用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 有冇今年入讀n1既媽咪?
go

有冇今年入讀n1既媽咪? [複製鏈接]

hello~~你地好呀, 我女女今年8月開學啦..上午班, 你地覺得學校dim呀? 知唔知派邊間小學多?
   0    0    0    0

原帖由 mandy1003 於 08-10-16 10:08 發表
我又收到Miss Lim的電話,佢只係問吓我覺得亞仔近排有冇改善,因佢覺得有,真係有心!越來越覺得佢好好,開頭八,九月份因為好少接到Miss電話,可能佢地真係好忙(e.g.多小朋友喊),但後來久唔久都有,感覺就好番好多!我開頭仲以為Miss Lim ...

我覺得老師係有認真聽家長的意見的.  我同 miss lau 講過亞囡唔識認紅色 (可能佢係扮嘢亂答我), 當時 miss lau 好肯定同我講佢知亞囡係識的.  點知家長會第二日, 亞囡真係答到我紅色喎.  同埋我有同 miss lau 講我囡發唔到 h 音, 即係好會講奧, 蝦會講丫等.  雖然我都成日有糾正佢, 但都係發唔到, 點知星期一放學返嚟, 我發現糾正佢一次就可以發返啱個音, 我相信呢個係老師刻意教佢的.  所以我都好開心, 對老師的態度同熱誠比滿分呀.

我又收到Miss Lim的電話,佢只係問吓我覺得亞仔近排有冇改善,因佢覺得有,真係有心!越來越覺得佢好好,開頭八,九月份因為好少接到Miss電話,可能佢地真係好忙(e.g.多小朋友喊),但後來久唔久都有,感覺就好番好多!我開頭仲以為Miss Lim比較Cool,但依家越來越覺得佢好友善及有耐性.加上家長會後,覺得兩位班主任真係好好!好似你地咁講.....對”迦南”加了好多分!

所以,我繼續俾亞仔讀”迦南”的機會都好大,不過,我仍會試吓兩,三間"可能"好的K1,多就不會了,當如睇吓亞仔考唔考到,考到先算.就算考到,都會認真同”迦南”比較才作決定.

另外,除咗覺得Miss好,我仲覺得校巴的司機及保母都十分好人!!!”迦南”D校車又係自已車隊,好似真係好過有D Kinder.所以整體,”迦南”真係喺我心目中越來越高分!!

(P.S.係呀!York架校車真係有意外,不過好彩,小朋友冇大問題.)

原帖由 carmen412 於 08-10-14 10:14 發表
我都係見miss lau, 我都覺得佢好好, 好nice而且觀察力強, 佢分析我個女既性格都分析得好好...  其實我對佢哋都好信任, 見完家長後更放心...

p.s. Wendy你係咪著白色衫架, 坐响對正課室門口位等?

...

我著黃色衫呀, 我見時都差不多 1250 喇, 我諗你嗰時應該走咗喇.  BYW, 你囡囡叫咩名呀, 我問吓亞囡識識, 順便等佢扮老師點名時可以多個同學仔.

我都係見miss lau, 我都覺得佢好好, 好nice而且觀察力強, 佢分析我個女既性格都分析得好好...  其實我對佢哋都好信任, 見完家長後更放心...

p.s. Wendy你係咪著白色衫架, 坐响對正課室門口位等?

原帖由 chanwendy 於 08-10-13 12:26 發表

我都開咗個 topic 講家長會.  那日係我第一次見 miss lau, 佢好好呀, 好詳細好專業, 又好有耐性, 我同佢都講咗好耐, 我係尾二一個入去, 到後一個都見完 miss lim 走埋, 我都仲講緊. 佢分析亞囡點解之前突然有兩個星 ...

原帖由 mandy1003 於 08-10-12 22:34 發表
我九月尾才Send form 去York, 未收到任何消息,包括acknowlegement letter.

而St. Catherine's,我都收到十一月會去interview.另外,我諗佢只係個中文名叫”國際英文幼稚園”,好似唔係太國際的.因有英粵班的及多數都係香港人 ...

我都開咗個 topic 講家長會.  那日係我第一次見 miss lau, 佢好好呀, 好詳細好專業, 又好有耐性, 我同佢都講咗好耐, 我係尾二一個入去, 到後一個都見完 miss lim 走埋, 我都仲講緊. 佢分析亞囡點解之前突然有兩個星期會喊話唔返學, 我覺得佢唔係亂咁吹的, 真係好有道理, 佢所講亞囡的性格特點都中晒, 短短一個月可以咁了解每一個小朋友真係唔易. 我本來對迦南都覺得幾好唔錯, 經過今次家長會, 又再加好多分.  所以我都冇同亞囡報其他學校, 諗住比佢讀足四年.

