用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 太多教材需要看電視, 究竟應不應該比BB看電視 ...
樓主: mama0108
go

太多教材需要看電視, 究竟應不應該比BB看電視 [複製鏈接]

我冇用過要睇TV o既教材.

原帖由 ssaa 於 08-11-26 17:06 發表

電視影像,始終都是極之刺激視覺觀能之媒體。

習慣視覺觀能刺激,自然不喜歡閱讀文字;
不喜歡文字,學習就容易有障礙。

不要花錢買一些學習障礙回家! ...

原帖由 mama0108 於 08-11-3 20:45 發表
太多教材需要看電視, 例如我正在用的狄士尼美語, your baby can read 等,  究竟應不應該比BB看電視 (因聽說看電視多不喜歡閱讀??)

有冇媽媽可分享經驗, 謝謝!! ...

電視影像,始終都是極之刺激視覺觀能之媒體。

習慣視覺觀能刺激,自然不喜歡閱讀文字;
不喜歡文字,學習就容易有障礙。

不要花錢買一些學習障礙回家!

me too...

原帖由 Radiomama 於 08-11-12 10:53 發表
仔仔四歲,從來不鼓勵他看電視!
就算學校派發的一些光碟、Tom Lee的音樂光碟都沒有看過,學習途徑不依賴電視,他就習慣不看電視。
兩三歲的時候曾看barney dvd,但也不是日日看,不要成為習慣! 現在偶然看"動物"dvd,新聞報導及 ...

仔仔四歲,從來不鼓勵他看電視!
就算學校派發的一些光碟、Tom Lee的音樂光碟都沒有看過,學習途徑不依賴電視,他就習慣不看電視。
兩三歲的時候曾看barney dvd,但也不是日日看,不要成為習慣! 現在偶然看"動物"dvd,新聞報導及警訊,他不會自己去開or去睇電視。
不看電視的孩子會有大量時間去玩玩具、捉棋、畫畫、聽音樂、閱讀、傾計,何樂而不為!

haha.....o甘似o既!!

亞b睇完video問"do u have toy key?"
依家1睇就要攞我條key

係o羅,我都覺得適可而止就得,
太多機械式發音都唔係o甘好......

原帖由 debbieip 於 08-11-4 11:24 發表
我都係一樣, 我每天都會一定同BB一齊睇, 每次只看一集, 都係30分鐘... 一邊睇一邊跟住講/做~
佢亦唔會睇ONLY, 歌佢會同我一起唱, VCD有踢波佢又拿BALL出來一齊踢, 平日生活遇到相似的事情我又會提下VCD都有講過~ SO ...

我都係一樣, 我每天都會一定同BB一齊睇, 每次只看一集, 都係30分鐘... 一邊睇一邊跟住講/做~
佢亦唔會睇ONLY, 歌佢會同我一起唱, VCD有踢波佢又拿BALL出來一齊踢, 平日生活遇到相似的事情我又會提下VCD都有講過~ SO FAR 我都覺得OKAY!

我覺得VCD教材睇你點運用, 可以有益, 亦可以有害...

原帖由 g心批 於 08-11-4 10:48 發表

我都用緊your baby can read.....

可能tv係單向,所以對bb發展唔好,
其實我每日比bb睇頂多30mins,
同埋1定同佢1齊睇,
仲要邊睇,邊講,邊玩,希望o甘叫做有d互動...... ...

原帖由 mama0108 於 08-11-3 20:45 發表
太多教材需要看電視, 例如我正在用的狄士尼美語, your baby can read 等,  究竟應不應該比BB看電視 (因聽說看電視多不喜歡閱讀??)

有冇媽媽可分享經驗, 謝謝!! ...

我都用緊your baby can read.....

可能tv係單向,所以對bb發展唔好,
其實我每日比bb睇頂多30mins,
同埋1定同佢1齊睇,
仲要邊睇,邊講,邊玩,希望o甘叫做有d互動......
‹ 上一主題|下一主題