用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克英文小學暨幼稚園(九龍塘) or 九龍塘啟思幼稚園? ...
go

約克英文小學暨幼稚園(九龍塘) or 九龍塘啟思幼稚園? [複製鏈接]

有冇媽咪知道york or 啟思邊間好d?
   0    0    0    0

Perhaps your friend mis-interpret whole-day class as 精英班.  I learnt from school that if too much students applying for whole-day class, they will choose the better one.  Howver, most of the classes taken during the pm sessions could also be taken at weekend.  Many of the parents therefore decided to take half-day class so that our kid may take other activities in the afternoon.  To me, I consider the afternoon sleep at school is too short (less than 1 hr).

Indeed, York is quite good especially for preparing for Primary school.  However, family also needs to put efforts to support our kids.

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-25 16:26 發表
係呀. 今年開始無嘞.

係呀. 今年開始無嘞.
原文章由 Edison媽咪 於 08-6-24 17:31 發表
冇呀!我打哂去問都話full哂wor,只係york同啟思話有位,約左我7月10幾號去interview,其他都打哂好慘都話唔會有位架la!但我想問york係唔係已經冇得用學劵架la?

回覆 #29 cclbaby 的文章

冇呀!我打哂去問都話full哂wor,只係york同啟思話有位,約左我7月10幾號去interview,其他都打哂好慘都話唔會有位架la!但我想問york係唔係已經冇得用學劵架la?

好難講收唔收的。一切都要看有幾多人入讀才知道淨返幾多位啦﹗有冇考其他學校呀?

原文章由 Edison媽咪 於 08-6-23 14:29 發表
我問左啦,佢話收哂唔再收了,得呢2間,佢叫我7月10幾去interview,但唔知收唔收?係唔係通常見都收架?

我又無問佢嘞. 自從佢個女入左精英班, 無再聽見佢話要同佢轉校.
原文章由 cclbaby 於 08-6-23 13:29 發表
有冇試 Christ Church 呀?佢地由 k2 開始的,可考慮﹗

回覆 #26 cclbaby 的文章

我問左啦,佢話收哂唔再收了,得呢2間,佢叫我7月10幾去interview,但唔知收唔收?係唔係通常見都收架?

有冇試 Christ Church 呀?佢地由 k2 開始的,可考慮﹗

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-23 10:33 發表
原來係咁. 同我街坊當初入讀york的原因一樣, ie miss晒其他學校的deadline, only york同啟思anytime都收生. between 呢2間, 佢end up選york, 佢話so far好滿意同女女英文好好, 仲入讀精英班tim. 不果我知佢早前想同 ...

原來係咁. 同我街坊當初入讀york的原因一樣, ie miss晒其他學校的deadline, only york同啟思anytime都收生. between 呢2間, 佢end up選york, 佢話so far好滿意同女女英文好好, 仲入讀精英班tim. 不果我知佢早前想同女女插班入根德的k2, 不果kv唔收插班. 另亦試過考St. Cat, 又係想k2插班, end up 都係唔收.
原文章由 Edison媽咪 於 08-6-20 14:43 發表
因為我只係得呢2間選擇,其他都full哂,因為我個仔會黎緊9月讀k2,所以我打哂去好多,好多都話FULL哂,得呢2間同我講話有下午班咋,所以我冇辦法會選擇2間其中一間LOR!

...

補充一句﹗

其實考小學 或 扣門是好睇小朋友的知識對答表現,因此有冇証書亦不是一個重要關鍵﹗

其實張証書可以後補交給取錄之小學的。我仔個年都係咁啦﹗所以您必須在扣門的小學的申請表上註明後補便可,當您心儀的小學取錄您小朋友後便可以後補給學校的,好多人都係咁做的。所以唔駛擔心的﹗

另york 隨了有 cambridge 外, 還有 jet set 及 set 10 的 exam, 因此亦可使用其他証書的。

QUOTE:
原文章由 ka-so 於 08-6-21 18:50 發表
劍橋英語課程張證書,今年三月上大陸考,至今六月都未有證書。想用張證書考小學?你地自己決定啦。宜家派完小一,塵埃落定都未有Cert,艾~~~~!

[ 本文章最後由 cclbaby 於 08-6-23 09:26 編輯 ]

其實張証書可以後補交給取錄之小學的。我仔個年都係咁啦﹗所以您必須在扣門的小學的申請表上註明後補便可,當您心儀的小學取錄您小朋友後便可以後補給學校的,好多人都係咁做的。所以唔駛擔心的﹗

另york 隨了有 cambridge 外, 還有 jet set 及 set 10 的 exam, 因此亦可使用其他証書的。

原文章由 ka-so 於 08-6-21 18:50 發表
劍橋英語課程張證書,今年三月上大陸考,至今六月都未有證書。想用張證書考小學?你地自己決定啦。宜家派完小一,塵埃落定都未有Cert,艾~~~~!

