用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我很傷心也很無幫.....請幫幫我
go

我很傷心也很無幫.....請幫幫我 [複製鏈接]

小b是我同先生花了很心時間心血才得來的....我先生大過我好多, 我地系忘年戀, 佢本來唔想生,系我堅持要生....ivf bb來的
大肚6個月時因意外, 小腿要半身"ma"醉開刀...又照了幾次x光....8個半月時突然血壓高要緊急開刀拿bb出來....住了一個月箱仔...
我不知道是不是這次意外造成小b.....
現在22個月大, 剛評估為gobal development delay
佢主要問題是
1) 只會偶然說"爸" "媽" "姨" "mom mom"其他全部唔識
2) 與人有eye-contact, 會主動"申"手示意你抱佢
3) 不喜歡同小朋友玩,會行開
4) 叫她名有時會回頭, 有時不會
5)不會手指指, 你在她面前指東西也不會望向你所指的方向, 但會拉你手示意你取東西(水杯/食物)
6) 開心或不高興時會尖叫以發洩情緒
我想問下
1) 小b未在香港母嬰會睇過, 我可以點樣book 醫生睇?? 第一部應該點做比較快??
2) 這邊醫療水準較差, 如我想同小b在香港做多次評估, 私家都可以, 可以去邊book?? 邊一家評估2歲以下的小朋友比較準??
我真系好upset...經過甘多困難才生下小b, 本以為將來先生早一步離我而去, 我都有小b陪, 現在....先生不能好好享受晚年....我覺得好好對不起他...我們本來可以生活無憂的....現在....   
我知是冇人想的...只是.....我現時仍接受不了....也不敢想像將來獨個兒要面對的路..........我好怕好怕總有一日......我會同個bb一齊自殺
   0    0    0    0

我依家已學識接受了......心情好好多了
小B是否自閉, 我們的日子一樣要過的, 對不對??
小B近來好似叻左..大過左...多左bb話, 理解力高左......好開心
我有比佢上一對一的ST堂....個 ST 話小B有進步....問我系屋企是否做好多home training.....其實, 我系好懶....冇咩點做

豬_兜兜,你要振作呀!!!好開心你而家舒服番D

當發現小朋友同所謂正常發展階段有出入既時候,真係難免會慌亂同無助,但有時對小朋友既期望太高對小朋友都會有壓力

你有無去過上D家長講座??當你了解多左小朋友發展,可能你會覺得對小朋友既洞察力同理解好左,唔會有太多既無助感

請收pm

朋友, 請收pm

回覆 1# 豬_兜兜 的文章

我跟你的情況有八成相似,這時候不要回頭望,因為醫學界至今也找不出原因,如果你是全職媽咪,多花些時間在BB身上,會有進步空間,我囝囝是認知遲緩,你現階段不要想太多,多些和BB相處,甚至乎可以的話,跟亞B同床同睡,多些肢體接觸,多些向他表達你對他的愛,這非常重要及有效,抱他的時候,用多少少力,多些眼神交通,最初我也像你一樣,很難接受,到私家精神科醫生求助,醫生看見評估佈告後,一副不以為然的樣子,他說:小朋友六歲前,都不能判斷為自閉症,因為他年紀尚幼,有很多變數和進步空間,見過醫生後(五十分鐘)心情輕鬆自如了許多,總之不要放棄,希望總是有的,而且你亞B並不是嚴重果隻,加油!記住大家都是同路人,你和亞B去多些新奇地方走走,見多些事物,對他也有幫助,希望下次再看到你的文章時,希望你會開心D!

開始時係最難既, 所以我諗你可以上特殊幼兒導師既單對單課先, 1 week 一次, 甚至 2 week 一次都好, 起碼開始左先~ 留意, d 訓練唔係主要訓練個小朋友, 係訓練個 mami 點教個小朋友~ 到你掌握左個方法, 就可以自己教佢~

原帖由 豬_兜兜 於 10-4-23 16:01 發表

就系唔知要比咩訓練比佢啊.......
雖然初步排除了自閉症......但佢好多方面真系比正常小朋友DELAY好多....
好似..買左積木比佢....佢唔識疊來玩
買左配對積木.....佢又唔識配對
認知真系DEL ...

你可以每日同佢做家居訓練,重覆教佢一些認知及溝通訓練,如配對、分顏色、積木疊高、分大小、穿珠、聽指令等等。起初唔好做太耐,加埋適當提示及奬勵,然後逐步加強佢專注力。家居訓練好緊要,因為可以持續訓練。努力!

原帖由 rain75 於 10-4-22 21:02 發表
咁就好啦,最緊要搞清楚小朋友需要,再俾佢合適訓練,如果唔係浪費金錢同時間之餘,小朋友接受太多訓練,可能會太辛苦而有反效果。努力加油!!!

