用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Flash card
go

Flash card [複製鏈接]

Anyone know where i can find the flash card
   0    0    0    0

有GC右腦閃咭全套, 包括英文、中文、數點同百科。第一手用家,新淨!

願以HK$2,000出讓!

有興趣請PM我!

can I know is it too late or useless to learn flashcard for a bb of 2 yrs old ?

我終於都買左GC成套閃咭喇, 不過好似好難用咁既???
每1張咭係用15次之後唔用, 咁我係咪應該係張咭後面記低呢? 咁唔既意思係好耐之後可以再閃定係以後都唔用?
閃中文英文咭既時候, 你又有冇講出類別名?如果講左, 咪會閃得好慢囉? 閃咭唔係要閃得好快架咩?

真係好貴播,大部份都係真實圖片,恐龍同有d昆蟲就係畫,不過真係好真,我最初都唔知係畫,後來都睇左好耐先知係畫,4000先得200張,咪成20元一張...我真係唔捨得啦!因為仲有好多野要買架。

原文章由 雪瑩媽咪 於 08-5-2 16:15 發表
HIHI各位媽咪.
我係閃咭新手呀.囡囡岩岩4個月大,
大囡就快4歲喇...
而家先閃細囡為主...

之前岩岩買左GC 中英數, 三SET加埋$1700,
我唔O係GC買,係出面做PROMOTE既代理買架咋~

而家諗緊百科買GC定係KINDER U呀...
...

[ 本文章最後由 mimitam 於 08-5-3 00:17 編輯 ]
我有兩個小魔怪--大哥哥基基7/7/2006出生,重3.4kg妹妹詩詩剛剛31/5/2007年出世了.重3kg

HIHI各位媽咪.
我係閃咭新手呀.囡囡岩岩4個月大,
大囡就快4歲喇...
而家先閃細囡為主...

之前岩岩買左GC 中英數, 三SET加埋$1700,
我唔O係GC買,係出面做PROMOTE既代理買架咋~

而家諗緊百科買GC定係KINDER U呀...
用緊既媽咪,百科係咪值得買埋呀?>
我而家岩岩開始左2個多星期,
今個星期加埋中文,
再過兩個星期先會加英文,
到時就三樣一齊閃~

不過,係岩岩見到KINDER U做緊PROMOTE,
可以散買,所以諗緊...不過,KINDER U真係幾貴,
如果要買晒佢既百科,都要$4,046...(AROUND 200張)
GC就 $791 (130張..)
不過,我未見過GC百科既實物,
有無媽咪可以俾D意見,THZ!!!

我睇過本書係咁講,不過故事應該係講,唔係閃。

原文章由 sand373 於 08-4-20 00:06 發表
我想問問各位有用開閃咭既媽咪....你地係唔係 閃完單字之後就詞語再跟住就係句字咁去...最後就係故事....係唔真係要咁做嫁...
我有兩個小魔怪--大哥哥基基7/7/2006出生,重3.4kg妹妹詩詩剛剛31/5/2007年出世了.重3kg

有呀!我就用我套little kiss d card來閃,我個仔好鍾意睇,做晒8張卡就開始睇書,睇書我就當智力元件。另外我有做音符,係自己畫,因為我老公係樂理好好,佢諗住教bb,係佢負責閃。
所以未必晚晚閃。
我就無讀後面d字,我諗住到個仔兩歲先讀呀!因為我仲有好多圖要睇,我有成360幾張,所以到兩歲都未閃完,不過我見個仔咁定應該可以啦!

係啦,你閃返三字經呀,我個仔都識得up到d,我覺得好得意,都唔知係乜,成日幾個字耐唔時彈出來,都真係幾好。

原文章由 appleCC 於 08-4-19 22:25 發表
gc 套閃卡閃晒後, 有無諗過要訂卡或自製卡?
尤其套百科, 我想好快就會閃完. 我想閃多d圖先講智力元件.
另請問你們會怎樣讀智力元件? 一次讀幾多? 是否邊讀邊讓寶寶看圖片? ...

我想問問各位有用開閃咭既媽咪....你地係唔係 閃完單字之後就詞語再跟住就係句字咁去...最後就係故事....係唔真係要咁做嫁...

原文章由 appleCC 於 08-4-19 22:25 發表
尤其套百科, 我想好快就會閃完. 我想閃多d圖先講智力元件.
另請問你們會怎樣讀智力元件? 一次讀幾多? 是否邊讀邊讓寶寶看圖片? ...

另請問你們會怎樣讀智力元件? 一次讀幾多? 是否邊讀邊讓寶寶看圖片?

