用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

回復 1# cameo 的帖子

我女都會備下課, 但唔太認真, 功課暫時ok. 上堂我有見佢寫notes. 番來温習, 唔多覺....

原帖由 heihei媽 於 11-10-3 09:45 發表
icic.  唔記得係咪之前簽左個張回條呢...
另外, 我仲未揾到條past paper 既link.

我都未搵到邊度放左past paper =.=
上次有簽一張家教會通告大概問有冇興趣做家教會執位咋,但未講當日詳情安排~
and其實你地個女女有冇溫書?? 我個女無溫書!
佢會認真備課,認真做好份功課,認真上堂寫notes,但完全唔會返嚟重溫教過o既書,,,,,之前quiz又係求求其其咁=.=
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

icic.  唔記得係咪之前簽左個張回條呢...
另外, 我仲未揾到條past paper 既link.

原帖由 heihei媽 於 11-10-2 23:36 發表
咁你滿唔滿意班主任既評語呢.

我個女個座位唔太好呀,又尾又靠邊,我坐住都覺遮左好多視線,,,我咪問吓班主任個女有冇好心散,,佢話我女好主動好活躍=.= and我女似乎曾捉班主任閒聊,老師講左少少阿女D野!!
10月尾係家教會攪的,班主任話當日會較多時間for家長發問,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回復 2# cameo 的帖子

咁你滿唔滿意班主任既評語呢.

回復 2# pigpigng 的帖子

其實家教會個日, 有啲咩野講架

原帖由 pigpigng 於 11-10-2 18:45 發表

我地9:15準時走,其實班主任沒有說什麼,只係教我地點上eclass!話叫我地家教會聚會再傾喎!

班主任都盡講佢所知,佢係出嚟講中文科個老師,有講佢地班上堂情況,quiz及默書成績等等,,,之後個別家長問個女上堂情況,佢亦一一有答呀,,,我都有問,,hahaha~

原帖由 heihei媽 於 11-10-2 11:40 發表
我地九點25分走囉.  係呢, 你地揾唔揾到到底係邊到DOWNLOAD番啲PAST PAPER 呀? 可唔可以整條LINK 出來?

我地CLASS TEACHER 話欠交功課嚴重, 有人有成6次啦, 你地呢 ...

我地9:15準時走,其實班主任沒有說什麼,只係教我地點上eclass!話叫我地家教會聚會再傾喎!

大家好,我係今年1D班既家長,請多多指教!
請問果啲past paper係邊度搵,同埋quiz個grade係邊度搵?

我地九點25分走囉.  係呢, 你地揾唔揾到到底係邊到DOWNLOAD番啲PAST PAPER 呀? 可唔可以整條LINK 出來?

我地CLASS TEACHER 話欠交功課嚴重, 有人有成6次啦, 你地呢

尋晚seminar最終你地幾點走,我走時9:30但重有家長問緊班主任野!

原帖由 heihei媽 於 11-9-30 14:39 發表
我女想報手語, 但已經截左止啦....

另外, 大家識唔識睇web class 入面有登佢地quiz 啲grading 出來. 我有小小唔係好明............

係web class邊個位???
若用學生個user name入,可以做網上exe.及有評分,但我無見到有平日校內quiz的grading !

我女想報手語, 但已經截左止啦....

另外, 大家識唔識睇web class 入面有登佢地quiz 啲grading 出來. 我有小小唔係好明............

原帖由 pigpigng 於 11-9-29 18:35 發表
我女班無乜比機會,所以要好小心!

佢就報左的課外活動因超額左,好似唔中喎!因為係eclass無寫。

我都唔知ECA係報完幾時會公佈呀!我入過e class,報跳舞係超左額,但佢地係要甄選,而其他係咪要抽籤/幾時抽/幾時知結果, 就唔清楚 !
我女上星期已開始左B ball team! 而其他ECA結果就未知!

我女班無乜比機會,所以要好小心!

佢就報左的課外活動因超額左,好似唔中喎!因為係eclass無寫。

原帖由 pigpigng 於 11-9-29 17:51 發表
我女都有本功課簿,叫佢每堂都要放係桌上,老師一有咩交帶就立刻寫低,咁就唔會寫漏,佢試過以為自己記得,點知唔記得左,佢就知有幾重要!

記十次欠交是會記缺點的,所以我地一家都好緊張,希望搵到方法去幫佢。 ...

我女小學時期已經係會欠10次記缺點,但現實行上老師似乎俾好多機會佢地~
以往要"抄手冊",而家可能老師講一句,佢地當時又做緊野,轉頭就忘記抄低,功課亦唔同以前要即交,所以安排功課真係需要適應期!
阿女喺FB同同班同學有群組,佢地會喺FB互相問及提點,都有少少幫助!
另外,你地女女有參加田徑or其他運動類o既課外活動嗎??阿女講左,訓導主任已宣佈當日有自己活動(唔係上PE課)都一樣要照穿校服裙,放學先換上運動衫!

回復 1# 小白熊 的帖子

我女都有本功課簿,叫佢每堂都要放係桌上,老師一有咩交帶就立刻寫低,咁就唔會寫漏,佢試過以為自己記得,點知唔記得左,佢就知有幾重要!

記十次欠交是會記缺點的,所以我地一家都好緊張,希望搵到方法去幫佢。

個個小朋友是大頭蝦,我0地作為父母要好好教導佢0地o既責任感和自理能力。

原帖由 小白熊 於 11-9-29 13:03 發表
可以用電腦製作一張格仔月曆表,一張A4紙可以貼上四個月的月曆表。放入膠File內,每日帶返學將有需要的事項記下,又慳錢,又方便。

阿女已經有一本schedule book記住自己活動及行程,另一本係專記校內功課,,,佢個人係記得D,又唔記得D~
由細都係咁=.=

可以用電腦製作一張格仔月曆表,一張A4紙可以貼上四個月的月曆表。放入膠File內,每日帶返學將有需要的事項記下,又慳錢,又方便。
‹ 上一主題|下一主題