...

就系唔知要比咩訓練比佢啊.......
雖然初步排除了自閉症......但佢好多方面真系比正常小朋友DELAY好多....
好似..買左積木比佢....佢唔識疊來玩
買左配對積木.....佢又唔識配對
認知真系DELAY好多.....
我依家擔心佢智力有問題???
有咩可以做???
22個月做智力評估, 準嗎??
好擔心

咁就好啦,最緊要搞清楚小朋友需要,再俾佢合適訓練,如果唔係浪費金錢同時間之餘,小朋友接受太多訓練,可能會太辛苦而有反效果。努力加油!!!

原帖由 豬_兜兜 於 10-4-15 15:42 發表
多謝各位的關懷與鼓勵
昨天系LINKS 同小B做了語言評估後, 有了少少曙光
治療師說小B唔似自閉症, 連我想JOIN 統感小組, 佢都話小B冇需要....甘...我諗...在商言商, 冇理由客人有錢比你, 你 ...

恭喜你呀, 一於上返 d 訓練, 小朋友仲細仲好有潛力發展 ga!

如果係咁, 建議你唔駛做住, 因為始終佢咁細個都幾難俾到一個答案。反而要諗諗d 岩你既公立服務點先可以排到隊 lor, 早越排定先, 最多到時用唔到先唔要啦~

加油呀, 希望在明天呀

多謝各位的關懷與鼓勵
昨天系LINKS 同小B做了語言評估後, 有了少少曙光
治療師說小B唔似自閉症, 連我想JOIN 統感小組, 佢都話小B冇需要....甘...我諗...在商言商, 冇理由客人有錢比你, 你唔賺咖??!!
佢幫我排左語言小組
甘...我還需要做個DETAILS 自閉評估(私人)嗎??

對啊, 我都有諗過, 次次一見到佢不受控制, 係街上成日都比人望到實, 我就要同自己講, 唔須要埋人點睇, 唔好咁介意人地點看! 不過一返到家, 諗下諗下又喊, 不過喊完又冇事喇! 轉頭又比d心機再同佢training lor...
日子係好難捱, 不過我地要互相支持, 加油

原帖由 owl_2046 於 10-4-13 14:42 發表
想死? 我都諗過, 重想攬埋亞仔一齊去添.
對前境毫無希望? 驚一世都要照顧佢? 我都諗過.
老實講, 亞仔出世前, 我真係一個"無憂無慮,食飽等C痾"既人, 我都覺得個天玩我.
谷底反彈後, 明白自己及亞仔都唔想係咁...搵私 ...

"God has chosen you to be your baby's angel."

好正!! yeah!!

所有家長,努力!

AGREE!!!

原帖由 Isaacmommy 於 10-4-12 22:55 發表
Don't give up! God has chosen you to be your baby's angel. You must learn how to guide him, encourage him, and most of all, protect him.  

My friend's son is also diagnosed to be autistic. His parent ...

想死? 我都諗過, 重想攬埋亞仔一齊去添.
對前境毫無希望? 驚一世都要照顧佢? 我都諗過.
老實講, 亞仔出世前, 我真係一個"無憂無慮,食飽等C痾"既人, 我都覺得個天玩我.
谷底反彈後, 明白自己及亞仔都唔想係咁...搵私人訓練比佢, 排政府S位.
有訓練就有進步, 慢D都好過停滯, 傷心一陣好啦, 我地身為父母都唔幫佢, 唔接受佢, 咁佢將來咪重慘?
我個仔而家叻好多, 雖然與同年齡小朋友重有距離, 但我已好滿足, 間唔中重彈一兩句句子比我嘆, 我地付出佢地一定會知, 況且小朋友重細, 大把機會進步.
及早幫佢搵機構訓練, 呢到好多人比到資料你.
祝你盡快谷底反彈!

Don't give up! God has chosen you to be your baby's angel. You must learn how to guide him, encourage him, and most of all, protect him.  

My friend's son is also diagnosed to be autistic. His parents never give up. He's been attending special classes for almost 1 year now, and has made remarkable progress. If they don't tell you, you won't even notice he's autistic. He's also attending normal kindergarten at the same time.

原帖由 豬_兜兜 於 10-4-8 15:17 發表

多謝你先....
我PM留電話比你, 你可唔可以叫你FR CONTACT 我啊...唔該.....
我真系好冇助......HERE 資源又少....我老公又工作壓力好大.....我都唔敢對住佢哭......
我真系怕系我出事先, 唔系個BB..... : ...

She has not replied my email as of yet.

‹ 上一主題|下一主題