用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HK Preschool vs Keen Mind
go

HK Preschool vs Keen Mind [複製鏈接]

HK Preschool AM Class vs Keen Mind AM Class, which one is better?
Pls give suggestion. Thx
   2    0    0    0

我個囝係畢業於 HKPS 的 , 現在升 P.3

早在阿囝讀 K1 時都有教 Phonics  係有書的 ,

而 K2 和 K3 都有教 Phonics 都係有書的 , 只係

年年都會加深 , 而中文週記在 K2 下學期就開始,

英文週記就在 K3 開始,普通話一早就寫滿拼音,

數學係英文數 Pentagon  和 hexagon 都有,

圖書就未試過叫家長夾 $$$ 。

以前的程度就是如此,我都要打電話返學校問下:

"程度加深"  ~~~ 深到如何

原帖由 kerkermui 於 09-4-7 16:53 發表
各位~ 呢d係一位bk mama俾我嘅料... 希望幫到大家~

至於HKPS 同KEEN MIND 既分別, 你問岩人勒, 我最近8到D 料番來, 可以比你參考一下:
我最近同一位有兩個小朋友讀HKPS 既BK 媽8 過下而家HKPS 既情況先知, HKPS 有 ...
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

原帖由 ellen_l 於 09-7-16 18:47 發表
絶對同意 !
而且要諗下個"細仔機會"用去邊好啲, 一定要入好既幼稚園定係派間好小學呢.  
計下條數, 第一次派唔到好小學可以repeat K3 博第二年派到間好啲既好似仲有著數喎.

...

據聞政府個統一派位每個人得一次機會ja wor, 不過細仔一樣可以repeat k3 or p1去考多一次直資or私校ge~
我呀仔係12月尾超細仔, 用左lu~

原帖由 kerkermui 於 09-7-9 20:15 發表

佢d仔好勁架.. 個個入培正架!!! for some reasons~ 好似聽聞轉哂去其他KG 咯!

唔係個個, 最細果個無考到培正, 大仔轉左去第二間小學, 二仔讀完培幼都係派位, 佢全家搬晒過Quarry Bay la

醒目開學勳章

原帖由 ellen_l 於 09-7-16 18:47 發表
絶對同意 !
而且要諗下個"細仔機會"用去邊好啲, 一定要入好既幼稚園定係派間好小學呢.  
計下條數, 第一次派唔到好小學可以repeat K3 博第二年派到間好啲既好似仲有著數喎.

...

I saw some said, try again in P1 (i.e. repeat P1) can enter a pretty good Primary school in the 2nd try!

醒目開學勳章

原帖由 kerkermui 於 09-7-8 09:31 發表

彥媽幫到你~ 睇吓佢條thread呀! 好多料架!
http://forum.baby-kingdom.com/thread-788388-1-1.html

呀高人D 料都好詳盡吓. 正!!!

絶對同意 !

原帖由 kerkermui 於 09-7-6 09:39 發表

我見過有d家長有個咁嘅睇法:
做細仔好, 第一次唔得, 仲有一次機會! 因為都有好多人揀做大仔!
但係嗰d唔大唔細嗰d就煩喇! 因為佢地好可能得一次機會~

btw~ 唔好諗咁多, 都就嚟報K1啦~ 報咗先算啦! 唔得知諗好唔好 ...

醒目開學勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 09-7-9 19:16 發表

嘩! 又認識到一位高人!

佢d仔好勁架.. 個個入培正架!!! for some reasons~ 好似聽聞轉哂去其他KG 咯!

原帖由 kerkermui 於 09-7-8 09:31 發表

http://forum.baby-kingdom.com/thread-788388-1-1.html

嘩! 又認識到一位高人!

THANKS!

醒目開學勳章

原帖由 LITTLESPICY 於 09-7-7 23:22 發表
thanks kerkermui & elmolly.
我會今年報k1, 如果唔滿意出年再考過. 好多人都話有著數!
我係新手媽媽, 好唔明白小一派位, 想請教???

thanks kerkermui & elmolly.
我會今年報k1, 如果唔滿意出年再考過. 好多人都話有著數!
我係新手媽媽, 好唔明白小一派位, 想請教???

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-7-6 01:26 發表

am定pm唔洗煩住, 你揀咩學校都唔一定比咩你, 真係收左又唔啱時間先再諗喇

我識得一個考到hkps既"細仔", 係遲一年入pn做大仔, 我估唔會收得細仔多, 咁多人爭, 佢無必要hold住個位等你3個月, 咁9月至12月學校就無學 ...

已成為各大幼稚園做生意既手法, 唔想有幾個月無學費收.

醒目開學勳章

原帖由 LITTLESPICY 於 09-7-5 22:14 發表

thanks! 我囝囝係0712出世, 已報左屋企附近nursery出年插班. 我唸緊報2010 9月的K1.  因為係細仔, 所以好頭痛....有冇細仔都考中呀?

我見過有d家長有個咁嘅睇法:
做細仔好, 第一次唔得, 仲有一次機會! 因為都有好多人揀做大仔!
但係嗰d唔大唔細嗰d就煩喇! 因為佢地好可能得一次機會~

btw~ 唔好諗咁多, 都就嚟報K1啦~ 報咗先算啦! 唔得知諗好唔好下年再試!

原帖由 LITTLESPICY 於 09-7-5 12:24 發表
各位媽媽, 請指教!
我囝囝係細囝, 12月出世, 聽人講呢兩間學校都偏收大仔, 是否真的?
你地會選上午定下午班. 我個朋友話如果選上午班, 我地做working mum的就好難同佢溫書做功課. 因為可能小朋友8/9點就訓覺, 而我可 ...

am定pm唔洗煩住, 你揀咩學校都唔一定比咩你, 真係收左又唔啱時間先再諗喇

我識得一個考到hkps既"細仔", 係遲一年入pn做大仔, 我估唔會收得細仔多, 咁多人爭, 佢無必要hold住個位等你3個月, 咁9月至12月學校就無學費收

原帖由 kerkermui 於 09-7-5 21:56 發表

以我所知, 呢兩間都要足兩歲入學, 所以N班要遲d報插班, 睇吓有無位喇! 而K1, 聽聞兩間都會收, 不過應該唔多
因為咁細個, 能力上爭幾個月可能已經好明顯架喇! ...

thanks! 我囝囝係0712出世, 已報左屋企附近nursery出年插班. 我唸緊報2010 9月的K1.  因為係細仔, 所以好頭痛....有冇細仔都考中呀?

醒目開學勳章

原帖由 LITTLESPICY 於 09-7-5 12:24 發表
各位媽媽, 請指教!
我囝囝係細囝, 12月出世, 聽人講呢兩間學校都偏收大仔, 是否真的?
你地會選上午定下午班. 我個朋友話如果選上午班, 我地做working mum的就好難同佢溫書做功課. 因為可能小朋友8/9點就訓覺, 而我可 ...

以我所知, 呢兩間都要足兩歲入學, 所以N班要遲d報插班, 睇吓有無位喇! 而K1, 聽聞兩間都會收, 不過應該唔多
因為咁細個, 能力上爭幾個月可能已經好明顯架喇!

各位媽媽, 請指教!
你地會選上午定下午班. 我個朋友話如果選上午班, 我地做working mum的就好難同佢溫書做功課. 因為可能小朋友8/9點就訓覺, 而我可能剛剛回家/食完飯, 你地點睇?

醒目開學勳章

yes~ take it easy!

ellen_I, take it easy.  We believe we have offered the best platform for our baby.
‹ 上一主題|下一主題