用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點算.好驚.天水圍小學有黑學生,學校又唔理 ...
go

點算.好驚.天水圍小學有黑學生,學校又唔理 [複製鏈接]

近呢星期,成日有班o靚仔係學校門口等啲五六年級放學,係門口爆晒粗口,啲老師睇到又唔理,呢兩日直頭有個金毛飛入埋學校接放學範圍行嚟行去,又周圍吐口水,直頭當啲家長,係學校遊蕩幾個圈無人理,終於有位老師"出面"叫班O靚仔走,轉頭個O靚仔又入番學校,結果又係無老師理

今日重大制,有家長直頭見到個二三年級小朋友俾個無著學校校服嘅六年級學生同兩個高過頭大馬學生係門口夾住一輪爆口"問候",沖去學校搵老師"救人",居然整係答一句"會搵X主任處理" 跟住又無人即時出去睇,個小朋友俾人溶左都無人知啦,學校啲老師個個玩龜縮,個校長呢....成個禮拜唔見人,點算呀,好驚,好擔心啊 各位爸爸媽媽,我真係唔知點算好
   0    0    0    0

Call Ho Nam

請問你讀邊間學校??? thank you ....

醒目開學勳章

原帖由 Skywan 於 10-11-24 19:24 發表
我估到是那間了....
不過還是很意外副校長"竟然在校內被兩位六年級學生打傷"  我自已感覺 P.6 (不曾對任何一間小學) 不是應該還是很童真嗎?

高年級的男學生,頭髮過長再加上又穿耳洞回校。你覺得奇怪嗎

我會覺得好恐怖,小6學生居然可以0甘0既做形,大搖大擺上學,令人百思不得奇解................

剛剛看到...怎麼只發了一次的post 會成了四次21#~24#

原帖由 Skywan 於 10-11-24 19:24 發表
我估到是那間了....
不過還是很意外副校長"竟然在校內被兩位六年級學生打傷"  我自已感覺 P.6 (不曾對任何一間小學) 不是應該還是很童真嗎?

早兩至三年以前或許是吧,現在很多小五六年級學生因電視電腦薰陶下,思想感觀比前複雜,很多在職家長沒辦法兼顧孩童,群黨童黨問題亦頻生,而校方亦會因殺校種種問題,不外公報也有.

我估到是那間了....

原帖由 杏嵐 於 10-11-24 14:27 發表
先抱歉一下,因早前忙得不可開交,
各家長留言將稍後一一回覆. 事實上近來一直跟校方及學校高層商討事件,但今天知道一消息後再令我及家長們震驚,及為受傷的蔡副校長痛心疾首.
事故發生於昨天,蔡副校長居然在校內被兩位 ...

另一方面,為免給別有用心的人作一籍口,以為我故意以網上言論"唱衰學校","唱衰校長",所以一直無再公開細節內容.

我只希望學校及校內家長們必須正視問題,不要只想著"唔關我事"的想法,現在真的出事了,已發展到襲擊副校長收場,這是誰的責任? 學校 ? 校長 ? 老師? 還是家長?

事件仍在跟進中,希望各家長體諒.

十分感謝各位家長回應,事實上近來一直與相關人士聯繫中,故未及時回應大家網上留言,如上述陳說,作為在職家長,如孩子留在校也不安全那該怎樣 ?
學行品德亦同樣重要, 每個孩子在校也該公平對待,面對不守規則的孩子,就要他明白學校就是學校,規則就是規則,獎懲有序,從無灰色地帶,這樣才是教育.才是身教.

醒目開學勳章

原帖由 杏嵐 於 10-11-24 14:27 發表
各家長留言將稍後一一回覆. 事實上近來一直跟校方及學校高層商討事件,但今天知道一消息後再令我及家長們震驚,及為受傷的蔡副校長痛心疾首.
事故發生於昨天,蔡副校長居然在校內被兩位 ...

0甘都得

醒目開學勳章

引用某家長一文,去看這間學校的某部份令家長不能釋懷的學生

葉校長:
本人不太認同你們老師的看法,因為我覺得貴校比人覺得有「黑」學生。這是因為你們有些學生實在太不守校規。特別是高年班的學生....本人每天都接送我的小朋友到校上學,其中一次看見你們高年級的學生,頭髮過長再加上又穿耳洞回校。本人看見後,十分擔心。為何一個小學生可以如此這樣裝扮上學,實在太可怕。這真是會令人誤會貴校是有黑學生。另外,學校是有校規的,不是說明了男生不可以留長髮嗎?
如果校長一早証視問題,就不會有家長提出不滿了。

學生的外觀及品格是反應學校的形象的。校風嚴謹,就不會任得學生隨便不守校規。
來自124.244.62.177

post 21#相同,重複發文

各家長留言將稍後一一回覆.
今天知道一消息後再令我及家長們震驚,及為受傷的蔡副校長痛心疾首.
事故發生於昨天,蔡副校長居然在校內被兩位六年級學生打傷,事後報警送院.  蔡副校長是一位資深有愛心的好老師,此事實令人心痛.

原帖由 joemyt 於 10-11-18 22:10 發表
每個警區都有 "校隊",係由CID組成,專門負責警區內有關學校的事情,特別係有關涉及三合會活動。如果你唔知那些金毛係學髮型抑或係古惑仔,點解唔報警呀?

小事就緊係搵學校幫手啦,如果唔係小事,又或者覺得學校可能幫唔到手,咪搵 ...

認同

貢獻勳章

每個警區都有 "校隊",係由CID組成,專門負責警區內有關學校的事情,特別係有關涉及三合會活動。如果你唔知那些金毛係學髮型抑或係古惑仔,點解唔報警呀?

小事就緊係搵學校幫手啦,如果唔係小事,又或者覺得學校可能幫唔到手,咪搵警察囉。

1) 如果緊急,打 999
2) 唔緊急,可寫信去所屬警區的警民關係組
3) 填寫罪案郵柬
4) 登入警務處網頁,網上報案亦可

‹ 上一主題|下一主題