用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ——-
樓主: Qqbb2015
go

——-   [複製鏈接]

GreenMaDad 發表於 18-3-18 16:35
雖然兩間風格不同,但既然在這兩選一間,即代表家長都不肯定小朋友適合那一間。APS 學術或課外活動都好似高 ...

似乎,我估,只可以認同體藝APS比TSL更積極,和成績稍勝,學術成績未必係,英小和中小,根本已無從直接比較~~~

況且六年後升中,吾睇學術、ECA成績就假,這也可能是TSL比APS升中差的原因。

(我小朋友不在APS, 也不在TSL)

回覆 Wmacy89 的帖子

Yes!

Qqbb2015 發表於 18-3-18 19:30
你好
為何APS會較多空間讓小朋友發展?!
謝謝
我估指的不是學校的走動空間,而是指全人發展,讀書、音樂、體育,每項也不弱,咁就有多D唔同類型嘅空間去發展,是這樣嗎?

APS好像比TSL多有成績的校隊。我自己小朋友在初小朋友幾乎沒有參加學校的活動,但他見到其他同學上台表演或在校學其他活動,他慢慢提出自己想試下,之後還入了校隊,這是我們從來想像不到的。我也見過朋友的小朋友本身運動好勁,但他學校運動不強,所以小朋友永遠參加不到校際D1.  所以我覺得學校的資源、级數真的有很大影響。

GreenMaDad 發表於 18-3-18 16:35
雖然兩間風格不同,但既然在這兩選一間,即代表家長都不肯定小朋友適合那一間。APS 學術或課外活動都好似高 ...

謝謝

雖然兩間風格不同,但既然在這兩選一間,即代表家長都不肯定小朋友適合那一間。APS 學術或課外活動都好似高TSL 一班,小朋友在小學六年間的變化很大,很受學校、同學影響,如果有得揀,我們揀一間有較多空間可以讓小朋友發展,所以我會揀APS.

回覆 小Monkey 的帖子

而家冇乜小朋友唔打機...不過總之會識分輕重、學習同遊戲平衡。APS 小朋友的團隊精神及同學間互相幫助係強的。

其實,APS 出過不少運動猛人,游泳的莫XX,乒乓球港隊,不同的可能是宣小不強調個人,不想標榜個人,更著重團體。宣小除了運動猛人,亦有許多音樂猛人。
另外,我想講的是空白時間,囝仔未轉入宣小前在地區學校(有聯繫Band 1A 校)考頭果浸,但學習風氣不行,小孩愛打機、玩閃咭。囝仔在宣小的氛圍下更享受閱讀,同學間看金鏞、Star War, Harry Porter, 喜歡音樂、享受樂團練習、Drama.... 這些令同學間不會有打機風氣。學校的閱評對訓練critical thinking 好有幫助。
相信TSL 亦有學校強調的価值,家人可各自選擇。

Beauty222 發表於 18-3-18 10:43
那請問TSL呢?
在特別技能方面如何
見很少提及

TSL好似比較著重個人發展多d,校內英雄海報都係個人項目多。
記得以前出過個羽毛球港隊。

回覆樓主:

學業, 特別功能外, 小朋友自己玩時間, 留白俾空間成長, 各方面都要平衡。

kennyklt 發表於 18-3-18 10:17
宣小對音樂訓練係認真卻不是強迫。學校邀請嘅導師都係名師,樂團亦係專業訓練。學校目標其實係想同學認真做 ...

—-

回覆樓主

宣小對音樂訓練係認真卻不是強迫。學校邀請嘅導師都係名師,樂團亦係專業訓練。學校目標其實係想同學認真做好每一件事,音樂亦一樣。宣小裏就算名列前矛嘅同學大部分音樂都好叻,五六年級仍然積極參加樂團同比賽,仍然繼續考級。體藝學業其實可以雙缐發展。

assado 發表於 18-3-18 09:03
明白, 我是想指出俾其他家長知, 平衡學習生活, 做好學習功夫先。

當然啦,好似嗰個同學,就算佢管樂吹到識飛,但考級幾十名,我估YW都唔會理佢。考級10名內算是好讀得書啦

猴子爸 發表於 18-3-18 08:59
我係指出兩種學校收生取向不同,點樣睇低地區名校?好似之前我講嗰個case, 可能考得前d嘅同學已經被張祝珊 ...

明白, 我是想指出俾其他家長知, 平衡學習生活, 做好學習功夫先。

assado 發表於 18-3-18 08:54
吾好低看地區名中學, 保一, 曾肇添 ......

我係指出兩種學校收生取向不同,點樣睇低地區名校?好似之前我講嗰個case, 可能考得前d嘅同學已經被張祝珊收咗了,雖然要7月至知

猴子爸 發表於 18-3-18 08:50
如果只target地區名中學,這是對的,但若想入讀一衆傳統名校,運動或樂器技能已差不多是必然條件(唔計抽獎 ...

吾好低看地區名中學, 保一, 曾肇添 ......

IYY    發表於 18-3-18 12:53

assado 發表於 18-3-18 08:40

升大學是睇成績, 小學好好成績, 一定可入B1 津英中。

如果只target地區名中學,這是對的,但若想入讀一衆傳統名校,運動或樂器技能已差不多是必然條件(唔計抽獎入嗰d)

assado 發表於 18-3-18 07:41
升中主要看成績, 在學習之餘, 多参于活動, 平衡學習生活。

升大學是睇成績, 小學好好成績, 一定可入B1 津英中。
小朋友將來應該不是用音樂/體操謀生?
所以成績是首要, 但課餘學習其他興趣可平衡生活, 有發揮的就照去做, 都是好事, 但特異功能不是必須。

Cly2008 發表於 18-3-18 07:25
其實不論丅SL,APS同KTS升中好的沾一大部分係用特異功能並且只靠成績,所以如果真的希望入神校,找間學校可 ...

知道今年有個case, 地區名津全級10名內,有玩管樂,英華收了,而幾個考得更前的同學,沒有特別技能傍身,沒有offer
‹ 上一主題|下一主題