用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會 VS 播道書院....不知道任樣選擇 ...
go

港大同學會 VS 播道書院....不知道任樣選擇 [複製鏈接]

本人不知道任樣為小女選擇......港大同學會 VS 播道書院....請高人比建議....
   0    0    0    0

ziyi:
暫時未做到同學仔,唯有做住朋友仔 遲d是點未知嫁 .
harbinhk:
如果tsl都收你小朋友,你真是要慢慢考慮比較,呢d野外人好難比到意見你.

原帖由 ziyi 於 10-11-16 15:06 發表
百分百肯定對你說,唔會去叩門
就算做唔成同學仔,都可以俾佢地兩個做朋友仔

ggoo / winnie30,

I have the same worry too but now you two have solved my concern, thank you.

My situation is exactly the same as ggoo...live close to EC but worry about its academic level...

I am still waiting result from TSL next Monday, if really lucky got an offer, what should I choose.....its a difficult choice?

醒目開學勳章

百分百肯定對你說,唔會去叩門
就算做唔成同學仔,都可以俾佢地兩個做朋友仔

原帖由 ggoo 於 10-11-16 14:03 發表
ziyi:
我估都是考慮播道多,因為近屋企,行去十分鐘度,中午又可以送飯比個女食,返學放學既時間慳著兩個鐘,比佢休息下玩下都得,最近TSA出既成績又好,又是英小,唔想諗太多.不如你去叩門,到時我地兩隻馬騮可以做埋同學仔. ...

Winnie30:
多謝你鼓勵.
原帖由 winnie30 於 10-11-16 14:21 發表
ggoo,

對, 就是校長公布了TSA的成績, 令我的信心大增. 而且最重要的是英小, 你都知道英文的重要性, 而且學校在中文方面也不弱, 介時考有名氣的英中時我想播道學生也能應付自如. 播道是間攻可破, 退可守的學校, 我想 ...

ggoo,

對, 就是校長公布了TSA的成績, 令我的信心大增. 而且最重要的是英小, 你都知道英文的重要性, 而且學校在中文方面也不弱, 介時考有名氣的英中時我想播道學生也能應付自如. 播道是間攻可破, 退可守的學校, 我想你的明智選擇你一定不會後悔.

原帖由 ggoo 於 10-11-16 14:03 發表
ziyi:
我估都是考慮播道多,因為近屋企,行去十分鐘度,中午又可以送飯比個女食,返學放學既時間慳著兩個鐘,比佢休息下玩下都得,最近TSA出既成績又好,又是英小,唔想諗太多.不如你去叩門,到時我地兩隻馬騮可以做埋同學仔. ...
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

ziyi:
我估都是考慮播道多,因為近屋企,行去十分鐘度,中午又可以送飯比個女食,返學放學既時間慳著兩個鐘,比佢休息下玩下都得,最近TSA出既成績又好,又是英小,唔想諗太多.不如你去叩門,到時我地兩隻馬騮可以做埋同學仔.(雖然我知你唔想去叩門,但我覺得當是比多個機會自己去揀冇妨,人誰冇錯呢?佢又罪不致死,或者上天只是比多小小考驗你,放下...自在...)
winnie30:
好多謝你的意見,我知播道既家長都是好鍾意播道,絕大部份家長對佢讚不絕口(小數另計).

對, 我也是這樣想的. 以前也為升中的事想的頭都大幾圈,現在想通了, 還是留在播道好, 專心的讀書.  呈分試一點也不重要, 還少了一份擔心和憂慮.  只要小朋友在校內成績好, 就考一下外邊的更出名的直資中學, 如果成績普通, 留在原校, 何樂而不為呢? 所以選擇在播道讀書是我和小朋友最佳的選擇.   

原帖由 ggoo 於 10-11-16 12:42 發表
我本身對升中個part好驚,因為我是進取型既人,萬一過分進取由band 1跌落band 2 就大件事,所以唔呈分唔緊要,成績好就摶外面既直資(依家好多好既中學都轉做直資),麻麻地既就一條心讀返原校算,冇謂死咁多細胞.
...
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

醒目開學勳章

係啊係啊
協恩中都打算轉直資,我的dream school
(只是自己覺得而已,最重要是馬騮囡點看)

而EC真的要說清楚
否則有像LHT一樣為了這問題,引起幾年的爭吵
而且剛發生了收生門
再係1年裡發生呈分門,
那就什麼都不要說

你不如想一下,港同都收時,你點算啦

原帖由 ggoo 於 10-11-16 12:42 發表
我本身對升中個part好驚,因為我是進取型既人,萬一過分進取由band 1跌落band 2 就大件事,所以唔呈分唔緊要,成績好就摶外面既直資(依家好多好既中學都轉做直資),麻麻地既就一條心讀返原校算,冇謂死咁多細胞.
...

原帖由 ziyi 於 10-11-16 10:15 發表
我看完那個了,完全明白(我想)
沒有看全部的內容,只看了樓主很詳細的例証
而為什麼,會發生brand 2入brand 1

其實很容易理解的
其實branding可以看作代替小一的random選校次序而已
小一全港沒有成績可比較,咪 ...

Charlotte_mom:
我依家方向清晰好多,之前主要介意播道有冇呈分,依家呢個包袱可以放低,因為小朋友叻既話可以去考外面既直資私校,唔是太叻既話呈分都冇咩意思,不如留返播道,所以呈分唔是好大問題.(最緊要事前要知,唔好中途先知)

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-16 11:51 發表
係, 成績平平, 有呈分又如何?
成績標青, 就算唔呈分, 一樣可以入好學校
咁講會唔會令家長放鬆D

醒目開學勳章 王國長老

係, 成績平平, 有呈分又如何?
成績標青, 就算唔呈分, 一樣可以入好學校
咁講會唔會令家長放鬆D
原帖由 ggoo 於 10-11-16 09:12 AM 發表
經過各位咁詳細既解釋,我明白就算唔呈分,主要小朋友成績好都可以報出面直資私校,假如小朋友成績唔是好突出既話,呈分都冇用,都唔會有好津校會收,不如留返原校.所以呈分唔是必要,咁我依家可以少考慮一個問題.
我噚日 ...

