帖由 Tinkerbell 於 11-4-13 22:16 發表
有些學校Agrade 要90marks up
有d 則是85 up, 甚至80 up, 所以絕對不能計幾多A = band 1
‹ 上一主題|下一主題