用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀?? ...
樓主: Twins-Baby
go

在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??   [複製鏈接]

人係好奇妙,吾一定關遺傳事。Roger Federer網球史上第一人,但祖宗幾代未出過運動家。

人人有機會!

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-03-27+發表

原帖由 sampapa 於 13-03-27 發表
我都想知,我知道後一定講。但他父母只是中五畢業生。
多數是產房掉包了。

...

引用:Quote:原帖由+sampapa+於+13-03-27+發表我

原帖由 hadwinboy 於 13-03-27 發表
其實真係好奇想知,個媽媽係懷孕時吃了什麼,生得個小朋友如此聰明甚至是天才

...
我都想知,我知道後一定講。但他父母只是中五畢業生。
多數是產房掉包了。

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-03-26+發表

我都領敎過按分數泒卷的恐懼,自己又不是讀書材料。往往是最後幾個拿卷。
所以我代兒子選校時,都有考慮這 ...
其實真係好奇想知,個媽媽係懷孕時吃了什麼,生得個小朋友如此聰明甚至是天才

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-27+發表早幾年

原帖由 shadeslayer 於 13-03-27 發表
係應該有千萬年薪。

學校淨係識提高學術要求居功不少。
咁多?

引用:Quote:原帖由+bbforever+於+13-03-27+發表

原帖由 JL3 於 13-03-27 發表
早幾年,好似新聞賣什麼補習天王,年薪成百萬,唔知有冇記錯!

...
係應該有千萬年薪。

學校淨係識提高學術要求居功不少。

家長滿心歡喜,自我催谷,亦功不可沒。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

jeremyphlam 發表於 13-3-27 11:06
同意,分數並不是最要緊的。學習動機才重要,只要他已盡了能力,明白自己的不足去改善,能戰勝昨天的我已 ...
好同意,培養小朋友學習動機好緊要,令小朋友享受讀書過程,盡左力做好自己最重要,吾系一定要考第一。

引用:做補習都好似做到明星咁,真跨張。。。。。

原帖由 bbforever 於 13-03-27 發表
做補習都好似做到明星咁,真跨張。。。。。。-
早幾年,好似新聞賣什麼補習天王,年薪成百萬,唔知有冇記錯!

vincher  呢D都要靠班伩眾㗎!有D本身讀得叻,仲伩人家貼題目;有D係學校發夢,俾$反而去朝見天王  發表於 13-3-30 20:45
Twins-Baby  有天王係過千萬, 買咗栢景臺哇    發表於 13-3-27 17:50
MCLIAN  年薪好似可以up to 幾百萬!  發表於 13-3-27 14:00

做補習都好似做到明星咁,真跨張。。。。。。-

引用:Quote:原帖由+jeremyphlam+於+13-03-26+發

讀龍校就有這個好處,只要達到升中的內部要求。98分或60分都是升上中學部。
而龍校可能對質素的擔憂,把高 ...
學校都要有質素的學生。保持聲譽。

Xxxxxxx

在學校角度,最容易做的事,就係一味提高學術要求,教淺考深。好笑的是,學校要求愈深,家長愈喜愛,愈多人報,愈催谷自已孩子,課外愈多補習。你話香港辦學幾咁易。補習社真係財路。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

Twins-Baby 發表於 13-3-26 22:38
回復 Chirley 的帖子

男同女仔發展進度唔同, 所以你都要考慮埋呢點
岩,所以我反而prefer男校,hormones影響男仔細個較活躍兼心散,同同齡女仔比一定輸蝕

vincher  有point  發表於 13-3-30 20:41
Chirley  係, 其實我都PREFER 男校, 因為我囝已好似女啦=.=""  發表於 13-3-27 11:27
Twins-Baby    發表於 13-3-27 11:23

回復 ysnmama 的帖子

很同意不同學生,不同家長會有不同感受。就算同一所學校,孩子甲讀得愉快成績好,孩子跟家長多數認為它是好的或適合的學校;孩子乙讀得不開心成績差,孩子跟家長則較易認為它不是很好或不適合的學校。大部份學校,包括名校,總有些學生如魚得水,有些則覺不愜意。當身處其中作為用家時,就以自身的感受為準好了,人家的感受可以尊重,但不要太介懷。

Yanamami    發表於 13-3-28 07:51

sampapa 發表於 13-3-27 04:08
讀龍校就有這個好處,只要達到升中的內部要求。98分或60分都是升上中學部。
而龍校可能對質素的擔憂,把高 ...