醒目開學勳章

我看完那個了,完全明白(我想)
沒有看全部的內容,只看了樓主很詳細的例証
而為什麼,會發生brand 2入brand 1

其實很容易理解的
其實branding可以看作代替小一的random選校次序而已
小一全港沒有成績可比較,咪抽籤看先後選校次序
而升中的選校次序則如樓主所說,甲乙有不同的次序

所以如果brand 2頭,選校選的對,也可以入brand 1尾的學校
相反,如果brand 1, 選校次序全部選brand 1頭的,或全部選熱門,咪有機會跌落brand 2學校

原帖由 ggoo 於 10-11-16 09:12 發表
經過各位咁詳細既解釋,我明白就算唔呈分,主要小朋友成績好都可以報出面直資私校,假如小朋友成績唔是好突出既話,呈分都冇用,都唔會有好津校會收,不如留返原校.所以呈分唔是必要,咁我依家可以少考慮一個問題.
我噚日 ...

謝謝大家講解。

我噚日睇到一個講解banding的網頁,比你地參考下,我自己就睇到
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2244013&extra=page%3D4

小兒在港同已經Rejected.其實我關心的是播道,只不過播道好像還是不淸楚呈分安排。我想看看其他學校會怎樣安排罷了。多謝你講解。

原帖由 iwff 於 10-11-15 22:15 發表
Ocwc,

港同要求升上中一的學生中英數合格, 操行B就可直升中學部。正如Ziyi講, 如果達不到基本要求, 免強升上英文中學都不是一件好事, 何況仲要比學費的。所以我對港同有基本要求直升是很同意的。

iwff

...

Ocwc,

港同要求升上中一的學生中英數合格, 操行B就可直升中學部。正如Ziyi講, 如果達不到基本要求, 免強升上英文中學都不是一件好事, 何況仲要比學費的。所以我對港同有基本要求直升是很同意的。

iwff

原帖由 Ocwc 於 10-11-15 21:34 發表
呀!最低要求真是可圈可點。唔怪得讀DBSps(一間直資一條龍)的同學仔都要讀到天翻地覆。港同應該好很多吧。

死羅人生的惡夢又可能要再來過。

呀!最低要求真是可圈可點。唔怪得讀DBSps(一間直資一條龍)的同學仔都要讀到天翻地覆。港同應該好很多吧。

死羅人生的惡夢又可能要再來過。

醒目開學勳章 王國長老

現行升中派位係咁
第一輪可自行報2間津中, 津中各自有自己收生標準, 不外乎係interview+睇成績+睇其他表現(好少齋睇成績唔in), 所以有得in既家長心裡有個希望, 如果in都無得in就..........都明架喇
如果學校唔呈分, 咁學生申請時, 只可以拎校內成績表見人, 咁人地間中學對你張成績表有幾睇重, 就真係唔知

仲有, 由於小5,6無呈分上edb, 學生無banding, 係唔可以join第2輪大抽獎(類似小一大抽獎, 不過會分左學生banding, 再派random number)

所以想"考"一般既官津校就變左好麻煩

不過咁, 我女今年小5了, 真正"殺到埋身", 我又試下用小5家長心態分析:
想出去考, 1. 小朋友學業成績要有返咁上下 2. 考過小一大家都明白, 之前準備真係唔少的, 考中學更加睇成就, 個portfolio係用足12年時間去準備的 (起碼考琴+樂理有5級呀, 超名校8級都係碎料了, 全港性校際比賽得獎呀之類), 唔係普通above average就夠的, particularly你想考既中學, 同你讀緊既小學並無聯繫關係
所以既然有good enough一條龍, 個女又唔係成績好標青, 就算有呈分, 我都唔想攪咁多野了
當然, 邊個唔想間中學又好又免費? 不過有一條龍, 我又唔想阿女又操得辛苦, 我又鞭得辛苦, 算了, 最多都係到時放榜去叩下門, 睇下有無料到, 無就算喇
如果抱住咁strategy, 放輕步伐輕鬆直升, 另一方面好好準備叩門(錦上添花心態), 呈唔呈分, 係咪似乎可以睇得輕d?

不過ziyi講得岩, 直資一條龍點收生, 係中學話事的, 入小一之前要先攪清楚

醒目開學勳章

我所理解的是,一條龍不代表無條件直升
如果是,你都怕
為什麼這樣說,即係小朋友明明程度追唔上,都俾佢升

所以,很多一條龍都有升中的最低要求的
不單是港同,連GT/ICQM/LHT等都有

而說回升中,是否可以參加派位,問題如小一直資一樣
你可以參加,但學校也offer中一學位,而你只有在限期內接受或拒絕
所以,當你接受了offer,咪沒有派位,
你唔接受offer,咁咪唔保証你原校的中一學位

但唔影響你申請其他直資/私立

原帖由 Ocwc 於 10-11-15 18:11 發表
Thanks Ziyi daddy, Iwff,
Hello,Iwff。港同是直資她又參加呈分。如果:我囝囝不參加派位,是否我囝囝一定可以入港同中學呢,因為一條龍?但聽朋友(她囝囝讀港回的)講又好似不是的。我覺得很不明白。如果可能不能回港同中 ...
‹ 上一主題|下一主題