用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

回復 3# pigpigng 的帖子

係呀, 我都奇怪點解會有衫著又唔駛俾錢住呀, 安排得好好呀.

回復 7# kk888 的帖子

你好呀, 我女都係1b 班, 好高興呀, 終于有同一班既家長呀!!

原帖由 pigpigng 於 11-10-9 11:27 發表

我都在學校訂,佢地都好細心派在長袖冷衫先又唔駛比錢住,哈!btw, 第三輪報名今日deadline, 你地有無報什麼呀?

阿女之前報過都入左圍呀,而家有2項ECA嘞,佢想再玩都無份啦,,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 cameo 於 11-10-8 21:16 發表

之前跟學校訂左金綸,thu金綸預早send左長袖冷外套派,所以唔洗去買啊!

我都在學校訂,佢地都好細心派在長袖冷衫先又唔駛比錢住,哈!btw, 第三輪報名今日deadline, 你地有無報什麼呀?

原帖由 小白熊 於 11-10-8 23:04 發表
校褸和運動上衫要月中才有貨。

係呀,佢地無咁快有貨,不過S1會急D囉,師姐就算買唔到都係件舊校服頂住先!
你留意住佢幾時返貨就好去買嘞,一斷左size要等得耐先再返貨,凍又無得著!金錀又勁多人(放工時間)
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

校褸和運動上衫要月中才有貨。

原帖由 小白熊 於 11-10-8 19:35 發表
買o左冬季校服未,剛剛去金綸買,未有校褸,運動上衫無貨只買到一件。

之前跟學校訂左金綸,thu金綸預早send左長袖冷外套派,所以唔洗去買啊!

買o左冬季校服未,剛剛去金綸買,未有校褸,運動上衫無貨只買到一件。

回復 281# CheerfulApple 的帖子

大家好, 我女是1B班的,請多指教

回復 1# heihei媽 的帖子

中文就教完第一課,跟住背唐詩,再叫佢地做語譯。

回復 3# pigpigng 的帖子

咁真係好難温............中文請問教到邊.

我女都係攞左本大字典番學校, 咁有人就叫我買本電子詞典俾佢, 有人又叫我俾佢用free online dictionary, 但最后我都係買番本大字典俾佢, 就係好似學校咁講, 大字典始終例句多啲囉, 同埋用online dictionary, 我驚佢又走去用facebook

其實對我女嚟講,最最最重要係串字,因為多左好多"新"字係佢以前未用過,但偏偏佢好抗拒,而且一定唔會自動串字囉,,,若要問我佢個程度,我直頭覺得佢日日都有需要搵二三十個字去串先夠=.=
家長會話最好用番字典去備課,因為有例句,全面好多,,,其實我女中文詞語會用詞典,但英文就一定唔用,佢就手就用字典機,有時開yahoo...用yahoo有好/唔好,佢有例句+發音,但一開左電腦好易又開埋FB同朋友仔online chat分晒心(佢自己都知)
我唔想/唔打算再鬧o既態度去話佢溫習/讀書返學D野,但我又唔識點用溫和/正面態度去令佢積極D溫習,,,煩腦~~~

回復 1# heihei媽 的帖子

阿女話無範圍,教到邊考到邊!

我都見唔到佢溫不過佢話溫左同睇左喎!

我都係見得最多係體温表囉.  另外, 知唔知幾時有term test 範圍呀??

原帖由 pigpigng 於 11-10-4 21:53 發表
我都無睇佢功課,不過有唔識就會問我囉!

佢好少問我功課o架,而家升左中就更加,我見佢地自己同班喺FB開左群組,有時就電話互問咋~
我見得最多咪佢張量體溫紙lor ,因為要我簽名=.=

回復 1# cameo 的帖子

我都無睇佢功課,不過有唔識就會問我囉!

原帖由 pigpigng 於 11-10-4 21:37 發表
我女有4樣喎!備課同溫書就做完功課都會做,我只會提下佢。不過數學好似幾深,你地有無同感?其他subject佢就ok喎!

拿!! 咁證明你個女係乖^^ hahaha~
我完全無跟佢功課,無問佢,佢講乜我先同佢傾/講,佢無俾過數學功課我睇過,但我有見過science,IH功課,佢有心機做/做得好會俾我睇吓,,,,

回復 1# cameo 的帖子

我女有4樣喎!備課同溫書就做完功課都會做,我只會提下佢。不過數學好似幾深,你地有無同感?其他subject佢就ok喎!

原帖由 heihei媽 於 11-10-4 15:53 發表
我女都會備下課, 但唔太認真, 功課暫時ok. 上堂我有見佢寫notes. 番來温習, 唔多覺....

咪就係lor~~~
家長會先講完,唔會無野做個喎,可以溫習,可以整理當日教過o既野,但我個女今日放學返嚟又話自己無野做=.= ,死未?? hahahaha
校網post左6-9/10係第三輪課外活動報名呀,你到時留意吓有乜啱玩!
‹ 上一主題|下一主題