用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選陳守仁定香港真光好呢
go

選陳守仁定香港真光好呢 [複製鏈接]

香港真光ok左,另tsl下星期有結果,而家15/16,唔知take邊間好d,可否俾d意見
   0    0    0    0

真光有乜好

哈,碰巧HKTL上星期考試,不知明年新生已放榜,今天才有空說說我的看法。我有兩個孩子,大的小五,細的小一。兩個都是在TL幼稚園直升,所以沒有適應的問題。

先談教學理念。我想大家也會在她的網頁看過了(http://www.tlmshkps.edu.hk/ => click 關於真光 => click 真光簡史及辦學宗旨),再抄一次:
辦學宗旨 真光以耶穌基督之名「真光」命名,以「為神樹人」為教育宗旨,實行基督犧牲愛人之真理,為社會培育人才。以基督化全人教育,使學生能有克己、求全、服務、愛人、信主、愛神的完美人格,切實履行校訓「爾乃世之光」的使命。

講當然不難,實施情況又如何吧?全人教育的意思是讓孩子很平衡的全面發展。先談大家最關心的學術。不要以為真光成績不高,其實她是恰當的、由淺入深和循序漸進,而非催谷填鴨式的一年級讀二年級課程!有多輕鬆?一年分三學期,三測三考。很多家長一聽就話,乜咁多架!其實大有好處,測驗通常已經溫了考試範圍的三份之二,到了考試就真的輕輕鬆鬆。每天只考一科(中英數常),十點放學。孩子其實很開心早放學可以多D時間玩(比阿媽逼溫書例外)。考試是在1136月中,聖誕和復活我們便可狂歡,不用坐困愁城溫習!最重要的是考試範圍次次清,即只考當學期所教的(當然數學和一些語文基礎例外)。其它科目如普通話音樂體育視覺藝術(美勞)宗教只在課堂考核,有些科目在高年級才有簡單的筆試。還有低年級中默是不計分的。

小一默書是讀默,第一學期有二次,每次約10個詞語。測驗考試老師會「唱卷」,即會慢慢讀出所有題目。很容易是嗎?不錯,成績不是A都有B;我相信是希望正面的鼓勵、培養孩子的信心;起碼不會讓他們害怕讀書考試!一二年級是蜜月期,孩子在愉快的環境下學習,吸收容易,到了三年級後全給應用出來,就變成得心應手。當然,說是輕鬆,但也要付出一些努力(當然不是大力鞭策)。放心,你看到他們升中派位的統計,就不用質疑他們的能力。最要緊的是他們將會擁有持續的學習能力、對學習抱有積極進取的態度,這樣才能確保他們日後的競爭力。但如你相信一起步便要登峰造極,出類拔萃;sorry, TL does not suit you

下次再說其它方面。

what do you mean "accept listen English in is world". I think TL is definetly suitable for you and your child.

如果兩間都收..好難choose.  但我會choose 真光, 女仔品德同行為好重要, 如果佢好好性or 有d行為tune 得唔好,去真光便好好.  我都曾經想比大女去真光, 不過人地唔入佢.  tsl 當然都不差, 因都諗緊收唔收阿仔, 貪佢train 到一口流利英文, 我仔好習慣及accept listen english in his world. 唔知人地收唔收佢.

原文章由 2000626 於 07-11-20 13:15 硐表
Hi,
I just want to have some shares with
you all. My girl is in TSL P1. So far I feel
satifastory with this school. I thought I
have picked a right choice for my girl as
she said she is happy and e ...

Thanks for your sharing. Although I already made my
decision, I will wait for the result on 26/11

Hi,
I just want to have some shares with
you all. My girl is in TSL P1. So far I feel
satifastory with this school. I thought I
have picked a right choice for my girl as
she said she is happy and excited to go
to school. At first I also have the worry
about the Indian but the feel disappear soon as most of the students are Chinese.
We love this school.

多謝各位既回應,我同c6商量過,我地都係會
take香港真光,因為唔想煩升中一再搵學校,而且我有小小擔心tsl有唔同國家既小朋友,其實主要係印巴藉既小朋友,校風會比較開放,我囡可能會頑皮d,唔知有無tsl既家長share下意見呢

回覆 #23 CC9918 的文章

I also suggest you to review the web-site of HKTL & TSL first as you can review their allocation of the English/Band-one secondary schools in those years. If you just only like your child to admit band 1/ English secondary school without too much pressure, you may choose HKTL directly. If you want your child to admit different types of English Secondary Schools, you may choose TSL.

回覆 #22 rdc888 的文章

TSL是一間有很要求的學校, 特別是英文, 最少父或母一方英文很好, 才可以應付,中數不太好, 一定要谷, 但英文口語很好這是不用費心的.其實, 每間學校都有好與不好, 你自己要求什麼?而你和你的小朋友可否做到呢?TSL的功課相對少, 但不容易應付, 且要花多功夫去打好基礎. 記住不要要求過高, 在華語地方, 去讀英文學校, 父母一定要upgrade自己.

原文章由 sally.cc 於 07-11-19 18:42 硐表

你揀學校,學校也在揀緊家長及小朋友,其實最緊要家長及子女承擔能力,TSL、SFA、係要有要求嘅學校!就算收你都要真正考慮清楚,千奇唔好錯配。千奇唔好以為人人鍾意就一定啱自己及小朋友,唔好以為受歡迎學校就一定啱自己子女!唔好以 ...

I totally agree with you.

