用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖母玫瑰放第二志願,機會等如零???
go

聖母玫瑰放第二志願,機會等如零??? [複製鏈接]

聖母玫瑰放第二志願,機會等如零???

thx
   0    0    0    0
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回復 34# chupa 的帖子

chupa,

Tks for your information.

不過我個女未必會choose上智因為唔係全A,而且怕入到會好辛苦。

我個女自行無選Olr,所以不知道¤上智就知.問大個有咩志願.平時誰照顧.最錫係邊個.(全英)睇短編英文故事.答問題.(全英)我個女答得幾好架.但因無Kam多A.所以衰左.她有D同學我想是抽獎入到.因為都吾係全A.

我想請問下OLR收來自邊到的小學學生呢? 自行interview係點呢?difficult?

原帖由 chupa 於 10-12-18 10:20 發表
我講的是大抽獎。所以我的是錯誤示範。你應首選要勁些,次選便要選無Kam勁。

請問有聽過聖母玫瑰有第二志願入到嗎???
thx~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

即是上智、銘賢、OLR全部只可放第一位才有把握,否則似我個女派到無影。

我講的是大抽獎。所以我的是錯誤示範。你應首選要勁些,次選便要選無Kam勁。

原帖由 chupa 於 10-12-17 20:42 發表
我首選上智。次選好
似銘賢。所以叩門時見校長時好醜怪。因無選它第一。因此我好感謝副校肯收我個女。

銘賢男女校,咁學位又難爭啊,,,,
你首選上智,次選銘賢O既意思係第一輪自行選校?????
請問你可以分享點填大抽獎嗎???

我首選上智。次選好
似銘賢。所以叩門時見校長時好醜怪。因無選它第一。因此我好感謝副校肯收我個女。

原帖由 chupa 於 10-12-16 21:23 發表
我真係不知道Orl
有無Band 2生.我個女有些(中勁)同學就去左Orl.反而有些(少勁)就去了上智.當然(超勁)就去了St mary.dgs.hy...

咁你個女叩門收得都一定係成績好好啦,,,請問你填表時有冇填ORL和上智呢??
我兩間都想填晒,,,,因為只想個女入女校咋!!!
THX

我真係不知道OLR有無Band 2生.我個女有些(中勁)同學就去左OLR.反而有些(少勁)就去了上智.當然(超勁)就去了St mary.dgs.hy...

如果是BAND 2 生選聖母玫瑰是否很危險?

原帖由 chupa 於 10-12-16 00:16 發表
其實勁的意思是我個女成績唔勁,而全部志願全選band1英中,一間band2都無選,結果攪珠落空,派了band 3,然後叩門,考左幾間,有3間band 1英中收,包括ORL一額汗,怪亞媽無準備,亂咁選,累死個女。因為朋友講,要選band 2做back ...

咁最終有3間band 1英中叩門收你個女,都咪話成績唔勁喎,,hahahaha~
請問可以分享吓點填表嗎??
若我選1.上智 2.聖母玫瑰 3.德雅,,,
會唔會太過份呀??

thanks so much

其實勁的意思是我個女成績唔勁,而全部志願全選band1英中,一間band2都無選,結果攪珠落空,派了band 3,然後叩門,考左幾間,有3間band 1英中收,包括OLR一額汗,怪亞媽無準備,亂咁選,累死個女。因為朋友講,要選band 2做back up,萬一叩門,學校見小朋友派到band 3,會覺得好差,可能影响面試機會。

Hi Papaya,
Can you share your experience in selecting the schools last year? Thank you.

HI papaya,

最後是否成功入了? 試題深嗎? 你選學校點勁法? 可否分享下?

deleted............

原帖由 chupa 於 10-12-12 10:43 發表
YES,今年F.1,叩門入,她讀得很relax, day day 睇 TV.

請問可以分享吓校園生活嗎??
因為其實我都去聽左上智個talk,呢間學校d學生比主動,係自發讀書型,所以學生成績好非學校去谷返嚟,我都相信呢點好視乎小朋友個自發性~
而聖母玫瑰就會谷d???咁對d懶散d小朋友可能重好d啊,,,不過小女係外向型,我之前聽人咁傳聞,只怕佢掛住同d"活躍學生"玩到書都唔願讀咋~~
thx

請問你可以分享吓點填表嗎???

醒目開學勳章

原帖由 chupa 於 10-12-12 10:43 發表
YES,今年F.1,叩門入,她讀得很relax, day day 睇 TV.

小朋友有無同妳share校內生活呀? 佢有無咩講呀? 叩門係咪要筆試定點呀? 係咪放係第一(派位)先有叩門机會?

回復 1# cameo 的帖子

‹ 上一主題|下一主題