多謝你的提醒, 可能真係手勢問題. 等我多d對鏡練習.
我仲以為三字經無得掉亂次序的原故, 以致我的bb不喜歡.
已停左兩星期無閃三字經, 知道你的bb咁鐘意,現在我又想再閃番.
謝謝你!
-----------
原文章由 mimitam 於 08-4-19 21:00 發表
咁我都唔識,不過我得閃最快係三字經,因為我做得多都識背咁濟,所以我會特別快,其他d反而要望到先讀就會慢d。圓點最鍾意睇就最好啦,似乎你個女唔鍾意中文字d卡播,會唔會閃d手誓真係有問題呀!你有無問過gc呀?

...

咁我都唔識,不過我得閃最快係三字經,因為我做得多都識背咁濟,所以我會特別快,其他d反而要望到先讀就會慢d。圓點最鍾意睇就最好啦,似乎你個女唔鍾意中文字d卡播,會唔會閃d手誓真係有問題呀!你有無問過gc呀?

原文章由 appleCC 於 08-4-18 22:43 發表
我個女唔知點解就是最不喜歡三字經, 是否我閃得太慢?
每次閃左一張就不留心看了.
相反最喜歡數點卡, 和百科圖卡. 看數點卡會顯得十分雀躍.
看到百科圖卡就會眼定定望到實.
其次是英文卡.
中文卡就不太專心.
現在做 ...

eniale,

可以,你有乜問題,我可以分享下,唔感話教。

原文章由 eniale 於 08-4-17 17:45 發表
可唔可以教下我點同佢地用閃咭?:)

雖然我玩左成年,但我真係唔係專家,盡我所能分享我d經驗,希望幫到你地。
我就先閃數點架,之後兩三個拜就加左三字經,然後再陸陸續續加埋其他,最後加百科,百科係小朋友最鍾意,可能係彩色,所以初初玩千祈唔好擺最頭。唔係做完一樣先一樣架,咁個仔咪6歲都未閃完。

原文章由 waferleung 於 08-4-17 16:38 發表
我小B5個多月, 宜家DIY FLASH CARD, 諗住6個月開始比佢睇, 但係我唔係好明中, 英, 數一始過開始, 還是先睇晒中文字卡再睇英文字卡, 最後睇圓點卡

我個女唔知點解就是最不喜歡三字經, 是否我閃得太慢?
每次閃左一張就不留心看了.
相反最喜歡數點卡, 和百科圖卡. 看數點卡會顯得十分雀躍.
看到百科圖卡就會眼定定望到實.
其次是英文卡.
中文卡就不太專心.
現在做緊除數. 請問你個女幾大?

原文章由 mimitam 於 08-4-17 02:19 發表
eniale,

我用左好耐啦!我個仔數點都閃晒0-100同+-x/啦,依家停左數點。不過我好懶,正常應該閃數字,我都諗緊幾時再開始做埋。其他字卡都一路有閃緊,我兩個仔女都比較鍾意字卡多d,尤其係三字經,當然最雀躍都係百科啦!兩個都會 ...

I also have some flash cards.  Please take a look~~~
http://www.flickr.com/photos/25271772@N02/sets/72157604543568410

Size are smaller but price is a lot cheaper!
@$35 each

Quality is not bad and save me a lot of time for making my own flash cards.  ** I am also a user**

PM me if interested.
Hello everybody~~!

可唔可以教下我點同佢地用閃咭?:)
原文章由 mimitam 於 08-4-17 02:19 發表
eniale,

我用左好耐啦!我個仔數點都閃晒0-100同+-x/啦,依家停左數點。不過我好懶,正常應該閃數字,我都諗緊幾時再開始做埋。其他字卡都一路有閃緊,我兩個仔女都比較鍾意字卡多d,尤其係三字經,當然最雀躍都係百科啦!兩個都會 ...

我小B5個多月, 宜家DIY FLASH CARD, 諗住6個月開始比佢睇, 但係我唔係好明中, 英, 數一始過開始, 還是先睇晒中文字卡再睇英文字卡, 最後睇圓點卡

eniale,

我用左好耐啦!我個仔數點都閃晒0-100同+-x/啦,依家停左數點。不過我好懶,正常應該閃數字,我都諗緊幾時再開始做埋。其他字卡都一路有閃緊,我兩個仔女都比較鍾意字卡多d,尤其係三字經,當然最雀躍都係百科啦!兩個都會定定地睇,因為我兩個一齊閃,所以有d難度,有時要就兩個都心情ok都好煩,所以我諗住哥哥返左學之後會分開閃。不過有排,哥哥8月先返學。仲有四個月,我想閃埋數字,就係等佢返學會好d掛。哥哥都未夠兩歲真係認得幾多架,我諗算ok掛。我都唔係望佢係神童,希望佢讀書唔洗咁辛苦就得啦,唔知係咪咁,佢出街見都d字都會指下,有時有d佢係讀到架,我而家剛剛開始自己做緊d卡比佢係街道名,試下同佢閃。

原文章由 eniale 於 08-4-15 01:02 發表
咁你有冇用GC個flashcard?, 你覺得好唔好?
‹ 上一主題|下一主題