同意,分數並不是最要緊的。學習動機才重要,只要他已盡了能力,明白自己的不足去改善,能戰勝昨天的我已足夠了。

引用:+本帖最後由+jeremyphlam+於+13-3-26+22:49

TKO2040 發表於 13-3-24 12:25
同意, 唔係CURRENT PARENT 就唔准講野嗎? 用家家長有幾多會講學校的不是呀?
好多INFO都係親戚朋友聽番,  ...
極之同意. 一位孩子只可讀一間學校, 可以有親身感受. 但身邊可以有很多親友. 他們亦可以分享他們孩子的學校生活. 最重要是他們的感受和經驗(特別不開心那一面).  但發現當在網上分享後, 有同校家長不認同(特別是負面的), 就會說我們孩子不是該校學生, 不要抹黑學校. 我只認為不同學生, 不同家長會有不同感受. 一定是可以值得參考.

每人私底下, 也可以有不少身邊人士的孩子在不同學校讀, 有神級, 一線, 正上位, 二線, 官津, 私校, 直資......學校等等. 朋友之間可以盡情分享. 我自己身邊也有. 有時知道後再在網上看見其他的分享, 其實真的可以很不同.   他們孩子正讀, 就是神級的學校, 他們也會將負面和所見所聞的坦白說出.  

引用:回復+sampapa+的帖子 "聽聞有些龍校把初中

原帖由 Twins-Baby 於 13-03-27 發表
回復 sampapa 的帖子

"聽聞有些龍校把初中的課程,放在高小。而高小課程則壓縮到中小階段完成的"
把中一的歷史,科學或其他科目。放在小五、六的課程內。

回復 sampapa 的帖子

"聽聞有些龍校把初中的課程,放在高小。而高小課程則壓縮到中小階段完成的"

對不起, 我看得不明白. 請譂明.  

引用:Quote:原帖由+jeremyphlam+於+13-03-26+發

原帖由 hadwinboy 於 13-03-26 發表
之前我是擔心過學校會有排名,因知道以前有些學校派卷會由高分一直派到最低分那個,超恐怖。
學習動機暫時 ...
我都領敎過按分數泒卷的恐懼,自己又不是讀書材料。往往是最後幾個拿卷。
所以我代兒子選校時,都有考慮這點。現在孩子所謮的學校是跟名派的。
只有在學期尾,上台領獎的同學才知。說真實一點,同學們之間都已經自動知道。
因為來來去去都是那幾個拔尖同學領獎。而差的那幾個便要補底。
不過真的有些同學是在台上站足全場,包括學科優秀,名次,操行及服務獎等。
這個學生是天生讀書材料,從不見他補習或考試前狂溫。最多是試前一天速讀便算。
我跟他家長很熟悉的。

引用:+本帖最後由+jeremyphlam+於+13-3-26+12:35

原帖由 jeremyphlam 於 13-03-26 發表
而龍校可能對質素的擔憂,把高小的課程,調整得深一點,從而提升學生質素。
聽聞有些龍校把初中的課程,放在高小。而高小課程則壓縮到中小階段完成的。
那麼那些不達標的同學仔就會無家可歸了。學校都要有質素的學生。保持聲譽。
"現實是殘酷"這點要孩子明白。切不可因龍校而看輕對自己的要求。
孩子便有時間和精力發展自己的小宇宙。那100同99分的人,當然人望高處了。

Twins-Baby 發表於 13-3-26 23:13
回復 Chirley 的帖子

你一定要問你身邊讀緊的人.

我都希望, 可惜我身邊既人結左婚既唔太多, 有小朋友的更少...
而且都係港島區多, 我本人都係港島生活成長+讀書...
同老公結婚跟夫家係九龍要知呢邊既料...我係個大鄉里唔知呢邊嘅學校情況
有大姑奶同姑仔俾意見, 但一個讀DBSPD, 一個讀王錦輝, 兩間都多人爭既...
咁有時都會聽到佢地所見到既, 或同小朋友傾下佢地返學既情況知多D野...
可惜都只係有限...所以我先咁早黎睇小學,
等自己多D時間去識多DD...
‹ 上一主題|下一主題