原文章由 sara 於 07-11-19 11:25 硐表
你住邊度呢? 其實我諗都要諗下交通問題!
我個女係讀真光幼稚園,我真係覺得好好, 所以本來諗住俾個女升番真小,but我住西九龍,我自己覺得都幾遠,車費成呢$1500!計埋學費=$4000! 三年我個女都係坐保母車,要就st.paul幼 ...

我住LAM TIN既,今朝問過學校,有校車,朝:7:10上車,LAST第二個STATION返學校,放學就第三個STATION,4:10左右下車,車費
$1,080,我都覺得OK既,時間都可以,因為同出九龍塘差不多時間,星期六既課外活動我可以叫工人湊,唔知有無家長係TAKE校巴呢

你住邊度呢? 其實我諗都要諗下交通問題!
我個女係讀真光幼稚園,我真係覺得好好, 所以本來諗住俾個女升番真小,but我住西九龍,我自己覺得都幾遠,車費成呢$1500!計埋學費=$4000! 三年我個女都係坐保母車,要就st.paul幼稚園返學時間,所以要成個半鐘返學!成日要塞隧道,星期六參加唔到學校d活動!
幾年都有睇過香港區d樓,不過都覺得太貴&舊!所以都未諗掂!.....我住得好近tsl,如果tsl收,都或者會考慮......

原文章由 sally.cc 於 07-11-19 02:31 硐表
如小朋友好學聽教,邊間都一樣啫!每年好多家長滿懷希望,眼見有幾多位可以如願吖!最後得某間二三四選學校收了!開學一星期後咪一樣同BK網上同校家長交流得開開心心!年年如是!TSL收咗先算啦!好嘛! ...

我都係諗住tsl真係收左先算,but我c6e幾日就成日都話language好緊要,所以prefer阿囡讀tsl,其實我已經give up左禮賢,聖三一,培道唔去註冊,唔想hold住人地個位,令到waiting既家長要等,而sfa同kts都唔會太考慮,因為無中學back up,c6都同意既,but去到tsl佢就成日堅持,什至話校風都唔係最緊要,最緊要係唔係一個模"吸"出黎既細路,真係俾佢激死,因此我唔想再煩升中既事,因為真係人都crazy,c6同我因為e個問題有argue,所以而家好煩

醒目開學勳章 王國長老

真光升中程況, 上學校網頁都可睇到:
http://www.tlmshkps.edu.hk/award/s1.htm
以我所知, 每年約70%會原校直升, 有d成績好d既, 會更上一層樓都唔定, 畢竟tl雖然係band one, 仍有人覺得近band尾了
真小係中文學校, whereas tsl係英小, 你話英文邊樣好, 我唸根本無得比較, tsl學校生活如何我唔清楚, 我見佢都有部分學生升到一線名校既, 不過亦有家長話佢報喜不報憂, 有d成績唔夠好既, 都唔知去左邊.........呢d唔講咁多喇, 各位自己去考証下喇
真小係傳統教學, 溫習測考果d就難免架喇, 不過我有朋友個女, 由細到大都好生性, 我朋友從來都唔駛幫佢睇功課! 而家個女仔都f3 lu, 之前去澳洲讀書, 因為適應問題又返左黎香港, 不過o係apply國際學校時, 成績好到interview都慳返, 直入! 所以應該又唔駛太擔心英文既
要提一提, 真光除左俾到academic教育, 校風亦係出名既好, 家校合作一流, 好著重培養學生品格同自理能力, 港真校園o係大坑, 有自己泳池, 室內體育館, 室外運動場, 雖然唔係靚靚千禧校舍, 不過市區黎講已十分難得

Actually i have a friend's dayghter who is studying in HKTL. her younger daughter is studying in their Kindergarten and will enter to HKTL primary later. she said she worked so hard that she had no time and energy to "搏鬥"with daughter aftern work. she said the students in TL have less presure. Also, there is a secondary school. She said her daughter is happy in TL....so that I applied the school for my daughter.
However, I heard that their secondary was not as good as before....so I am a bit worried about the school's standard.....
can anyone share related information....  
But I heart that

原文章由 晴晴_媽媽 於 07-11-18 22:30 硐表
係bk 好似都有10多位家長收到信, 恭喜哂各位. 我地都收到信了.  其實知唔知今年大概有幾多人考?

Thanks chunamanda's info.  唔知你小朋友係唔係在hktl 讀的?  有沒有再多點info, 我想知道下程度如何? 讀得辛唔辛 ...

有無HKTL既家長可解答下我地D準TL家長呢

回覆 #12 chunamanda 的文章

係bk 好似都有10多位家長收到信, 恭喜哂各位. 我地都收到信了.  其實知唔知今年大概有幾多人考?

Thanks chunamanda's info.  唔知你小朋友係唔係在hktl 讀的?  有沒有再多點info, 我想知道下程度如何? 讀得辛唔辛苦? 小學和中學都算是band one 嗎? 小學是否一般都可以直入中學? thanks!
晴晴媽媽

Do you mix up 'h.k' True Light and 'Kowloon' True Night? H.K true light locates at H.K Island. The campus is very big (10000sq metre) with swimming pool and sport complex. It's difficult to enter as only 60 capacity for the outsiders(not from true light kindergarten) and many applicants to apply every year. In addition, H.K. True Light has English Secondary School (also locate at H.K Island) to back up. Every year, more than 85 % students to enter the english schools directly.

I hope the 'correct' information can help all mothers to choose the best school.
原文章由 美娜媽 於 07-11-18 00:54 硐表

先交左錢登記真光,我但覺得如果陳守仁收就讀呢間好d掛
真光間學校好似好舊,不過又有好多媽媽話環境好
而且前者較難考,反而真光易入好多,水準成疑 ...
‹ 上一主題|下一主題