用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 怎樣才是好學校?
go

怎樣才是好學校? [複製鏈接]

1) 首先是學校辦學理念和自己育兒方向一致。

2) 校長有好的領導能力,使下屬實踐學校方針。

3) 好支持兒女,肯投入和投放時間的家長作後盾。

4) 用心教學的老師

結論是:好的辦學理念 + 活力校長 +隨時候命的家長
            + 用心老師   = 好學校。

香港有無好學校?
   0    0    0    0
世人都曉神仙好,只有兒孫忘不了。
                    痴心父母古來多,孝順兒孫誰見了。

wbady無論我点無知都好,消失是你不是我呀?
你咁鐘意同D潑婦爛佬講說話,睇黎都係蛇鼠一窩格勒,話人係偽君子,唔通你係真小人?

wbady,

你睇,你踩隻腳入黎,即刻你都鬧埋! 所以奉勸各位網友一句,如見此人c430, 即敬而遠之, “生人勿近”!!!
多謝警告!

P.S. 佢經已”殺紅了眼”,連樓下”論盡家長論盡教育”個位謙謙君子eviepa都係個度俾佢鬧埋一份, 真係殃及池魚!!!
對不起!這段本人就敢苟同,c430這無知女人,你睇佢係三個topic度撐,遲早成為炮灰,
皆因你所謂謙謙君子eviepa,實是偽君子,佢會叫其他網友向佢攻擊,c430遲早消失。我覺得eviepa是一個現代版嘅岳不羣,你睇佢嘅言論,常言不由衷,自相予盾,明明個女讀嘅學校七國咁亂,佢當睇吾到,明明學校係向英文教學發展,佢係度講中文學習点好,明明學校教學理念與佢相反,佢仍話自巳揀小學楝得岩,佢嘅言論,你信一成都死,保重啦兩位。

原文章由 stjoboldboy 於 08-3-10 18:34 發表
Christf兄,

係咪哩, 佢發夠顛,洩左度氣,依家咪唔再嘈囉, 我係咪使得d哩? 好過你不停同佢講道理好多啦!

估唔到你兩個合力冲厠,贏了今次爭論,恭喜!恭喜!

從此GSIS潑婦家長與街坊小學爛佬家長結為一條龍家長會,由
wbady做顧問,咁GSIS就一本萬利,街坊小學又唔驚殺校,今次真係一舉兩得,實在可喜可賀, 小女子今次總算有点功勞吧!

日後此家長會有活動,小女子必前來助慶,以保此Topic千秋萬世,永記BK網頁內。

嘩!BK好少有這樣精彩的爭辦,不過,唯女子與小人為難養也,你兩個大男人就讓一讓這小女人吧!小小意見,過路啫,唔好鬧我!

原文章由 stjoboldboy 於 08-3-10 17:46 發表

請繼續鬧啦,唔好比佢停呀!

不懂邏輯嘅秀才,今次竟有自知之明噃,總算有点進步,起碼看不到一些粗俗嘅詞語,確實比國際學校嘅潑婦家長好些。恭喜!恭喜!

哦!今次估錯了,原來是兩個無恥之徒。

原文章由 christf 於 08-3-10 17:12 發表
Ms stupid

S君 is not 還有点羞恥之心.  He just thinks there is no point to talk to a mad woman

Be smart!  You are really really so stupid and low B

一個兒子讀國際學校嘅家長,用詞之粗俗,與潑婦無異,原形畢露,實在大開眼界,再來吧!

原文章由 christf 於 08-3-10 16:43 發表
My dear Ms Stupid and Low B mom,

Please learn what is logic before continuing exposing how naive and stupid you are!!!

Do you really know how to read Chinese and English?

Read again carefully that  ...

你嘅行為永遠在我意料中,S君還有点羞恥之心,你呢

恭喜!恭喜!

原文章由 I_sister 於 08-3-5 19:42 發表
我贊同教育應該是鼓勵小朋友作多元化發展,
而我亦看到,不少課外活動是國際學校才有的,
這是令我這些傳統學校學生羨慕的~
我亦承認,由小到大,為了一連串的考試,
犧牲了很多,最後換來了我這個制度的奴隸,
在你們眼中, ...

As I have pointed out in my previous posting before, I think the biggest issue of the existing education system is the labelling of banding on P.6 students and the division of EMI/ CMI schools, which restrict very much the development of kids after primary.  Exams are not evil, but they should be used as assessment tool for improvement and motivation rather than for labelling sake.  Education is a very long term investment, children are not commodities, so a good system is very important as it has life-long impact on the young generation.

Understand that you've got high satisfaction from exams, but just remind you not to be mastered by exams.   Study and exams is just a small part in our lives,  it is really nothing to compare with the challenges in society after study.  So personally I think that it is more important that a good school can equip students with the knowledge, skills and self-confidence to face challenges and overcome the ongoing hurdles in life.

Good luck.

原文章由 christf 於 08-3-5 18:00 發表
Oh my God!  Do you know what you are writing?

Of course we know what the meaning of 南轅北轍.

stjoboldboy just used these wordings to descibe the great diffenence in the style and approach of educat ...

唉!估唔到你真係一点也不懂邏輯!
甚麽是邏輯?從廣義上來說﹐邏輯是研究推理或確當論證的結構和原則。從狹義上來說﹐邏輯是研究演繹推理或證明的原則和方法。明未呀?不過我唸你就算明都會扮唔明,會再說一論廢話。
舉個前例:1)全港街坊小學都是愉快學習;

2)
全港窮人都讀街坊小學;

3)
睇少窮人不應談偷快學習;

4 )S
君之小朋友讀街坊小學,他又是窮人;

結論:S君代表全港窮人向我聲討,話我睇小窮人。

前提1.2S君有做過問卷調查,歸納出這兩点的普遍性嗎,若设有,他如何演譯出他已獲全港窮人授權向我聲討呢?這推論免强成立,但由於前提以偏概全,結論當然是不確當了。

此所以邏輯只是工具,它只是用來推論一個人是否講大話,ロ不對心而或無知而矣,並不是你講嘅一切呀?再唔明呀?套用你同志以前最喜歡個句,揾尊家啦!

初初以為S君提出南轅北轍嘅論調是暗駡你口不對心,及後發覺他邏輯水平咁低,邊有此能耐呀!怎料你更弊,簡直一竅不通,以前看你們的文章,總有些看不明,唯有自認知識水平低啦,不過經此一役,原來你們都知自已寫セ,真係大開眼界。
不過係BK争論最緊要有時间、長氣、亂寫再加上無知,自然就會贏格勒,放心。

In brief, you had better to learn more how to read clearly and understand the meaning as well as to learn what is logic before contributing in BK otherwise you are just exposing how naive and ignorance you are!

你寫咁多嘢,我認為最精采便是這段勒,我唸你當時一定係照緊鏡打嘅,是嗎?

嗱!呢D未就係火花囉!

不過最後都要預祝你今次争論又贏嘞!恭喜!恭喜!
‹ 上一主題|下一主題