用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 語障寶寶應該選擇什麼幼稚園?? (好唔開心呢!!) ...
go

[聽/語障] 語障寶寶應該選擇什麼幼稚園?? (好唔開心呢!!) [複製鏈接]

語障寶寶應該選擇什麼幼稚園??

請問有無呢方面經驗嘅媽媽可以分享吓...唔該!
囝囝而加兩歲半, 我地好早已經發現佢有言語發展遲緩,
所以都有上play group & 協康 (實在太貴了),
慢慢都有進展, 而加都可以講到生字, 今年開始返Nursery,
以為可以放心小小, 但老師一個電話打嚟,
完全將我地打沉, 好大打擊, 老師話囝囝係全班唯一一個
無辦用語言溝通的小朋友, 聽到後真係好難過,
隔日老師又打嚟話希望我地去評估,
第一次通電話我都有同佢講過協康有評估,
結果係囝囝言語發展遲緩了半年, 不過老師再次打嚟,
我覺好有壓力, 我問佢如果情況改善不大,
校方會唔會要求退學呢? 答案竟然係 : 會....
不過無論點....而加都要面對....
但好徬徨...好怕其他幼稚園都唔接受佢.....
希望有媽媽可以幫幫我...thanks!!
   0    0    0    0

原帖由 pccmama 於 09-9-27 22:10 發表
carsten,
過來人經驗, 建議你轉校, 因一個有語障的小朋友更加需要老師的接納及鼓勵, 個老師三日唔埋兩日就打黎, 又咁又咁, 你諗下, 對住你家長都咁樣, 對住小朋友會點呢?!
我個仔兩歲幾讀樓下一間好普通的幼兒園,  ...

可唔可話我知係邊間有幼稚園那麼好, 我都成日俾學校投訴

thanks for your sharing!
what is ST?

we are trying to force him to speak in these few days and such as say "訓教" then he will say to me "教教"..."係唔係" 講"係" , he will say "係"....
what do you think his improvement? good or not?

we went to 心橋 to do the assessment during weekend. 姑娘話叫佢講詞語會有困難...不過佢學野都有心機...講野明顯係遲....社交都要improve.... 聽完後好心痛, 兩晚都訓唔到....唔知可以點幫佢????

原帖由 harry_mama 於 10-2-7 19:37 發表
If I were you, I will not tell as the teacher would not be able to help anyway.

Suggest to monitor your child's speech development for a month. If there is no noticeable improvement (e.g., speaks no  ...

If I were you, I will not tell as the teacher would not be able to help anyway.

Suggest to monitor your child's speech development for a month. If there is no noticeable improvement (e.g., speaks no more new words), you better consider speech theraply. During the ST, you will be asked to sit with the child. If you think your child becomes ready, you can stop ST.

原帖由 LITTLESPICY 於 10-2-4 21:59 發表
my son also have the speech delay problem, 6 mths, confirmed by goverment 兒科醫生. we will go to have another assessment this week coz i want to have the 2nd opinion.  My son just started the school  ...

my son also have the speech delay problem, 6 mths, confirmed by goverment 兒科醫生. we will go to have another assessment this week coz i want to have the 2nd opinion.  My son just started the school for a few days coz he is a small boy (25 mths). His teacher asked me "could he talk" in the first day, i replied that not yet, a bit delay! then she said, not to worry, boy is like that, a bit late than girl... it's alright, give him sometime.  I don't know whether she aware what i mean or she just so so with me.
I am thinking ... should i tell his teacher that he is speech dealy so that she can train him more as i am afriad she will lable my son.  In fact, he will change another school for K1, so i am not worry about she asked me to leave finally!  What will you do? tell her or not? pls comment, thanks!

[quote]原帖由 pipi331 於 09-10-25 00:21 發表

pipi331,

暑假在協康上了五堂治療, 可能治療師太年輕經驗不足, 感覺作用不大, 他教我引導囡囡說話的方法我早己採用。 反而讓囡囡看用廣東話的卡通片後(加從旁解話), 她懂得運用的句子多咗。反而擔心下星期做評估時會因shy又一粒聲都唔出, 但始終都想佢做多次專業評估。希望佢達標啦!

我個囡今年K1, 係佢2歲時做評估語言能力遲了9個月。最近班主任打來話佢經常唔應老師, 一來我知囡囡唔多應陌生人唔同陌生人講嘢, 二來佢始終speech delay, 但我感覺到班主任係善意嘅, 所以我安排了下星期再做一次評估。我都好擔心有日學校打來勸我幫囡囡退學。但囡囡都順利渡過PN(不是同校), 感謝以前班主任嘅合作同體諒。我都唔想佢去讀特殊幼園或兼收幼園。  希望你都加油!

其實救世軍轄下既幼兒園老師都好有愛心. 我囝囝由幼兒班開始讀, 你可以K1入學都得. 每一個老師好好, 連嬸嬸都好鍚小朋友.  我囝囝係讀油麻地個間.  不過你唸下捨唔捨得比佢返全日, 我就因為工人姐姐湊, 就寧願比老師教.

ie6
原帖由 may123 於 09-10-8 23:57 發表
我仔仔兩歲前我也發現了他語言能力弱,唔識講野,兩歲七個月安排到政府評估,都話佢都幾嚴重.佢果時靜係呀呀聲,完全唔識模倣人講野,那治療師仲話擔心佢係咩口肌失調之類

係仔仔兩歲時,我幫仔仔報左康傑.好好彩,那裡的 ...

