用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS面試安排差差差!
樓主: mmcoheng
go

DBS面試安排差差差!   [複製鏈接]

SaBB 
講得好啱!返工interview是不能相比、很錯!

回覆:cmamum 的帖子

公司係要你入去做幫佢賺$,難聽d講句你只係一隻棋子;但教育係講求以小朋友為中心出發既,不能相比!我自己都係名校教書年年都要in 一、二千個新生,我地校長真係會考慮埋家長同小朋友,會安排佢地係係課室、canteen 、禮堂等,吾想佢地日曬雨淋,toilet 一定係全面開放, 盡量令整個interview process 都係輕鬆的!我地係去welcome 家長,多謝家長對我地學校有信心而去比仔女來interview , 希望家長同我地雙方配合而吾係為難佢地。世上係有個d 乜都投訴吾識感恩既人,但我吾覺得以上話差差差既家長係無理,因為真係有目共睹

BBTao    發表於 12-10-12 11:50
melonfans    發表於 12-10-12 09:46
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

算啦!等一陣,唔算太過份。唉.......................我去睇醫生預了約都要等成個鐘啦!無計,係要睇佢先得好番!

醒目開學勳章

回復 amycook 的帖子

我一d都冇勞氣, 只係覺得排吓隊咁小事 (只係about 20mins), 要講到 "差差差!", 又話驚曬, 又話唔想個仔咁辛苦排咁耐 ... 咁樣教細路, 將來佢地大過咗, 去見工interview用番呢套思想, 返來同你講:

~ 嘩, 間公司要我等成30分鐘都未見我架, 早知遲d先來啦, 尋日見果間都唔係咁嘅, 一去到就有得見, 呢間安排真係差!

~ 嘩, 間公司距離地鐵站咁遠, 要行幾條街先到, 座大廈又冇停車場, 揸車又泊得遠, 搭的士門口又唔停得, 真係差!

~ 嘩, 間公司個waiting room唔夠冷氣, 仲要我等成幾個字, d人點做嘢架!

呢d咪怪獸出品嘅新一代囉!

Sum_Ba  喂!佢收咗報名費嘅播!當然要照顧到顧客的感受啦!難道顧客要拿錢買難受!!!  發表於 12-10-13 01:30
itstrue    發表於 12-10-12 10:32
sheffield    發表於 12-10-12 08:51
ANChan59    發表於 12-10-12 00:18
amycook  咁都唔勞氣?  發表於 12-10-12 00:07

回覆:jackal 的帖子

Co Ed no need to wait on line also have place for parent to sit, great arrangement.

我都覺得DBS可以做得更好,間學校咁咁咁大....入左校園再分流都唔難安排呀!
好彩我帶開雨傘出街!

cmamum 發表於 12-10-11 17:56
I finally understand why there are so many monster/helicopter parents in Hong Kong nowadays.
What’s ...
Ai咁勞氣,咁激做物?先多謝人離隊,又叫人唔好排,跟住話人怪獸直升機家長...  咁樣唔好呀! 你睇下大部分家長的意見、聽下民意。Be Happy 嘛、好似你標誌咁!

我猜學校想減少申請人數,因想了這樣安排如非十分想入也不申請啦!以防影響之後的面試。另外,除去一班因冇耐性,熱了又煩又發脾氣的孩子,那麼選擇時又少了一group, 可省D力氣嘛!

回覆:jackal 的帖子

Agree jackal! 我地上年早到,想入去用廁所,校工好有禮地請我地落山去酒樓借;我地聽話照做,再排隊上去,當時我都諗學校係咪想測試小朋友既耐力!當然這個安排是否恰當、則見仁見智~ 順便提醒明天面試既朋友,記得塗蚊怕水,果度好多蚊𠺢!

回覆:DBS面試安排差差差!

其實把遮,我係遮自己多過個仔!
不過,我都見到有小朋友排隊無耐性,周圍走!如果入到去都係咁,就可能達唔到AQ要求!

ha8mo 發表於 12-10-11 11:58
咁唔洗排果D男校,你有冇去報名先?
I also want to know the answer.....

cmamum    發表於 12-10-12 01:20
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Hillom 的帖子

其實等唔緊要。但去過其他學校,就覺得其他學校對小朋友及家長的尊重及面試流程安排會好一點。今天接小朋友的混亂,相信有來的家長一定感受到。DBS係好好的學校,但不一定強於行政方面。明天來的家長記住帶水帶遮,唔好勞氣,加油!

回覆:DBS面試安排差差差!

其實係家長太緊張,我今日reporting time 係11:00-11:30,只要係呢個時間去,不早到,就可以順利報到。而接走都係,跟本不用係門口排隊,在指定時間返到學校,等叫no. 都可順利接仔,請家長門內心等候一陣就可以了。有個婆婆太緊張,未叫到佢個孫就走出來,剛叫我仔no. 我仔被亞婆嚇一嚇。

唔係喎!老公話唔駛點等, 接走時仲好快, 唔駛5分鐘.

小一要自己換運動衫的....家長唔知會唔會又投訴....學校建議小朋友要孭書包,家長會唔會又唔滿意....學校年年安排都係咁...如果真係咁差點解唔會改善?我相信一定有原因的 :) 舊年我都有IN7-8間學校,我記得就算On time都間間都要排啦...從冇怨言...因為預左...真的...如果咁小事都叫辛苦點長大?

醒目開學勳章

小豆豬 發表於 12-10-11 18:32
我也很讚成mmcoheng 的說法,現時最多人報名的應該是陳守仁,但學校在安排面試過程都好好,家長及小朋友不 ...

陳守仁有5千幾人報, 但整個安排超順暢, 呢d咪值得一讚囉

醒目開學勳章

睇得出唔少家長對名校容忍能力比一般學校高好多, 安排好d對流程好d, 對參加者尊重d, 表示不滿者每每會換來 "唔滿意係咪收你都唔讀吖"之類提問。

排隊排到 Argly Road 咪可以比多啲街外人看到它有幾勁喎!
你和我及孩子就是這場戲的臨時演員⋯

回覆:mmcoheng 的帖子

我也很讚成mmcoheng 的說法,現時最多人報名的應該是陳守仁,但學校在安排面試過程都好好,家長及小朋友不用晒住等。

‹ 上一主題|下一主題