用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Interview時, 咁嘅家長, 你地會覺得佢自私嗎 ? ...
go

Interview時, 咁嘅家長, 你地會覺得佢自私嗎 ? [複製鏈接]

有日去interview, 我個女已經等到好吾耐煩,入面啲玩具又吾吸引,但佢仲要係同組入面最後個個比老師問問題.當老師開始同我個女傾計冇幾耐,有個剛剛 in 完嘅小朋友,走去老師到想同老師講野,個刻我心諗,點解你媽咪吾抱走你架?點知佢媽咪不但冇叫個仔返埋佢身邊,仲話:你係咪有野想同老師講呀? 大佬,吾係掛,我地interview 緊喎,有冇咁自私,只雇要個仔show-off, 而影響人地呀!個刻擾攘咗約20秒,我真係好嬲,咁咪啤咗個媽咪一眼, 佢先叫個仔走開!
講真,我個女當日表現好差,但我冇嬲我個女, 因為小朋友耐性有限,佢連埋之前排隊同埋等問問題,等咗成個鍾,下午in又眼瞓,佢係咁話要走,但當中比人騷擾後,佢已經吾再理個老師啦!
我100%吾係想賴個小朋友,因為學校收吾收我個女,我控制吾到,只不過做家長嘅應該知道咩時候要做啲咩,而吾係只掛住向老師面前show-off自己個小朋友!
   0    0    0    0

原帖由 Fishlo 於 10-12-7 18:13 發表
吾緊要啦, SC 都收咗你個女!
我諗都一心讀番而家間N lu, 其他都冇咩希望!

OH, 被點相!!

其實依家間N無問題,繼續讀未嘗唔係一件好事,至少小朋友唔駛再重新適應吖。我呢個媽媽就係因為個囡係超細B,懶得報N, 結果搞到K1咁lea hea~~

also encounter similar cases in GH interview.
As u may recall that the PTH teacher played with the child one by one when quening up outside the hall. when it was about my child's turn, the mom behind us together with her girl suddenly rushed to the teacher and as a result, my girl had no chance to play with the teacher at all.
At the interview room, we sat down first but unfortunately, that mum took a seat next to us.........she spoke loudly with her child when playing the toy(such as oh, very good, excellent, great, very tall......what's the colour? oh, great......) very disturbing indeed, my girl was distracted and always stared at them without playing her toy.
Even worse, maybe becasue the toy played by her child always fell into the floor, she asked her child to ask my girl to exchange the toy...........
原帖由 Joeff 於 10-12-7 15:10 發表

咁啱嘅,我同個囡in GH,Group in嗰陣,隔離兩母囡,兩個人覇三張櫈,攪到我個囡無位座。嗰Mami見到都唔醒目,佢嗰囡仲走咗入去嗰老師嗰邊,唔肯坐定。擾嚷咗一陣,另外俾分個老師先出聲話「佢嗰囡唔坐㗎喇,你地坐啦!」跟住佢嗰囡又 ...

吾緊要啦, SC 都收咗你個女!
我諗都一心讀番而家間N lu, 其他都冇咩希望!

原帖由 Joeff 於 10-12-7 16:55 發表

我個囡所有group in嘅都rejected㗎,一係超細B唔夠其他小朋友快(TT);一係唔好彩撞到D騎呢人(GH, LH)...所以GH無乜期望喇!!

原帖由 whychan777 於 10-12-7 18:00 發表
有d父母真係好.........

我都試過group inteview, 個媽咪霸晒d玩具, 吾俾我個仔玩, 最尾仲要拎埋呀仔架車添...老師都吾出聲, 我簡直呆左...

係呀我都試過,結果我小朋友枱面得返2本書.....
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 whychan777 於 10-12-7 18:00 發表

我都試過group inteview, 個媽咪霸晒d玩具, 吾俾我個仔玩, 最尾仲要拎埋呀仔架車添...老師都吾出聲, 我簡直呆左...

我第一間去In嘅啟思正校咪係咁囉,攪到我個囡無嘢玩,坐到悶,去玩洗手。跟住就俾老師話佢「好活躍」喇!!