我九月尾才Send form 去York, 未收到任何消息,包括acknowlegement letter.

而St. Catherine's,我都收到十一月會去interview.另外,我諗佢只係個中文名叫”國際英文幼稚園”,好似唔係太國際的.因有英粵班的及多數都係香港人讀.

你地家長日後覺得點呀?我覺得幾好喎,feel到佢地都應該好友善及有耐性對小朋友,所以感覺好番好多.可能開頭Miss Lim真係比較忙,而我又緊張亞仔的哭鬧及有時會發脾氣,帶給Miss太多麻煩,令Miss唔鍾意佢.及唔知亞仔鍾唔鍾意返學,喺學校喊得勁唔勁,總之就非常擔心,不過接觸多了她們,感覺真係好番好多.而Miss Lau更一直以來也俾我的印象都好好,所以放心了許多.希望繼續都有這好感覺吧及亞仔能開開心心及健健康康地在”迦南”吧!Yeah!

我今日IN完YORK啦~不過覺我呢間學校好商業化~個校長不停HARD SELL間學校有幾勁, 公開考試D學生有幾多分, 成個簡介會一粒鐘(實際唔知幾耐,因為我聽左一個鐘就走左出唻), 都冇講到關於學校既野, 例如學費、返學時間同校車等等.....講開校車, 今日報紙講完來尋日YORK架校車撞左, 仲有幾個小朋友受驚要入醫院添呀~

見到 mandy 同 carmen 你地都話同小朋友考 st. catherine, 好奇一問, st. catherine 唔係國際學校的嗎, 佢會唔會函接唔到大部分小學呢, 雖然我都聽過讀 st. catherine 考 good hope 九成收. 不過 st. catherine 係唔受學卷架喎, 而且佢的學費都幾甘架喎.

Mandy,

你講果兩間我都有報...

SC仲約埋interview喇.., 你收到信未呀?  但係YORK我仲未收到信呀.., 但响BK見好多媽咪都話收到信, 仲話10月interview...

不過我都唔會比自己同亞女咁大壓力...  你講得啱, 考到當bonus囉...^^

多謝Carmen你的提點,Yes,其實我之前也開始睇吓有冇其他學校可能會較”迦南”好的K1,不過不會報太多,精選,因為都有”迦南”做後備.暫時只報了"St. Catherine's"及York(呢間其實除咗佢英文好外,我都唔知係唔係真係好,現在喺BBKingdom問緊).

我星期一收到Miss Lau電話,第一次接觸,佢非常友善,好人,同Miss Lim比較好似佢熱情好多,可能佢係比較新,會有多D Heart.佢只係想同我講我個仔哭鬧情況好轉,真係有心!所以對”迦南”感覺好番些!本來真係唸住要報好多間K1等亞仔多D機會讀第二間.現在我想都係精選便算,考到就當Bonus,因為亞仔唔係咁識講嘢,所以機會....Anyway, just try his best!

好多幼稚園2009/2010 K1都開始接受報名又或者開始派form, 如果你諗住轉就要留意喇..., 因為有d學校d form係派晒就無架喇...

原帖由 mandy1003 於 08-10-4 22:32 發表
我個仔都成日病 (Running Nose & Cough, sometimes fever),都久唔久就要請假.係呀!我都覺得D冷氣好勁,我都會反映下.Miss Lim 都有 Call 我改見面時間(11點幾,唔記得 exact time,不過佢話會有通告給我Confirm) ,另外,近排話我聽要 ...

我個仔都成日病 (Running Nose & Cough, sometimes fever),都久唔久就要請假.係呀!我都覺得D冷氣好勁,我都會反映下.Miss Lim 都有 Call 我改見面時間(11點幾,唔記得 exact time,不過佢話會有通告給我Confirm) ,另外,近排話我聽要戒尿片,因為我個仔仲要著片,一時肯去一時又唔肯,好麻煩.
呢間學校暫時給我的印都係普普通通,因為不是太有愛心,唔知學嘢方面佢又好唔好?可能真係要幫佢搵另一間讀K1.

<<依家對學校的感覺完全唔同了,之前只是一些誤解吧了!.........updated on 16 Oct 2008>>

hello..., 好開心又一個同學仔媽咪加入... ^^

咦... 係12:10pm喎, 其實係後來Ms. Lim打比我話改架..., 之前約咗1:10pm, 不過佢話果日要上堂, 問我改早d定平日, 咁我當然唔想平日啦, 因為我平日要返工, 唔想專登請假...  哈哈, 咁我哋當日實碰面啦...

冷氣太勁小朋友好易病架, 尤其係d咁既天氣, 等我家長會都反影下先...

