用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀?
樓主: sawron
go

想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀? [複製鏈接]

好認同!  
原帖由 spmok1999 於 11-11-23 23:45 發表
我o既意思係話讀邊間幼稚園並唔係最重要, 就算係讀屋邨幼稚園都可以考入dbs, 最緊要o既係如果能夠在k2尾至k3頭能夠裝備好自己的小朋友, 只要有能力, 有自信, 有禮貌, 如果具備以上條件其實已經係成功o既一半, 再加上 ...

你勁搞笑o羅!

原帖由 spmok1999 於 11-11-22 09:40 發表
用$$成意$$打動...
捐$$$$應該係最直接o既方法, 單位要以百萬計...
如果冇咁多$$$$捐咁就留返D$$$$學好一身好本領, 要獲獎無數, 樂器八級, 運動成績標青, 最好最少有一項係破分齡紀錄, 但讀書成績也要很好, 面試時最 ...

回復 1# 小克 的帖子

超人再世咩!

有啲好奇,大家先睇清題目"DBS",係銀行!其實係問將來做banker要入邊間kg呀!

回覆 15# spmok1999 的文章

講得好~

回復 39# 2Fats 的帖子

原帖由 bbflashcard 於 11-11-24 18:38 發表
可否請教DBS什麼最吸引? 入大學率是否全港最高? 有那些名人在DBS畢業? 多謝指教!

我都知唔哂呀,剩係知上次家長會請左教育局副局長陳維安先生返黎母校講嘢。
仲有一次「歲月神偷」座談會,導演羅啟銳,同埋幾個唔記得咩上市公司主席返黎講嘢咁啦••

可否請教DBS什麼最吸引? 入大學率是否全港最高? 有那些名人在DBS畢業? 多謝指教!

K1 St. Catherine
K2 基督堂

原帖由 sawron 於 11-11-21 12:10 發表
想仔仔第時入DBS,幼稚園應揀邊間好?

之但係, 又有幾多人把持得住呢個價值觀呢?!

又有朋友講就算佢個小朋友入到港島區個D勁難入e.g.聖X會...都唔比個女讀. 因為佢唔想個小朋友咁細個已經要同人比教(係物質個方面), 同埋佢自己亦無咁嘅能力. 個D學校家長, 絕大部份有頭有面, 有財有勢. 我地而家開party就話喺屋苑clubhouse已經好好, 人地個D, 喺深灣遊艇會, 私人別墅, 富豪會所.....真係請你都唔知去唔去, 因為你要為衣著, 打扮, 禮物(千其唔好ToyRus喎), 仲要問你車牌號碼(的士免進).  大人就梗係睇得開, 識扮阿Q啦, 小朋友咁細個又點會識諗, 最後咪影響心理, 自信, 各樣各樣.  學費本身好似好合理, 但唔該理智D要預埋呢D額外洗費囉. 仲有D補習費呢?人補你唔補咩?!

細個有同學入咗DGS, 係中學派位入, 平民一個. 佢話放學時有車接送D同學係前門走, 無車個D喺另一個門口(即走後門囉).  話無discrimination, 點會呀.

原帖由 小克 於 11-11-24 17:53 發表
Really appreciated that and you are perfectly right.

DB/DG is not a kingdom.  I know some parents and kids there and they are shouldering terrible pressure.  They are having harsh life.

...

我哋嘅競爭對手真係嚟自五湖四海…

原帖由 raychelwu 於 11-11-24 00:20 發表
今年我也有一對台灣朋友兒子去考DBS,他只會講英文及普通話。結果他媽跟老師說好可以用普通話去考。但是考試過程中卻用回廣東話,她兒子當然聽不懂,氣得他媽說DBS浪得虛名。 ...

pls check pm for the location.

佢話其實裡面好多小朋友都好叻(好多都考到地區直資名校), 只係父母無能力住市區, 又唔想小朋友山長水遠返學辛苦, 所以一開始佢地都無奢望報呢類市區名校, 但並唔代表佢地唔夠班囉.  

所以阿仔第日大咗我會教佢眼界要闊D.

原帖由 newmommy 於 11-11-24 15:56 發表
2Fats, could you please share (or pm) which location / 村校 your friend's son study? Just very curious.

2Fats, could you please share (or pm) which location / 村校 your friend's son study? Just very curious.

原帖由 2Fats 於 11-11-24 09:56 發表
Agree!
我朋友個小朋友而讀緊一般村校, K3都係得2班. 但去年都有2個考咗入男柭! 所以我覺得咁仲光彩!!

我識一個細路入咗CCKG,不過講真,個細路真係平凡過平凡,佢好膽小。就算K1尾去上興趣班都會喊。
其實CCKG係咪都係講關係咁收生架?因為呢個細路個呀媽D英文就好好,我聽過佢呀媽講英文,好有native feel,但個細路就一D都唔覺囉!

Agree!
我朋友個小朋友而讀緊一般村校, K3都係得2班. 但去年都有2個考咗入男柭! 所以我覺得咁仲光彩!!

原帖由 spmok1999 於 11-11-23 23:45 發表
我o既意思係話讀邊間幼稚園並唔係最重要, 就算係讀屋邨幼稚園都可以考入dbs, 最緊要o既係如果能夠在k2尾至k3頭能夠裝備好自己的小朋友, 只要有能力, 有自信, 有禮貌, 如果具備以上條件其實已經係成功o既一半, 再加上 ...

原帖由 llhlee 於 11-11-22 00:14 發表
DBS 即男拔(應該唔係星展銀行)

wahahahahhaha.......
I only know hte DBS ( bank )

回復 26# Ryan_baba 的帖子

‹ 上一主題|下一主題