[ 本文章最後由 cclbaby 於 08-6-23 09:26 編輯 ]

hi, 各位, 聽大家對York的意見, 我想問問大家, 咁大約一個月要多少錢呢? (包括參加佢地的課外活動)

我個仔都係York N1學生, 我覺得OK,我仔仔好鐘意返學,YORK教學方法是活動式教學,英文堂會有用唱遊形式教生字,仔仔返到屋企會好開心唱歌仔,但係每次唱同一首歌的字詞會改咗.中文N1好似記得在2月已經開始學寫生字啦,我知比國際幼稚園係快咗D.老師好有心機教佢哋,有時我個仔有D問題老師會解釋比我聽幫我解決.

其實我想仔仔入此學校係因YORK英文好,只有一間幼稚園有劍橋英語讀可以安排到國內考試評估國際英語能力(劍橋英語香港公開考試兒童要6歲以上),透過《劍橋英語課程》, 學生可作好充足準備,以最佳狀態應付小學. 精英班?有些人形容是精英班,其實可能大家有些誤解,N1班沒有精英班,L2會有約一至兩班全日制不是精英班,因學校尚未能得政府批核是沒有全日制,但會抽有一至兩班可参加全日班在YORK的分校上課(分校已得政府批核),因分校人數有限不可能所有同學轉全日制,所以好多人覺得是抽出來是精英班囉.其實全日制班下午會有劍橋英語,劃畫,體操,出外參觀等.全日制有好處可另你小朋友獨立,學習自理能力.
如不能抽到的學生亦可參加課外活動劍橋英語,劃畫,體操,音樂等.所有參與課外活動都是自願性,我覺得學校有課外的活動給你參與比較是好的,佢哋會選擇外面好的教師團體到校教,不用你在出面找嘗試,另對你的小朋友在同一環境學習會好D.

我親戚個女係讀啟思的, 幼稚園係淺D, 會在啟思小學開始深上去,如果小學入其他名校可能追不上會很辛苦要出外補課.要看你的睇法是不是希望由小開始辛苦,還是在小學辛苦.

我個女都係york學生, so far我覺得york教得好好,commercial一定啦,正所謂一分錢一分貨...如果唔係就係非牟利啦...而且york大部分額外活動或費用都係自願性既...我個女既班主任非常愛錫佢地又唔會種佢地,英文教得好好,如有唔清楚既地方致電老師又會耐心解釋比我聽...以上只是我個人意見!!

因為我只係得呢2間選擇,其他都full哂,因為我個仔會黎緊9月讀k2,所以我打哂去好多,好多都話FULL哂,得呢2間同我講話有下午班咋,所以我冇辦法會選擇2間其中一間LOR!

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-20 14:28 發表
why only choose between 啟思同york 呢? 其實仲有大把. 我同事個女係讀啟思的, 佢話係淺架, 佢有同佢搵課外補習班. end up 佢個女考上st. paul.

why only choose between 啟思同york 呢? 其實仲有大把. 我同事個女係讀啟思的, 佢話係淺架, 佢有同佢搵課外補習班. end up 佢個女考上st. paul.
原文章由 Edison媽咪 於 08-6-20 12:16 發表
wow,咁即係真係有精英班?我都聽人講佢英文好好,我想我細仔上小學唔好咁辛苦,咁即係你地所講啟思都係淺,咁我要再要想想點先!再睇下有冇其他媽咪點講先!

...

wow,咁即係真係有精英班?我都聽人講佢英文好好,我想我細仔上小學唔好咁辛苦,咁即係你地所講啟思都係淺,咁我要再要想想點先!再睇下有冇其他媽咪點講先!

原文章由 ka-so 於 08-6-20 02:14 發表
精英班?
我個仔現時U3咪有囉。精英班咪係有錢人讀的全日班。我個仔由N1上L2時,叫家長入精英班,學費要around$5500。上午上課,下午讀他們所提供的Course,我想比個仔去讀都唔得。原因係我個仔個班入面,有另一個極度有$的 ...

精英班?
我個仔現時U3咪有囉。精英班咪係有錢人讀的全日班。我個仔由N1上L2時,叫家長入精英班,學費要around$5500。上午上課,下午讀他們所提供的Course,我想比個仔去讀都唔得。原因係我個仔個班入面,有另一個極度有$的家長抄我個位。我再問學校,佢地用好多借口推我。
唔知現時重有無呢個精英班呢?

學Gertrude話齊, 你可以樣樣唔參加,無人用槍指住你. 不果基於人讀我讀的心態, 唔多唔小都會報一d的. 或者到報學校的時候妳去參觀吓同聽吓學校的講座, 去多幾間學校, 聽多d, 比較吓, 可能妳會清楚d自己想比小朋友讀間咩學校. 另外, 同小朋友面試又會睇到多d關於間學校的野, 例如, 老師有無愛心, 學校係著重d咩.
[quote]原文章由 BB成長期 於 08-6-19 16:45 發表
我都知道此校出名英文, 又什麼什麼考公開試(好高評價), 想問會不會偏重此科, 其他忽略了其他如國語, 數學..., 因在網上有mama話此校有好多extra的課程for 考公開試, 又話差不多每月另加仟幾2仟在此課堂上, 因本人aff ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題