用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無資優小朋友今年要報小學?
go

有無資優小朋友今年要報小學? [複製鏈接]

報咗几多間?乜類形學校?情況如何?你認為資优有否优勢? 可以分享一下嗎?Thanks.
   0    0    0    0

係,好似我個女好怕羞,個樣蠢蠢咁,話比學校聽佢係資優死多幾錢重

原帖由 eileenycm 於 08-11-22 17:39 發表
好多人都以為資優小朋友在面見小學時有優勝, 其實唔你一定, 因為有些學校給男拔, 聖保羅, 女拔, 佢地有幾千個小朋友比佢地選, 而且有些學校你唔多鐘意收呢類小朋友, 所以資優未必有著數, 可能仲有反效果.  所以有些 ...

好多人都以為資優小朋友在面見小學時有優勝, 其實唔你一定, 因為有些學校給男拔, 聖保羅, 女拔, 佢地有幾千個小朋友比佢地選, 而且有些學校你唔多鐘意收呢類小朋友, 所以資優未必有著數, 可能仲有反效果.  所以有些家長報考時唔會主動話比學校知.
原帖由 幼兒媽媽 於 08-11-22 01:00 發表
每所DSS都有他們的收生標準,除了睇學業成績外,有的喜歡收多嘢講及有自信D學生,有D收乖及有礼貌,有D要睇埋父母每天花多少時間照顧小朋友等等。所以冇DSS學校收,不代表唔叻,就算是Gifted 小朋友都有不同性格,有些可能慢熱、或者 ...

IQ test is far outdated to test the gifted child and was used to make money by private clinincal psychologist.

The test was evaluated the kid amongst his age group and the normal standard in his peers.

Let say an age 3 kid suppose not knowing "+ - X /".  However, some parent nowadays do their private tutoring and few kid already knew this.  Then thier kid "IQ" will be over 160-170.

This is just an example how the IQ test come out.  

If all the kids know "+ - X /" at aged 3, then your kid is just normal child to know this "+ - X /".  

If your child only knew "+ and -" at aged 3, then your kid will be slightly RETARDED and low intelligence.  

每所DSS都有他們的收生標準,除了睇學業成績外,有的喜歡收多嘢講及有自信D學生,有D收乖及有礼貌,有D要睇埋父母每天花多少時間照顧小朋友等等。所以冇DSS學校收,不代表唔叻,就算是Gifted 小朋友都有不同性格,有些可能慢熱、或者自身性格不是學校所撰那種,又或interview時小朋友 未發揮出平日水準。所以資優小朋友未必有優勢,但父母一定不可灰心及對小朋友失望。應該摸清心儀的學校想揀的怎樣學生,然後作好準備扣門;又或等放傍。

Don't you realize the % of "gifted" kids increased a lot in the recent years?  Perhaps, since so many parents want their kids to be "gifted", the testing institutes lower the standard / increase the points, so that more kids become gifted.

I think in this cruel reality, luck is more important.  Like a friend of mine has a gifted son that he was even interviewed by one of the largest public media.  However, he failed all DSS admission interview.  Finally, when luck came, he got a place at the best school in net 41 during the lucky draw.

點解資優小朋友唔多喜歡瞓覺? 其實佢地咁鍾意做腦, 應該好攰先至啱.  為何會剛則相反?  真奇怪.
原帖由 Era 於 08-11-21 10:05 發表
好多都係瘦呀,訓得少,點肥得去邊呀?

好多都係瘦呀,訓得少,點肥得去邊呀?
原帖由 eileenycm 於 08-11-21 09:14 發表
唔知係唔係資優嘅小朋友大部份都係比較瘦?  
http://era-central.blogspot.com/

BBR
我憧憬緊間乜鬼學院架,二億喎...

多謝你,都係報左兩間直資,一間2nd左都係24號有result.希望24號可以知道入到邊間啦.
原帖由 BBR 於 08-11-20 17:19 發表
我自己就覺得所謂政府資源究竟實質係咩?你都應該記得之前有幾單新聞都話緊政府幫唔到資優小朋友,我寧願自去搵方法好過靠政府 希望你入到心儀學校

...
http://era-central.blogspot.com/

唔知係唔係資優嘅小朋友大部份都係比較瘦?
原帖由 BBR 於 08-11-20 22:24 發表
我個女好細個已經唔駛午睡,日日6點幾起身mouth:" /> ,食好多野,不過食極唔肥

我個女好細個已經唔駛午睡,日日6點幾起身 ,食好多野,不過食極唔肥

原帖由 eileenycm 於 08-11-20 22:05 發表
Hi, BBR

mug 你個囡囡又係唔多鍾意瞓覺, 我個小朋友都係一樣, 所以佢有對熊貓眼, 食極都唔肥果隻.  我仲要比其他小朋友d家長話我'弱'待我個小朋友,真係慘

...

Hi, BBR

mug 你個囡囡又係唔多鍾意瞓覺, 我個小朋友都係一樣, 所以佢有對熊貓眼, 食極都唔肥果隻.  我仲要比其他小朋友d家長話我'弱'待我個小朋友,真係慘

原帖由 BBR 於 08-11-20 16:45 發表
其實宜家身邊D小朋友10個有3,4個係資優,我有時會諗究竟係社會進步有好多資源令現今小朋友變叻左定真係資優,宜家D小朋友好聰明,咩都會問,咩都會學,父母比好多野小朋友學,但D資優test好多時已經過時,所以就算我個女個t ...

我自己就覺得所謂政府資源究竟實質係咩?你都應該記得之前有幾單新聞都話緊政府幫唔到資優小朋友,我寧願自去搵方法好過靠政府 希望你入到心儀學校

原帖由 Era 於 08-11-20 17:10 發表
bbr
==非常同意呀!