咁嗰個家長有無講句對唔住? 有時小朋友走來走去,追都追唔切

我試過group interview時,有個細路走過黎一手整爛我仔仔砌好的路軌,好彩我個仔當時無發脾氣,之後我個仔又砌過,個細路又走黎整爛佢,我話:小朋友,唔好呀!佢老豆先走黎叫停佢!!
大佬呀!你被人reject唔好連累我呀!!

d港童遲早有天收,就萛今次老師睇5到,考小一時未必咁好彩

原帖由 Fishlo 於 10-12-7 15:33 發表
絕對認同, 真係好怕group interview.
所以我話St. Cat interview 都幾公平 (雖然佢吾收我個女), 有group( 只有4個, 老師實觀察到), 又有individual .
咁當然, 吾同老師, 一定有吾同喜好啦, 眼緣都好緊要!

...

我個囡所有group in嘅都rejected㗎,一係超細B唔夠其他小朋友快(TT);一係唔好彩撞到D騎呢人(GH, LH)...所以GH無乜期望喇!!

原帖由 nataliepsc 於 10-12-7 15:37 發表
係...咁真係無計?! 我個女雖然無答問題, in完都有收拾同推番張椅, o個對aggressive既母女原本已經預備行左去, 一見到咁既情況, 個阿媽又即刻叫個女, 快d推櫈啦! 個女做完, 又話, 幫其他小朋友推埋啦...c6話, 老師見 ...

Same case la, 跟本老師好多幕都睇唔到,真係好嬲,group interview跟本唔公平
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

係...咁真係無計?! 我個女雖然無答問題, in完都有收拾同推番張椅, o個對aggressive既母女原本已經預備行左去, 一見到咁既情況, 個阿媽又即刻叫個女, 快d推櫈啦! 個女做完, 又話, 幫其他小朋友推埋啦...c6話, 老師見唔到之前一幕, 所以話, 嘩呢個小朋友好乖喎, 個阿媽就中獎咁笑晒, 再次發功:"同老師講byebye啦..."
唉! 真係無野講...

咁啱嘅,我同個囡in GH,Group in嗰陣,隔離兩母囡,兩個人覇三張櫈,攪到我個囡無位座。嗰Mami見到都唔醒目,佢嗰囡仲走咗入去嗰老師嗰邊,唔肯坐定。擾嚷咗一陣,另外俾分個老師先出聲話「佢嗰囡唔坐㗎喇,你地坐啦!」跟住佢嗰囡又 ...

絕對認同, 真係好怕group interview.
所以我話St. Cat interview 都幾公平 (雖然佢吾收我個女), 有group( 只有4個, 老師實觀察到), 又有individual .
咁當然, 吾同老師, 一定有吾同喜好啦, 眼緣都好緊要!

我都很反對幾組家長及小朋友一齊面試, 有些家長為了引起老師注意自己的小朋友, 動靜大到不得了, 說話大聲及夸張, 自己面試了幾間, 都遇上不少這樣的家長, 有時真的受不了, 最慘的是她們自己想突出的時候影響了別人, 這樣確實不太好!
創價的安排很好, 很流暢, 去到等了一會兒便可進入面試, 而且每個家庭一間課室, 不會給其他人打擾.
培正的面試方法我亦覺得好, 全部小朋友自己應付, 少了家長在旁邊影響.

樓主: 你真係慘, 比d 人阻住晒. 我唔係幫邊一個, 不過見過有d 媽咪唔係唔阻止, 而係hold 唔到小朋友, 小朋友做晒霸皇.

一次星期六,一個男仔同媽咪在體能室interview, 老師同佢玩緊, 玩玩下想衝入課室, 走左去. 佢媽咪拉佢唔住,
在課室門口的老師蹲下問他叫什麼名, 比個小朋[星]左一巴. 那老師仲無奈. 媽媽連聲道歉, 個小朋友都無反應.

原帖由 NICOLE123 於 10-12-7 11:37 發表

同情你既遭遇. 不過每事都有兩面睇
上年我仔仔in kv, 我地坐好左 老師都開始左問我仔仔問題...突然唔知係邊度 走左一個小朋友出來 (應該係之前已經in完) 同老師傾幾. 老師都有禮貌咁回應左小朋友. 我仔仔坐係度. 安 ...

我覺得1對1 inteview o甘情况都handle到,但group interview就持續性打擾
‹ 上一主題|下一主題