用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 聖三一堂中心幼稚園 08/09 K1 家長入黎傾吓啦 !!! ...
樓主: LLK
go

聖三一堂中心幼稚園 08/09 K1 家長入黎傾吓啦 !!! [複製鏈接]

原帖由 alexmum 於 09-6-12 11:01 發表
我估都係咁上下, 去下公公婆婆或嫲嫲家玩,
老師話學校都開, 如果無乜事, 都會考慮返下學校....

daniel morris
我同亞仔講你囝囝要轉校, 佢話 : 下, 點解呀, 咁我地咪會好掛住佢囉! ...

我個仔都周不時提起Alex.佢地的確好friend下.
其實5止我個仔,我真係好5捨得要轉校.
他知道要轉校,成日同我講,5轉啦,我學校有好多小朋友,(即佢有好多朋友仔).
返全日班,時間長d,學校可以安排多d活動,e.g.畫圖畫都有幾種顏料試畫下,又可以在學校玩水etc...
唉!返半日,其實只有3小時多少少,上課時間好趕,玩的時間肯定會少,教德育的時間都會較少.
我最喜歡聖三一中心學校教德育方面好好.
例如:阿仔見到人隨地丟垃圾,佢識細細聲同我講人地不對.去公園玩,識禮讓,自己做錯事,發皮四後,識自己想想做錯了甚麼.
以上的都是老師教一次,好過我們講十次的.
希望新校都能有這樣的水準便好了.

我估都係咁上下, 去下公公婆婆或嫲嫲家玩,
老師話學校都開, 如果無乜事, 都會考慮返下學校....

daniel morris
我同亞仔講你囝囝要轉校, 佢話 : 下, 點解呀, 咁我地咪會好掛住佢囉!

我仲係失業, 所以仲可以睇住兩隻馬騮.
諗住同佢地去吓圖書館, 去吓公園, 周圍去 d 唔係太多人嘅地方.  Any suggestion ?

原帖由 alexmum 於 09-6-11 15:58 發表
要停課兩星期, 你地點安排 ?
唉, 一放長假, 再返學那時, 老細又會扭計,
真係煩.

dannielmorris,

你囝囝要轉校, 佢有冇唔捨得呀 ?

要停課兩星期, 你地點安排 ?
唉, 一放長假, 再返學那時, 老細又會扭計,
真係煩.

dannielmorris
要轉校, 真係好可惜, 希望你囝囝身體健康, 去邊間都好, 最緊要係身體好 !

daniel morris,

噢! 你囝囝要轉校!
真可惜, 有時睇亞仔d 書內的相片
見d 細佬攬頭攬頸咁, 好鬼得意, 好好笑,
我估佢地一定好開心好老友....

有冇事呀 ?  Take care !  係未天氣太熱焗親呀 ?

呢幾日帶咗雨褸, 我囝話老師話返學玩水要着.

原帖由 danielmorris 於 09-6-9 11:23 發表

唉!我個仔由6月1日連續又病了一星期,上星期沒有上學,昨天才回復正常生活.我也帶了拖鞋,今早帶他上學,課室門口對面花槽底,放了一排排的拖鞋陣,很有趣. ...

聖三一中心幼稚園是一間非常好的學校,我好不捨得仔仔將要轉校了.
我和爸媽一起住的,他們常認為仔仔經常病,是在學校的時間太長,所以每次病都EE我我,今次仔仔病家父很嚴厲地對我倆公婆舊事重提,要他轉讀半日班,還親自托他的朋友安排了一間幼稚園interview,老公為免因此事再爭論,所以就接受了家父之安排去interview,點知我個仔帶病去interview,表現又OK,那校也收了.
唉!我與老公也很滿意此校,但真的很無奈!

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-6-1 12:50 發表
阿仔今日返學好開心, 帶咗拖鞋, 水桶, 沙灘玩具.  今日有得玩水.

唉!我個仔由6月1日連續又病了一星期,上星期沒有上學,昨天才回復正常生活.我也帶了拖鞋,今早帶他上學,課室門口對面花槽底,放了一排排的拖鞋陣,很有趣.

原帖由 ^.^morris 於 09-6-3 12:41 發表
hihi danielmorris,

我想問下你自己湊返學定搭校車呀
我地都係住沙田,因我仔仔今年都係讀依間但就係下午班,學校話無校車去沙田,所以咪請教下你囖...

...

不好意思,近排忙得很,很久也沒上來,所以現在才覆你.
我地間學校係全日架喎!係聖三一中心幼稚園,你係5係曾肇添架?
兩間學校既校車安排,好像是不一樣的.
我是自己帶仔仔返學的.Daddy接放學.

hihi danielmorris,

我想問下你自己湊返學定搭校車呀
我地都係住沙田,因我仔仔今年都係讀依間但就係下午班,學校話無校車去沙田,所以咪請教下你囖...

原帖由 danielmorris 於 09-5-6 14:31 發表
不會了,因為得半日,我們又要返工,家住沙田,接送很不便.
會另外報其他couse.
:verycold: :party: :sleep:

阿仔今日返學好開心, 帶咗拖鞋, 水桶, 沙灘玩具.  今日有得玩水.

我都收咗 confirmation 啦.

原帖由 alexmum 於 09-5-11 15:16 發表
我一見到張表, 第一時間就交回學校了,
星期五巳收到confirmation.

我一見到張表, 第一時間就交回學校了,
星期五巳收到confirmation.

May 6 係交表 deadline, 你交咗未 ?

原帖由 alexmum 於 09-5-6 16:08 發表
我會報暑期班, 我仔一放假就會心散,
同埋唔想返學, 所以最好唔好比佢停,
可惜只得半日, 下午要幫佢找d 其他班玩下.

佢地有校車呀.  我今日交咗報名表啦.

原帖由 danielmorris 於 09-5-6 14:31 發表

我會報暑期班, 我仔一放假就會心散,
同埋唔想返學, 所以最好唔好比佢停,
可惜只得半日, 下午要幫佢找d 其他班玩下.

你地會唔會報學校嘅 summer course ?
‹ 上一主題|下一主題