Hi~ may123,
多謝你嘅回應!
我地而加都好積極去搵其他學校, 好想快d離開呢間學校,
參予過幾次學校活動, 發覺老師好偏心, 因為囝囝應對唔叻,
所以老師都好敷衍, 小朋友仲細唔知咩事, 但看在父母眼內,
實在好難受, 我地對呢間學校好失望!!
但見識到而加個社會現實到呢個地步, 兩三歲小朋友就要面對, 什麼辦學宗旨都係門面嘢, 要搵到一間好學校&班主任, 真係有如買六合彩....
想請問"康傑" 係咪指"康傑教育機構" 轄下的幼稚園呢?
我地住九龍區, 去學校網頁睇過, 佢地好似無九龍分校,
可惜呢!
好感激呢度嘅家長俾咗好多信心我地, 大家都努力吧!

我仔仔兩歲前我也發現了他語言能力弱,唔識講野,兩歲七個月安排到政府評估,都話佢都幾嚴重.佢果時靜係呀呀聲,完全唔識模倣人講野,那治療師仲話擔心佢係咩口肌失調之類

係仔仔兩歲時,我幫仔仔報左康傑.好好彩,那裡的老師校長都好接納仔仔,成日鼓勵佢講野,成日都會打比我,話比我知仔仔的進度,真係沒有一句是投訢過佢

之後,那次見完評估中心後,被安排去i位,所以我讀左康傑下學期之後,我就去左我選那一間的i位幼兒園,一路讀,一路等i位,也因為這是一間簾收學校,所以佢地對仔仔的包容好大,成日都會鼓勵佢講多一些

後來,我仔仔派左去第三志願的學校,而家有言語治療師跟住仔仔,呀仔講野叻左好多,雖然都係慢,音唔正,但係同佢自己比,真係進步左好多,可以用句子來表達

所以加油呀,要找一間真係有愛心及包容的學校,小朋友才會讀得開心及建立自信

請問妳囡囡間學校喺邊區架?

原帖由 Poto123 於 09-9-29 00:14 發表
今天我再打去揾老師, 跟她說囡囡的功課, 老師話會同囡囡做, 同埋會聯絡我. 我也跟老師說不好意思, 因為某程度上增加了她們的工作. 老師回了一句," 大家都係想小朋友好". 心裏又感動了.
我會把囡囡的學校PM給你, 其實 ...

pccmama & poto123,

好感激你地嘅回應!!
希望到時會有好消息同你地分享啦!
thanks la!!

今天我再打去揾老師, 跟她說囡囡的功課, 老師話會同囡囡做, 同埋會聯絡我. 我也跟老師說不好意思, 因為某程度上增加了她們的工作. 老師回了一句," 大家都係想小朋友好". 心裏又感動了.
我會把囡囡的學校PM給你, 其實都唔好擔心有無學校收,  上年我同囡囡報佐好幾間, 就只有這一間收. 知道這一間收後, 我都索性不去其它了.
記緊幼稚園面試都好睇家長表現, 自己做少少準備啦!

語障寶寶應該選擇什麼幼稚園?? (好唔開心呢!!)

pccmama & poto123,
您好, 多謝回應!
你地介唔介意話我知讀緊邊間幼稚園呢?
正如我post嘅標題, 我都想幫囝囝轉校,
但又唔知邊間學校俾到鼓勵, 不過呢個十月都會去面試,
我都明白好多野好似買六合彩咁, 睇彩數.
pccmama, 我就係怕會出現你所講嘅情況,
所以我想快d轉校, 不過......
1. 怕無學校收.
2. 肯收, 但又係得唔到諒解.
anyway....多謝你地分享....thanks!~

我都面對同一問題, 我個囡囡3歲5個月, 仲係單字得黎唔正, 近來我地覺得佢開始努力想講, 但我地唔係好明佢講乜.
老師有問我, 我話我地排緊期做assessment, 但老師給我的回應係, 做完後記得話比佢聽個結果. 我前兩天去接囡囡放學, 同老師講我地決定揾私人機構做治療, 老師仲話你將囡囡每次做完治療的功課比一份佢, 佢話等我地同你一齊訓練佢, 家校合作. 聽完都好感動.
我都覺得你講得啱, 應該同佢轉一間可以合作既幼稚園都好緊要.
原帖由 pccmama 於 09-9-27 22:10 發表
carsten,
過來人經驗, 建議你轉校, 因一個有語障的小朋友更加需要老師的接納及鼓勵, 個老師三日唔埋兩日就打黎, 又咁又咁, 你諗下, 對住你家長都咁樣, 對住小朋友會點呢?!
我個仔兩歲幾讀樓下一間好普通的幼兒園,  ...

‹ 上一主題|下一主題