用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC即將開始面試
go

SPCC即將開始面試 [複製鏈接]

已經聽到有人收到面試通知係下星期六.
   4    0    0    0

原帖由 thomasha 於 10-10-26 19:33 發表
厲害! 估唔到一個面試令佢有咁大改變,我都好恨我個仔有咁好o既改變。

係要配合埋輸左個游水比賽  又知自己面試做得唔好 全部禮貌都唔記得哂 而家只係自己食飯,做功課同自己刷牙著衫嗰啲嘢

厲害! 估唔到一個面試令佢有咁大改變,我都好恨我個仔有咁好o既改變。
原帖由 ferrynferry 於 10-10-26 17:40 發表
個仔係面試後成個大個仔左同自理能力都好大進步!哈哈 都有賺啦!

我個仔十五號係玩七巧板咁上下嘅嘢 睇書囉 不過我個人應為spcc面試都算係咁,用咁多時間成個過程都幾公平唯一問題係座位唔夠 我同老婆阿仔等左五分鐘先有三連座,(我個仔係怕咁多家長啲大人啲氣氛真係好緊張)係呢個情況下去面試小朋友又真係幾易錯,再加埋罰座(等見校長)個小朋友本身真係要好好禮貌耐性尊注力同好乖先可以過左長時間後都可以答得好好(問左我個仔六條簡單問題)我阿仔見完都無咩期望,最大好處係個仔係面試後成個大個仔左同自理能力都好大進步!哈哈 都有賺啦!

咁唔通係搵到2pair?
原帖由 JustAFather 於 10-10-26 16:43 發表
我女說他們玩配對遊戲,即翻轉卡找一對對。

我女說他們玩配對遊戲,即翻轉卡找一對對。

原帖由 myrchan 於 10-10-26 16:35 發表
探子回報都提及玩遊戲, 佢話自己攞到四個, 但問佢係四個咩野, 佢講極都講唔出...係四個印?四粒星?四個tick?定係四個交叉?從此成了一個謎...

小女剛剛 in 完, 只得40分鐘, 但係佢話冇玩集體遊戲, 只有單對單. 玩左兩個記憶遊戲, 一個有答錯左, 我諗 = st paul 止步 ...

見到那些co-edu 的學生, 大部份都好有禮貌, 見到我會鞠躬點頭.

原帖由 myrchan 於 10-10-26 16:35 發表
探子回報都提及玩遊戲, 佢話自己攞到四個, 但問佢係四個咩野, 佢講極都講唔出...係四個印?四粒星?四個tick?定係四個交叉?從此成了一個謎...

原帖由 share123 於 10-10-26 15:49 發表

佢話係因為全組6個人,分三組玩遊戲,玩輸左會叫名in先,玩贏左繼續玩,跟住看書等in,佢系最後一個in,所以咪甘耐囉

原帖由 smile2003 於 10-10-26 15:06 發表
wah, more than 1 hour.  Then seems great chance

佢話係因為全組6個人,分三組玩遊戲,玩輸左會叫名in先,玩贏左繼續玩,跟住看書等in,佢系最後一個in,所以咪甘耐囉

KaHeiBaBa,

Thank you so much.....even though I believe that the chance of getting into 2nd interview is very dim, I still feel very nervous these days, keep thinking of the P1 admission stuff and sometimes, cannot sleep well at night! I  hope I'm not over-reacted as my husband always said...

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-10-26 12:52 發表

A few days !!

有興趣的話,可參考舊年嘅 topic:

St Paul Co Ed - 2nd interview result:Please click !!

今日in完喇,75分鐘先出番黎.

你是說去年的這時後已有人收電話(在最後一天面試日), 還是說你朋友今天已聽說有人收了電話, 不好意思, 想問清楚, 太緊張了!!!

原帖由 smile2003 於 10-10-26 10:44 發表
我朋友舊年考, 佢話去年今日(即最後一日interview day), 己經有家長收到2nd interview的電話, 但多數係最早期interview的一批.   

聽完佢咁講, 我又好緊張啦:naughty:   (雖然我小朋友係較後的一批, 而且無見校長 : ...

貢獻勳章

原帖由 pkmum 於 10-10-26 11:28 發表
Smile 2003,

The school will make phone calls for a few days or fininsh all in one day?

A few days !!

有興趣的話,可參考舊年嘅 topic:

St Paul Co Ed - 2nd interview result:Please click !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

Smile 2003,

The school will make phone calls for a few days or fininsh all in one day?

原帖由 smile2003 於 10-10-26 10:44 發表
我朋友舊年考, 佢話去年今日(即最後一日interview day), 己經有家長收到2nd interview的電話, 但多數係最早期interview的一批.   

聽完佢咁講, 我又好緊張啦:naughty:   (雖然我小朋友係較後的一批, 而且無見校長 : ...

係啊!阿仔話D雜誌係'良友之星',佢都有睇 .

原帖由 kc_01k 於 10-10-25 20:56 發表

雖然我今日下午收倒但已於上午INTERVIEW, 不過, 係我自己昨晚好夜先問你攞, 你已好快比我喇, 再次多謝.

我比D相我仔睇, 佢話今日係見李校長.  我仔話李校長好好人喎, 成日笑架.  

Anyway, 陪跑都好, 叫見識過,  ...
:-D

真係唔好意思,唔能夠做"及時雨",不過應該對面試影響唔大。

唔駛咁悲觀喎,或者佢o既表現無瑕疵呢,要對你個仔有信心嘛。
原帖由 kc_01k 於 10-10-25 20:56 發表

雖然我今日下午收倒但已於上午INTERVIEW, 不過, 係我自己昨晚好夜先問你攞, 你已好快比我喇, 再次多謝.

我比D相我仔睇, 佢話今日係見李校長.  我仔話李校長好好人喎, 成日笑架.  

Anyway, 陪跑都好, 叫見識過,  ...

醒目開學勳章

原帖由 thomasha 於 10-10-25 17:30 發表
You're welcome.  Good luck!

For those who have requested the pics afterwards, please be patient as I want to send them to all the requestors in one go.  If you need them for tomorrow's interview, ple ...

Anyway, 陪跑都好, 叫見識過, 我無諗過會得.

另外, 分享一下, 我仔話今日無小朋友圖書, 只係得Magazine, 佢唯有照睇.

我仔今日入咗去足一個鐘, 我諗已經大大提高咗佢出錯嘅chance喇.
‹ 上一主題|下一主題