用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Thanks all for comments
樓主: Julybabe
go

Thanks all for comments   [複製鏈接]

回覆 Sing13 的帖子

培正我吾清楚, 但聖心算係收得多私小學生及聖津小學生........另外果間, 如果不是考到某個level, 老師都係建議你出去考某間二線直資中學。

中學正路要救自己私小學生,培正, 真光, 聖心, 民生...

rinarina 發表於 19-8-2 09:37
no such data.
不過聖心是出名有人情味的學校, 其實去年中學部收90多位聖心津小生 (我估以前也是差不多) , ...
既然咁錫,應該學培正啦。😉如果唔收多些少聖心小,小學就小咗人報,所以都D要爲大局着想嘅。😎

Sing13 發表於 19-8-2 00:36
聖心既DSE成績算是不過不失.

1 .两間小學小升中叻既學生流失

但點知道實際自行位收不少Band2生?

sunflower2000 發表於 19-8-2 08:53
另外,聖心4+、5+幾多?

no such data.
不過聖心是出名有人情味的學校, 其實去年中學部收90多位聖心津小生 (我估以前也是差不多) , 就知佢地有幾錫自己的學生。

rinarina 發表於 19-8-2 08:08
這樣也令人思考是,Marymount, St Paul Cat, TL, top 10-20小學生也會外闖,但其中學部3322率,其中一間也 ...
另外,聖心4+、5+幾多?

Sing13 發表於 19-8-2 00:50
按2019 DSE考生56000人多啲,大學聯招八大學位約12000多啲.
比例約22%左右.
聖心入聯招八大學位比例估計有多少? Band 1B 應該多少?

rinarina 發表於 19-8-2 08:08
這樣也令人思考是,Marymount, St Paul Cat, TL, top 10-20小學生也會外闖,但其中學部3322率,其中一間也 ...

簡單D講,3322率咪大概等於中文L3+率。

如果要改善學校成績(不是學生自己),S1減一班咪收少好多直屬Band2生。

我同意你講法,懷疑咪唔好揀。

Puipui2009    發表於 19-8-11 02:36
fionaytwong    發表於 19-8-2 09:40
fionaytwong    發表於 19-8-2 09:40

charbaby 發表於 19-8-1 22:45
事實正是如此!  由Pl-P6 嗰堆top 10  students都冇轉走過。
這樣也令人思考是,Marymount, St Paul Cat, TL, top 10-20小學生也會外闖,但其中學部3322率,其中一間也有9x%(接近100%)(忘記了確實實數字),其餘兩間DSE成績好像 也比聖心好?不過算啦,再研究都冇乜結果,如果對聖心有咁多懷疑,不如選擇其他吧

sunflower2000 發表於 19-8-1 21:11
大學聯招八大學學位比例有幾多%?

按2019 DSE考生56000人多啲,大學聯招八大學位約12000多啲.
比例約22%左右.

Julybabe 發表於 19-8-1 21:13
thanks. understood it's of band 1 B but the question is why this school tends to be pushy one yet n ...

聖心既DSE成績算是不過不失.

1 .两間小學小升中叻既學生流失

2.幾年前聖心書院雖話自行位不再只收直屬兩間小學既學生,但實際上仍然用不少自行位收band2學生

參閱聖心私小派位結果可睇到上述現象.

3 .同樣,外校最叻既女仔會先報幾間直資,同區自行首選是女英華,次選亦未必是聖心.

既然聖心書院手上既牌未見優勝.出band1B成績亦合理.

CPSKWW 發表於 19-7-26 13:22
1. 以我所知的事實包括:有移民走、有轉讀international schools、有成績追唔上(emoji)讀較輕鬆學校。

2. ...
事實正是如此!  由Pl-P6 嗰堆top 10  students都冇轉走過。

Sing13 發表於 19-8-1 20:42
聖心應該有band1B水平,由2018DSE成績,3322率有84.85%,似乎唔少學生選副學士而非自資學位.估計留學個批 ...

thanks. understood it's of band 1 B but the question is why this school tends to be pushy one yet not delivering a better results i.e. band 1A....

Sing13 發表於 19-8-1 20:42
聖心應該有band1B水平,由2018DSE成績,3322率有84.85%,似乎唔少學生選副學士而非自資學位.估計留學個批 ...
大學聯招八大學學位比例有幾多%?

回覆樓主:

聖心應該有band1B水平,由2018DSE成績,3322率有84.85%,似乎唔少學生選副學士而非自資學位.估計留學個批亦過左3322.

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 19-7-29 16:08
你講得啱,根據年報第14頁,2018年既本地學士課程取錄比率(包括自資學位)應該係 58.8%。 http://www.shcc ...

又係果句,degree粒數省到點靚都無用,一出sub-degree數字即時露餡
真係出乎意料

王家爸爸 發表於 19-7-29 16:08
你講得啱,根據年報第14頁,2018年既本地學士課程取錄比率(包括自資學位)應該係 58.8%。 http://www.shcc ...
In take 照計唔差,入U率的確強差人意,問題出在哪裡?

Charlotte_mom 發表於 19-7-29 21:14
我朋友個女係跳左船,佢話一定要讀女校,但一定唔要聖心(朋友R晒頭)

最終去邊就唔講,都係果d(朋友女較 ...
嘩~ 真係吹毛求疵式追假完美
圍裙者, 唔洗咁呀, 如在我囡校發生,
家長真係會向家長拍枱投訴

Charlotte_mom 發表於 19-7-29 21:14
我朋友個女係跳左船,佢話一定要讀女校,但一定唔要聖心(朋友R晒頭)

最終去邊就唔講,都係果d(朋友女較 ...

....

回覆樓主:

when did yr frd's girl leave sh? primary or college?
‹ 上一主題|下一主題