用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害 ...
樓主: SimplyAbuse
go

聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害 [複製鏈接]

AgapePa 發表於 15-5-16 22:53
你又呻窮又單親, 又話無計先讀local school, 轉頭又讀得起ESF,  capital levy $38,00+$34,000, 毎月$7,410  ...
轉頭?你點知人地讀左幾耐先出事?最開始無錢係因為樓主做左7年 ftm 呀,你有無睇清楚?成為單親就要努力工作為對女架啦,人地有本事由0到而家呀,你留個咁嘅言好無謂囉

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 Christi 的帖子

I literally can't! I honestly wanna kill myself n give up. I m living in hell everyday. N for the sake of the gal I have to bring my elder one to the fxxking school everyday n seeing those fake faces n bitches!' This is killing me!!!

每個人有每個人的故事.

樓主,對你的遭遇深表同情.
最最最緊要的,是你要先平伏返自己的情緒,
睇在一對女兒份上.
因為你的情緒會影響她們.
很多事很多困難,要你一個人去頂住,的確係好辛苦;
可以的話就找朋友呻;
但在女兒面前情緒千祈不要影響到她們,
否則她們亦會很辛苦的.
轉校是一個新開始,
同時有一個平靜穩定的媽媽,對她們也很重要;
她們只有你可以依靠,她們很需要你給予的安全感.
樓主,凡事向前看.
之前已經走過了很多難關,証明你真的很愛你的女兒,
那你就要更加要愛錫自己,全因看在女兒的份上.

加油!

回覆 AgapePa 的帖子

我有諗過三個返學校一起自殺死,除咗死,我諗唔到點解決!

儲到錢亦唔代表你想用去國際學校,點都希望係有生之年儲多d比小朋友。自己個胸流血流膿咗兩年都唔敢睇醫生,因為第一份工作係contract 無medical,唔想用錢亦怕攞假失去工作。但而家一係自己個女自殺,因為佢depression爆燈,一係就轉校,咁你可以點?你仲可以點?what the fuck u think?! Huh?!!!

咁係睇你有幾努力工作!我自己的一切衫同鞋都係10年前,頭髮自己剪自己染。
當初我地由淺水灣搬去一間狗房都係咁住。努力工作,每日只瞓4小時,點講我自己都叫外國留學返來,肯做肯捱唔會無錢。由狗房搬去半山,係睇你肯為兒女幾努力,當你有一對女,你點用你嘅錢,每人有自己的選擇。我選擇鞋迫到流血我仍然著,儲得幾多都用係小朋友度。我諗每個人有自己的選擇。

wan_sosin  加油!  發表於 15-5-16 23:26

SimplyAbuse 發表於 15-5-16 22:37
Already accepted ESF offer.希望2個從此快樂學習,我唔需要高分排名,只要快樂健康 ...
你又呻窮又單親, 又話無計先讀local school, 轉頭又讀得起ESF,  capital levy $38,00+$34,000, 毎月$7,410 x 2

引用:回覆+SimplyAbuse+的帖子 Looking+at+the+

原帖由 SimplyAbuse 於 15-05-16 發表
回覆 SimplyAbuse 的帖子

Looking at the report...do I pass as a mother? When the 3 therapists told m ...
看了你的故事感到非常心痛,已經不是第一次聽到因為遇上壞老師搞到小朋友有心理問題,作為老師尤其教年紀小的兒童真的需要非常重視這份職業,要知道自己對小朋友的影響,我可以接受冷漠的老師但絕不能接受殘暴(對小朋友心理造成傷害)的老師。請我們的教育工作者反省在追求成績之前是不是應該力保保護小朋友身心健康這條起跑線呢?
樓主,慢慢放下仇恨的心,重拾生活,為了小朋友堅強起來,我也來自單親家庭,孩子是很需要你的開解和愛,現在日子是很難熬,但孩子長大了會很感激你的!

Already accepted ESF offer.希望2個從此快樂學習,我唔需要高分排名,只要快樂健康

引用:回覆+AgapePa+的帖子 而且3月,所有學校按

而且3月,所有學校按近尾聲及考試,點追?curriculum 、課本全不一様,無可能。

係,當教育局唔幇你,而小朋友病到咁,邊間官校會收及有resources去support her mentally...

回覆:聖xx尼學校對三年級學生造成永久心理傷害

刚看回舊日新聞,希望你孩子快点康復,做个快樂健康的小孩

多謝大家!

媽媽加油呀!

再痛路仍然要繼續行...不過最痛是看見自己兒女努力掙扎那一種無助,而自己一點也幫不了。傷風感冒可以找醫生,現在我唔知點行。無錯每星期都見治療師,但到底要幾耐/到底會不會好返?對學校對老師而言,出事也只不過是其中一個學生,佢地還可以做盡一切隱瞞事實。
對家長而言,子女便是一切,比自己還重要。寧願受傷的是自己,垂死掙扎跟學校對峙,為的唔係一啖氣,係justice係對子女的一個責任,亦唔希望有下一個victim....

回覆 paulinefll 的帖子

Thanks...

回覆:SimplyAbuse 的帖子

很同情你們的遭遇,亦很讚賞你作為媽媽的堅強,相信世上真的有自私自利的教師,但亦肯定世上有不少肯為學生付出的良師,困境我們都遇過,將來亦難免會遇上,我們要學習從困境中得力,至使有更大的力量扶持所愛的兒女,困境之後一定會有晴天,為你們祈禱,神必扶持你這樣的一位好媽媽及你的一雙女兒!

‹ 上一主題|下一主題