用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 Keenmind Interivew
go

Keenmind Interivew [複製鏈接]

Is today the first day for Keenmind K1 interivew? Last year we went to PN interview. Is K1 interview similar to PN interview (group interview)?
   5    0    0    0

原帖由 wishwong 於 11-10-19 16:40 發表
請問係咪IN K1先要唱歌.. IN PN要唔要?? 唔識唱歌既小朋友係咪一定冇OFFER?? THANKS>

我去年呀女in唔駛唱歌

上年 PN 唔駛唱歌

原帖由 wishwong 於 11-10-19 16:40 發表
請問係咪IN K1先要唱歌.. IN PN要唔要?? 唔識唱歌既小朋友係咪一定冇OFFER?? THANKS>

原帖由 SHARONJULIO215 於 11-9-16 16:06 發表
我想問interview 的時間係外籍老師in 定係本地老師in?

本地老師in,
可request 外籍老師in

我想問interview 的時間係外籍老師in 定係本地老師in?

原帖由 sadsam 於 10-11-16 12:03 發表
平時上堂冇普通話既咩?英文堂唔會教phonics架?呢d野點解要自己另外俾錢再學架?佢地收三千幾蚊學費bor? 咁平時學校上堂做d咩呢?

平時上堂都有教o家,英文每日差唔多一個鐘又phonics,普通話一個禮拜2堂每堂25mins,睇你自己認為落,我會再去學囉。

原帖由 viandes 於 10-11-9 00:03 發表
我諗今年佢哋真係進步咗好多! 原本面試時間係9:45am, 我早到15分鐘, 諗住俾個囝warm up 吓先, 點知登記完唔使兩分鐘就in first round (group interview)。然後上樓上課室in埋 second round (individual interview),  ...

viandes
想問你係幾號面試的?

請問有無mami知道.....幾時才會收到學校通知呢....我係6/11 interview的!

平時上堂冇普通話既咩?英文堂唔會教phonics架?呢d野點解要自己另外俾錢再學架?佢地收三千幾蚊學費bor? 咁平時學校上堂做d咩呢?

原帖由 Smallpigbb 於 10-11-12 10:01 發表

係,可以自由選擇返唔唔返,我就有俾個女學普通話。以前N班有學普通話,phonics同合唱團。

During one to one session!!

原帖由 GAT 於 10-11-15 23:01 發表
how come i attended interview on the first day but nobody asked to sing a song? it is in the group activity session or one to one session?
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

我個仔13 nov interview, miss都無叫佢唱歌

how come i attended interview on the first day but nobody asked to sing a song? it is in the group activity session or one to one session?

回覆 3# kittyyau 的文章

yes. The interviewer asked my girl to sing song.

My son attended interview last Sat. I recalled that the teacher did not ask him to sing a song.
Yes, the interview went smoothly, and finished in around half an hour.

Yes, the teacher requested my son to sing a song too!!!

原帖由 kittyyau 於 10-11-15 01:26 發表
想問下見咗既媽咪,見 individual 個 part 老師有冇叫你地既仔仔或囡囡唱歌呀? 見我個仔個位老師有叫我個仔唱歌呀。
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

想問下見咗既媽咪,見 individual 個 part 老師有冇叫你地既仔仔或囡囡唱歌呀? 見我個仔個位老師有叫我個仔唱歌呀。

想問今年面試情況係咪好暢順? 半小時可完成?

現在,我作為一個家長看劍嗚,它真是幾好!我小朋友雖然未曾入讀過其他k1,但我覺得我小朋友現在是非常喜歡返學的,老師有經驗,查詢時可以完全解答所有問題,不過,可能有些家長會覺得課程艱深及學習辛苦 ( 因第一日放學已經有工作紙,每日如是,週末又雙倍),但我從未知道小朋友做功課都可以如此開心,如此享受!

另外,劍嗚10下旬已經對k1學生作出中期評估,已經需要辨認一些簡單中文字,自從學認字後,我仔仔每每見到中文字就不停問,不停記,英文字也是!現在佢也會主動在家中找一些中文及英文書看,當然,大多數也是圖畫為主!

至於英文聽讀,簡單傾談是沒有問題,但普通話就此較遜色一點!可能是一星期只有兩節普通話課的關系吧!

原帖由 sinwin 於 10-11-12 07:37 發表

Hi, 我個仔女係舊生,讀完四年幼稚園真係覺得呢間係好學校

‹ 上一主題|下一主題