原帖由 babyducky 於 08-9-30 16:05 發表

Hello,
我囡囡都係紅組, 但我個appointment time 同你一樣喎(11/10, 12:10pm)??, 學校我覺得一般啦, 係唔夠細心, 我囡囡先排出玫瑰疹冇返學成10日,老師都係過咗成3日先打比我問我咩事, 同埋你地知唔知學校啲冷氣好 ...

原帖由 carmen412 於 08-9-29 16:16 發表
今曰Miss Lim打比我改11/10約見既時間, 佢約我早d..., 依家改咗12:10...  我順便問咗佢係咪唔好帶小朋友, 佢話帶埋都唔緊要喎...

Hello,
我囡囡都係紅組, 但我個appointment time 同你一樣喎(11/10, 12:10pm)??, 學校我覺得一般啦, 係唔夠細心, 我囡囡先排出玫瑰疹冇返學成10日,老師都係過咗成3日先打比我問我咩事, 同埋你地知唔知學校啲冷氣好勁, 因為我囡囡冇塔校車, 每日工人接放學都話亞囡隻手好凍(已經穿咗外套), 所以家長會我一定會反映吓.
上次我囡囡請病假, 我問老師有冇其他同學病, 佢話冇, 但後來從一名工人姐姐知道佢個小朋友同我囡囡一樣病都好密(running nose & cougt).
Thank you everyone for sharing

原帖由 carmen412 於 08-9-29 16:16 發表
今曰Miss Lim打比我改11/10約見既時間, 佢約我早d..., 依家改咗12:10...  我順便問咗佢係咪唔好帶小朋友, 佢話帶埋都唔緊要喎...

咁你咪即係喺我前面囉.  如果帶埋小朋友都唔緊要的話, 我都帶埋亞囡喇, 最多臨入去前同佢去廁所先囉.

原帖由 mandy1003 於 08-9-26 11:38 發表
Hello! 我係新用戶,咁啱睇到呢個討論題目,真好!我個仔都係紅組.
沒有Miss打過給我提今日係生日會,其實一路以來都沒有Miss主動打給我!這點我也覺得唔係幾舒服.我個仔喺頭三個禮拜係冇喊,但去到八月尾九月開始就有,一去到學校 ...

你好細心睇通告呀, 我都完全冇為意話唔好帶小朋友添, 唯有好唔情願地放低在婆婆度啦.  我都唔係好似接過學校兩次電話咋, 感覺都係有特別事先會打電話比家長.  我諗佢地都有教下午班, 如果日日都打都幾煩, 幾大 workload, 如果冇咩特別又唔知講咩好.  不過我都有少少同感, miss lim 唔算好有愛心, 但都 ok 的, 可能佢經驗多啲, 做咗咁多年, 或多或少冇初初做時的衝勁, 正如我都覺得徐主任真係一個主任多啲, 我都睇到出佢真係好喜歡小朋友嗰種囉.  不過整體我都覺得 ok, 尤其是佢地有家長會, 咁就可以一次過講, 咁少打電話都唔係問題啦.

Hi Carmen,

多謝你的安慰!但Miss Lim 俾我的感覺真係平平.除了在電話中的態度外,我之前係自己帶個仔返學的(現在撘校車),即使見面時,她都好像不想我煩她般,態度真是麻麻!因為佢俾我的感覺不太有愛心,所以我個心真的不舒服.Anyway, 可能佢只對我是這樣吧!

另外,只是多口講吓,我知道”啓思”開頭會日日都打給家長傾吓,之後會隔日,再之後會同家長共識減少次數,表現出非常關懷.

<<依家對Miss Lim的感覺完全唔同了,之前只是一些誤解吧了!.........updated on 16 Oct 2008>>

Mandy,

你好!!  好開心又多一位紅組媽媽加入, 有時可以互相提醒嘛...^^

其實你都唔駛為咗無收過老師電話而唔開心, 因為琴日都係我第一次接到老師電話, Miss Lim比我既感覺都好nice... 唔好太擔心!!  之前同d媽咪都傾過, 如果無乜特別老師都唔會打比我哋...

你都係約咗11/10, 咁我諗個個都係同一日...  不過你咁晏, 我都未必見到...  唔知遲d學校會唔會有d親子活動, 等大家見下面呢...

原帖由 mandy1003 於 08-9-26 11:38 發表
Hello! 我係新用戶,咁啱睇到呢個討論題目,真好!我個仔都係紅組.
沒有Miss打過給我提今日係生日會,其實一路以來都沒有Miss主動打給我!這點我也覺得唔係幾舒服.我個仔喺頭三個禮拜係冇喊,但去到八月尾九月開始就有,一去到學校 ...
‹ 上一主題|下一主題