仲有個原因俾佢去做test既,就係政府對資優既資源,淨會俾做左test既.

bbr
<更加要認真處理佢地思想性格上的問題,因為佢地D思想好複雜,處理得唔好,好容易走錯路.>==非常同意呀!

仲有個原因俾佢去做test既,就係政府對資優既資源,淨會俾做左test既.
原帖由 BBR 於 08-11-20 17:07 發表
其實我又真係覺得做唔做test都唔緊要,除非你覺得佢好有問題,我地做父母日對夜對個小朋友一定知佢強响邊,弱响邊,我成日覺得D test好呃$,其實細個做真係唔係太準,真係要做的話等佢地12,3歲做會準D

...

其實我又真係覺得做唔做test都唔緊要,除非你覺得佢好有問題,我地做父母日對夜對個小朋友一定知佢強响邊,弱响邊,我成日覺得D test好呃$,其實細個做真係唔係太準,真係要做的話等佢地12,3歲做會準D

原帖由 Era 於 08-11-20 16:55 發表
BBR
囝囝做果個話係要做adjustment既,佢話出來果個分要adjust左,咁就變左另一個分.
本來我做,都係想睇下佢優到乜野程度,同埋真正係邊方面優.點知話係要做兩至三次先準確.我地見貴,做左一次,出來既有d同我地認為既都 ...

相信自己小朋友能力是對的,但千萬不要過份比壓力,我個女去見學校時我諗住間間都唔收,但想不到現時為止有4間收左,我從來唔比個女自大,佢要學咩都好,事前我會同佢講清楚個樣係咩黎,我唔想佢樣樣都3分鍾熱度,認為樣樣野只要佢想要就一定有,係天經地義,從小養成認真態度,玩時玩,學習時學習,唔可以一句係資優就做咩都得(因為我响佢小時做得唔好,佢要咩買咩,淨係鞋都過百對,玩具更加唔駛講,但有一日放學老師同我講佢成日唔同人玩,於是老師問佢點解,佢答因為D同學好蠢所以唔想同佢地玩 ,跟住屋企所有野佢都唔珍惜,因為太易得到,好彩我醒覺得怏),就係因為係資優所以更加要認真處理佢地思想性格上的問題,因為佢地D思想好複雜,處理得唔好,好容易走錯路.

原帖由 Era 於 08-11-20 15:59 發表
lamlam-mama
知道我囝囝冇得2nd in果一刻,都係同你一樣咁down,不過我都好快接受左事實.本來覺得個面試形式係對佢地呢類小朋友應該係有利既,但係咁都入唔到2nd,惟有講係天意啦.
如果有間唔錯既收佢,我諗都唔會諗p2插 ...

BBR
囝囝做果個話係要做adjustment既,佢話出來果個分要adjust左,咁就變左另一個分.
本來我做,都係想睇下佢優到乜野程度,同埋真正係邊方面優.點知話係要做兩至三次先準確.我地見貴,做左一次,出來既有d同我地認為既都有出入,分析就話有時都會有開唔開正果瓣既情況.負責分析既都話貴,唔好再做啦.等佢再大d,而新既比較準則出左先再做喎.
原帖由 BBR 於 08-11-20 16:45 發表
其實宜家身邊D小朋友10個有3,4個係資優,我有時會諗究竟係社會進步有好多資源令現今小朋友變叻左定真係資優,宜家D小朋友好聰明,咩都會問,咩都會學,父母比好多野小朋友學,但D資優test好多時已經過時,所以就算我個女個t ...

其實宜家身邊D小朋友10個有3,4個係資優,我有時會諗究竟係社會進步有好多資源令現今小朋友變叻左定真係資優,宜家D小朋友好聰明,咩都會問,咩都會學,父母比好多野小朋友學,但D資優test好多時已經過時,所以就算我個女個test 指數好高但我又唔覺係咩,我都係當佢普通人,只會在佢強項同有興趣方面培育佢,其他一切正常,唔會比任何壓力佢,我當初比佢做test唔係想知佢係米資優,而係想知點解佢成日唔駛 但D精力好似用唔完,佢宜家都係日日6點幾起床(但佢返下午班),晚上响床到玩到11,12點 ,我以為佢有過度活躍.
所以大家對資優兒抱平常心去面對,宜家D test好多都係for10幾年前的,我只會覺得宜家D小朋友月黎月叻,但係米真正資優就好值得深究(包括我個女 )

lamlam-mama
知道我囝囝冇得2nd in果一刻,都係同你一樣咁down,不過我都好快接受左事實.本來覺得個面試形式係對佢地呢類小朋友應該係有利既,但係咁都入唔到2nd,惟有講係天意啦.
如果有間唔錯既收佢,我諗都唔會諗p2插班既啦.而家我都仍然好相信囝囝既能力.

雖然係唔可以俾太多壓力佢地,不過佢地既求知慾,的確會令到我覺得唔可能唔比多d既培訓佢囉.佢想學既時候唔俾佢,驚佢過左就冇興趣啦.

原帖由 lamlam-mama 於 08-11-18 02:14 發表
我囝囝小一時係有考dbspd, 不過連2nd interview 都無份, 當時真係好似世界末日! 我無遞交韋氏的 report, 因為我心知唔係太多學校可以真真正正接受或欣賞這些小孩! 想當年我真係一個非常失敗的母親, 不但無幫助囝囝去 ...

jokay,

We are same to you, keep slient except the school teacher.  But the other parents did not understand my situation once they know the fact.
原帖由 jokay 於 08-11-19 23:43 發表
After I learnt my child is gifted, I and my hubby did compromise not to tell the others except school teachers... during this period, teachers do bring out very valuable suggestions on how to co-opera ...
‹ 上一主題|下一主題