用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
樓主: bp123
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***   [複製鏈接]

回覆 Activehealth 的帖子

唔該晒, 麻煩妳 !

connie3803 發表於 23-2-2 16:43
PT sent by email

搵緊physio 行家幫你睇睇,有消息會盡快上嚟報告。

回覆 rks321 的帖子

University of the West of England Bristol
11月交表

2023年6月中終於批到牌了

Activehealth 發表於 23-2-1 19:16
我本身係物理治療師,都係多年前外國畢業香港註冊。

你不如post HK Physiotherapists Board 要求clinical ...

PT sent by email

connie3803 發表於 23-2-1 15:36

同期畢業既, 大部份留UK, 返HK的幾個又未申請,

請問你囡囡大約幾時交申請表比香港board,方便講囡囡畢業哪間大學嗎?

connie3803 發表於 23-2-1 15:36

我本身係物理治療師,都係多年前外國畢業香港註冊。

你不如post HK Physiotherapists Board 要求clinical supervisor qualifications 段野或相關文件上嚟大家研究吓,睇吓係咪真係咁。

可能有機會搵到人幫你個女,但要有圖有真相。

我都有叮囑阿女, 盡量問下導師先, 攞多D資訊, 再同HK PT好好溝通
希望一齊順利

回覆 ing2004 的帖子

真心唔算好麻煩,主要係要確認課程內容是否符合香港board of PT 同確認你是否取得畢業資格,相信大部分留學都可以成功註冊。

回覆 connie3803 的帖子

其實會否是溝通上有問題呢?我女之前都冇要求過你所講既資料或是已經更改左條款?如果確實需要的話我認為可以同個board 講你既難處或者用其他相關文件替代。既然係on list 應該係該校有前人已經成功註冊某程度上前人提供既文件已符合當局之要求,按道理應該冇大問題,我諗個board 都唔係想留難外國學生註冊,遞交申請後會有專人跟進,佢會叫你提供後補文件或可替代既資料的。so far 小女既同學同之後朋友個仔申請沒冇大問,或者再同跟進你申請既專人溝通了解清楚。

依家叫佢試下聯絡導師, 實習有6間醫院,

正常情況, 醫院應該唔會將個人資料披露

其實所有實習係經學校正常途徑程序, 派去當地醫院實習,

我相信醫院都會搵一個有臨床經驗豐富導師帶學生,

唉! 真係唔知講咩好......

connie3803 發表於 23-2-1 09:53
回覆 bp123 的帖子

之前check 過, 學校係 list 內,

冇唸過甘麻煩,我以為好簡單

connie3803 發表於 23-2-1 09:53

有無同大學香港師兄師姐可以問吓?

或者直接聯絡實習果間醫院問?

一定會有辦法嘅!

女係HK時, 已經上過去處理好大部份文件, 依家要求再補上,
補上唔係問題, 當然盡力配合, 但... 問邊個呢? 學校話無資料...

回覆 connie3803 的帖子

我個女當時申請係有啲麻煩但唔係十分麻煩果隻,話所有文件都要搵專業人士certify 搵左個律師朋友,但原來交文件時PT委員會都有人可以幫你certify,又因為全部都係電子文件加上未有畢業證書,所以email學校approve相關文件,最後等畢業證書整個過程大約半年。
其實你可以帶備現有文件去PT委員會佢會話你知邊啲合用或者尚欠什麼,咁就唔駛行冤枉路。

connie3803 發表於 23-1-31 20:38

不是,要香港PT核實資料,再批,依家就係佢要求提供資料,但無從入手 ...

是否佢間大學唔係香港 PT board  existing  list內, 因為之前上網見到有家長話好簡單, 如果唔係個list 度可能比較麻煩

不是,要香港PT核實資料,再批,依家就係佢要求提供資料,但無從入手

connie3803 發表於 23-1-31 17:12
我女2022畢業UK PT, 之後回港辦HK PT 牌,要好多証明, 到現在都仲未攪得掂,  
依定要professional training  ...

不是係英國畢業後攞到個牌, 再喺香港掛牌就可以?

Taimum 發表於 23-1-3 17:45
阿仔今年Y3畢業,準備在英揾工,跟之前師兄師姐一樣,留英做1年再考慮讀master或回港,但聽到未來幾年後, ...
我女2022畢業UK PT, 之後回港辦HK PT 牌,要好多証明, 到現在都仲未攪得掂,  
依定要professional training form
provide a completed appendix clinical experience of the supervisor( e.g. 3 years .... )

學校話未能提供, 我無理解錯誤應該係要實習導師臨床經驗, 唉! 頭都痛,

女11月已回UK搵工先, 但原來唔係咁易, 依家等待回覆中...

luckyangel 發表於 23-1-7 15:25
今年有冇朋友報physio? DSE 還是A level,大家分享下,有開始面試嗎?

意思係UK Physio ?對嗎?女女已經In 咗兩間了!
你們是否都報了呢科?

Taimum 發表於 23-1-3 17:45
阿仔今年Y3畢業,準備在英揾工,跟之前師兄師姐一樣,留英做1年再考慮讀master或回港,但聽到未來幾年後, ...
本人認為如果英國有offer或者讀埋master都可以留英發展,就算2~3年先決定回港發展都仲可以走在大量畢業生前面。
我女有個幾fd既同事,因升職既問題同高層鬧反,立即sd CV搵工第二日已經有面試即日有OFFER仲要係PT1升埋職,之後一日第二間約面試Sorry已經搵到工😂所以現時PT仲係好搶手。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