用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 終於有聲氣喇!
go

終於有聲氣喇! [複製鏈接]

今日收到信, 好興奮!! 學費$3000比想像中平!
K2家長們, 6月2號見!!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

Chunlaifat

No worry wor

你應該對自己個女有信心

原帖由 chunlaifat 於 10-6-16 08:48 發表
她說不是直升,但一定是優先考慮

如果收街外人都不收自己學生...如替囡囡轉校, 咪"超錯"? 答我位小姐說不是 "100% guarantee", 我想如果有 90% 收的話都 okay la. but " 優先考慮"是什麼意思呢? 是否與街外人一樣要 i ...

原帖由 babychin 於 10-6-17 12:10 發表
me too. .... 我希望GH可以繼續比學生大抽獎, 呢個係其中一個我揀GH既原因........

最近見有d 媽咪問左學校, 學校又話不可以繼續, 好似次次問的答覆都唔同, 其實學校自己確定未 !!!
...

不是啦, 學校說可以比學生大抽獎。

我也想發表個人意見呀!  我認為"收幾多%"真係冇人知...要睇學生質素, 質素高, 小學部收得落手, %便高.

家長知道有上小學優勢, 也不能鬆懈, 仍要努力裝備小孩.  另外, 希望幼稚園快上軌道, 課程要實在, 不能太活動, 學術(寫字/認字/默書)也要重視, 否則上小一就苦了.  家長要配合學校, 出來的小朋友便是優秀的, %就會高了. <個人意見, 多多包涵>
~easybring~

me too. .... 我希望GH可以繼續比學生大抽獎, 呢個係其中一個我揀GH既原因........

最近見有d 媽咪問左學校, 學校又話不可以繼續比學生大抽獎, 好似次次問的答覆都唔同, 其實學校自己確定未 !!!

原帖由 elmolly 於 10-6-17 11:08 發表

7:00到學校!! 唔係嘛, 好辛苦喎. 其實而家轉左全日, 係咪可以改晏少少上堂?

我希望GH可以繼續比學生大抽獎, 呢個係其中一個我揀GH既原因.

原帖由 chunlaifat 於 10-6-17 10:22 發表
我會等 8月的家長會問清楚再決定. 又要囡囡轉校令我有d內疚, 唔知對她是否好事....好煩惱....gh 係好, 但都有代價:

1) gh 小學要好早上堂. 我們住得都近, 但仍要 6: 30 出門(如坐校車的話...聽聞要7:00到學校). 如 ...

7:00到學校!! 唔係嘛, 好辛苦喎. 其實而家轉左全日, 係咪可以改晏少少上堂?

我希望GH可以繼續比學生大抽獎, 呢個係其中一個我揀GH既原因.

我會等 8月的家長會問清楚再決定. 又要囡囡轉校令我有d內疚, 唔知對她是否好事....好煩惱....gh 係好, 但都有代價:

1) gh 小學要好早上堂. 我們住得都近, 但仍要 6: 30 出門(如坐校車的話...聽聞要7:00到學校). 如冇意外這是全港最早上課的學校!

2) gh 小學 45 人一班. 雖然有d 私校都是40多人, 但 gh 學費唔平窩, 對學生的照顧是否應多一些呢?

所以我覺得小學部不是太 "以人為本"....我宜+唔知轉唔好.

你哋唔好嚇我呀,我都係望住GH小學先轉阿女讀K2 o架咋,佢喺SC K1讀得好好o架。不過,我問過GH的老師(唔知乜嘢position啦),佢都話除咗學習好有問題之外,佢哋都會優先收GH kinder d學生先,才收外來生,希望係咁啦。其實,無一間學會講到明話收晒嘅,SPC都唔會咁講啦,係大家心照啫,係咪?

她說不是直升,但一定是優先考慮

如果收街外人都不收自己學生...如替囡囡轉校, 咪"超錯"? 答我位小姐說不是 "100% guarantee", 我想如果有 90% 收的話都 okay la. but " 優先考慮"是什麼意思呢? 是否與街外人一樣要 interview 呢? 有d 學校真是這樣的, 收回 kg 學生 50-60%到.....gh我唔知是否這樣.

如 ghcat 所說除非小朋友本身有好大問題才不能直升都合理d.

有朋友前日在學校問校長,她說不是直升,但一定是優先考慮

原帖由 chunlaifat 於 10-6-15 04:14 發表
HI GHcat,

聽聞 k2, k3 未必能直升小學, 如果轉讀 gh 會否好 risky? 我怕女兒未能適應新環境.....我現在已有好大的轉校壓力...因為現就讀的kg都幾好. 另外, k2 深唔深呢? 有沒收到消息呀? ...

請問您聽誰說呢?聽校方說:除非小朋友在學習上出了很大的問題,或明顯很不適應德望,否則應該不會升不上小學。K2深不深實在很難說。其實最重要的是您認不認同德望的辦學理念。
德望小學重視的是品德,經幼稚園培育出來的小朋友應該是沒問題的。

HI GHcat,

聽聞 k2, k3 未必能直升小學, 如果轉讀 gh 會否好 risky? 我怕女兒未能適應新環境.....我現在已有好大的轉校壓力...因為現就讀的kg都幾好. 另外, k2 深唔深呢? 有沒收到消息呀?

registration

how much need to pay for registration?

原帖由 faitakb 於 10-5-12 23:15 發表
今日收到信, 好興奮!! 學費$3000比想像中平!
K2家長們, 6月2號見!!

Hi Princess_sumyin,

pls check PM.

我囡囡都係repeat K1, 你依家讀緊邊間呀
原帖由 Littlepa 於 10-5-14 12:43 發表
Hi,

My daugher will repeat K.1 at GH and we aldy got some textbooks which mentioned on the booklist.  I am thinking if I need to buy again as some exercise had been done (like drawing and sticker).   ...

原帖由 LovelyBB06 於 10-5-14 14:01 發表

如果太淺, 怕涵接唔到佢間小學喎!

K1後還有K2 & K3, 一開始太深會令小朋友失去興趣添。校方應會按小朋友的表現編寫和修改課程,而且會跟小學溝通和聯繫...我想應該是這樣。

原帖由 GHcat 於 10-5-13 18:03 發表

深未必好,其實幼稚園階段是學做人和一些生活技術。

如果太淺, 怕涵接唔到佢間小學喎!

Hi,

My daugher will repeat K.1 at GH and we aldy got some textbooks which mentioned on the booklist.  I am thinking if I need to buy again as some exercise had been done (like drawing and sticker).  Can you share?

tks.

昨晚收到學校來信...

我囡囡讀K3, 想問多次 係咪,  

9月7日 (二) 第一天  返1點半至2點半
9月8日 (三) 第二天 返1點半至4點半 (正常時間)
我怕睇錯.....  

咁遲先開學既?????????????

原帖由 Gladys-c 於 10-5-14 10:58 發表

The english story books on the list from Longman is the same as the nursey text book my girl is using in Cannan nursey (N1)

Text books are just the guide, the KG has its own school-based curriculum. But again, the KG is a stage for the kid to learn basic values and how to integrate them in their daily live.
‹ 上一主題|下一主題