用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 都係升中試好,唔駛折磨啲家長!
go

都係升中試好,唔駛折磨啲家長! [複製鏈接]

香港教育制度奇奇怪怪,天天新款,都係升中試好,唔駛折磨啲家長!

0    0    0    0

原帖由 brianshe 於 11-2-22 23:43 發表
據聞、聽說•••••••道聽途說•••:D

呢個係真實個案,之後的原因,大家都係估估吓,記住大抽獎小心啲揀學校!

直資收左咪一樣"hea"足幾個月

醒目開學勳章

我認為正苦這樣的做法,原因係一早知道有中學收0個班同學仔,已知結果,會"管PAIR",起碼4個月.....

我覺得考3次都唔係咁大問題, 問題係點解唔可以好似小學咁, 自行收生階段早D公佈結果, 又要等到7月先知..第一round收咗起碼有一班人煩少d嘛...

回復 2# 50108686 的帖子

原帖由 50108686 於 11-2-22 21:43 發表

:;pppp:
據聞係第一及第二志願都不成功,結果獲派未有選擇的BAND3學校。公佈之日,急速叩門,才不致入讀BAND3學校。

升中派位係先派完全部band1生再派band2生,最後才到band3生,除非有一個校網係band1生多過全校網0既band1加band2學位,如果唔係應該無可能派去band3
當然,學校出錯,家長選校出錯例外

原帖由 dad1234 於 11-2-21 16:53 發表

1.學校出錯,band2當band1
2.家長選校出錯,排位錯誤
似乎同大抽獎無乜關系.

:;pppp:
據聞係第一及第二志願都不成功,結果獲派未有選擇的BAND3學校。公佈之日,急速叩門,才不致入讀BAND3學校。

唔係咁驚嚇?  大抽獎又要靠運氣, 又要靠同門師姐/兄的成績, 如果連學校都出錯, 我哋做家長只可等運到!

原帖由 ANChan59 於 11-2-21 09:32 發表

Possible, even you are in Band 1 but the random number is unfavourable and your selection of schools made some mistake, like too many band 1 schools on the list, but you don't select any band 2 scho ...

1.學校出錯,band2當band1
2.家長選校出錯,排位錯誤
似乎同大抽獎無乜關系.

原帖由 dad1234 於 11-2-21 00:42 發表

band1抽到band3?應該無乜可能,個家長係咪排位出錯?佢點排法?

Possible, even you are in Band 1 but the random number is unfavourable and your selection of schools made some mistake, like too many band 1 schools on the list, but you don't select any band 2 schools, then band 3 schools only.

Also, some teachers' info not up to date, band 3 schools mixed with band 2 schools.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 50108686 於 11-2-20 17:35 發表
唔係入唔入到名校咁簡單,你知否band1生都可以在大抽獎抽到band3學校架?曾經有band1生頭一個志願唔收,竟然派了一所band3學校,問你服未?唔好咁老定!

...

band1抽到band3?應該無乜可能,個家長係咪排位出錯?佢點排法?

唔係入唔入到名校咁簡單,你知否band1生都可以在大抽獎抽到band3學校架?曾經有band1生頭一個志願唔收,竟然派了一所band3學校,問你服未?唔好咁老定!

我唔覺得名校才會教出好學生
根本係學生本身個質數好,父母又推佢哋入名校以光宗耀祖,所以名校多好學生,入唔到U就係同學自己ge問題,入到就係學校威威!其實係父母經年累月ge支持所致!
Band 3學校畢業,入到U就真係要多謝學校同老師,真係學生威、學校威啦!!
咩制度都無所謂!家長心態最重要!!我唔覺仔女升中/升小係折磨,小事一件啫

一句講晒:政府吾想做咁多
其實全港排名教署己經做到,但又要逐個排邊個揀先,又要剔除自行收生嗰班同讀直資嗰班,你諗個programme要寫多幾多嘢,要幾多人手。教署又吾公開排名同number,佢响部腦到一堆堆咁分咪易好多。其實係咪跟number分都無人知:;pppp:

原帖由 Jjai 於 11-2-18 11:19 發表
Agree.  There shouldn't be any 隨機編號either.  If you are the first in the school, you should be allocated to your first choice school.    And so on.  Academic results should be the key factor, not t ...

回覆 36# Amandakok 的文章

簽名被屏蔽

回覆 1# brianshe 的文章

完全同意。

回覆 1# DGJS 的文章

‹ 上一主題|下一主題