用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀?
樓主: sawron
go

想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀? [複製鏈接]

回復 1# 2Fats 的帖子

咁黑暗!?真系有d懷念大抽獎年代,至少公平,同埋吳同階層的小朋友都有機會。

雪豆,我前同事同個仔in 呢間中學時臨尾派片:第日如要擴建校舍,可以幫手。

結果,收咗囉!

Just rumors among friends/co-workers
(不喜勿插 )

原帖由 雪豆 於 11-12-13 16:11 發表
又係呢句忠忠直直終須XX…我呢排真係聽o左N咁多次
對白係…
"我張cheque已經準備好,係我o既見面禮。日後有擴建工程,加遊樂場,加圖書館呀咁,同我秘書講就得喇。依張係我咭片。"

...

你响邊度聽架?

又係呢句忠忠直直終須XX…我呢排真係聽o左N咁多次:hammer:
對白係…
"我張cheque已經準備好,係我o既見面禮。日後有擴建工程,加遊樂場,加圖書館呀咁,同我秘書講就得喇。依張係我咭片。":sick:

原帖由 2Fats 於 11-12-13 15:05 發表
如果我地作為平民都入到去一定好有福氣.

我成日諗, 呢D勞斯來斯級家長去面試時應該會問校長:"你地出年籃球隊/XX校隊要幾多經費?? 係咪想換過哂D排球? 要翻油幾多個球場?? 無問題, 比個位我個仔/囡, 我下午搵人送張 ...

如果我地作為平民都入到去一定好有福氣.

我成日諗, 呢D勞斯來斯級家長去面試時應該會問校長:"你地出年籃球隊/XX校隊要幾多經費?? 係咪想換過哂D排球? 要翻油幾多個球場?? 無問題, 比個位我個仔/囡, 我下午搵人送張cheque過黎!"

呢個世界, 幾時都係有$$好過無$$.....如果唔係, 特首選委又點會咁出人意表? 真係無小圈子? 唔好太天真啦!

可惜, 我又唔想用呢套道德觀念教我小朋友....但好多時呢個就係現實. 忠忠直直, 終須XX.......唉, 點呀!!!!!!!!!

原帖由 sbux 於 11-12-8 08:35 發表
CIS裡面好多係勞斯來斯級嘅人,名人版之後,甚麼九巴後人、政要後人,林海峰個女應該算平民喇

P.S. 記得留意紅字post ar

回復 81# 雪豆 的帖子

咁…如果想小朋友長大o既環境唔好咁複雜,可能…無入DGS未必係壞事
又或者應該咁講,如果屋企係小康之家o既,又唔係咩名人或有$人o既子女,如果有幸入到去都可能再要諗諗佢。
因為到時個個有司機接送,年年學校捐錢都捐100K-200K,而自己又無…小朋友可能會唔好受:pity:

CIS裡面好多係勞斯來斯級嘅人,名人版之後,甚麼九巴後人、政要後人,林海峰個女應該算平民喇

回復 78# chongnicole 的帖子

回覆 3# sbux 的文章

能夠開了學,都可以臨時幫個女插到入CIS這麼好的IS,真系厲害...

女拔是非常非常top的學校,但果種精英教育和壓力,吳係個個小朋友適合。如果你吳係成績/運動/音樂/家庭背景/其他特殊技能突出,你吳係好有鬥心,就可能fit in吳到,讀得吳開心。

i know many old dgs girls .
they are very smart and presentable .
they are not "inch "

回復 75# sbux 的帖子

---------------------

但佢入咗嘅CIS 係IS 中嘅DGS/DBS,都唔係好relaxing 嫁,我老板扭盡六壬先攪到個仔入去,真巴閉

咁細個就要contribute
唔通咩都係由金錢堆砌而成
好似差在未講到出o黎過每一關要俾幾多contribution
原帖由 小克 於 11-11-23 16:31 發表
A DB teacher told me: The "basic" requirement is your kid can speak fluent and "beautiful" English and with "talents", not only "potential" or "skill".  They will ask you a simple Q: what can you cont ...

有目標

回復 67# bearcat2003 的帖子

原帖由 waiwai1234567 於 11-12-1 10:40 發表
is it higher chance for those student from international k to get sit from dbs and dgs? since their spoken english sound more native and with a higher english level?

應該係收local kindergarten讀既多d.

I can't tell about DGS. For DBS, spoken English will not be tested if you choose cantonese as your interview language. However, communication skill and common sense are important. You can refer to the following thread for the interview questions this year: -

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2347001&extra=page%3D1

原帖由 waiwai1234567 於 11-12-1 10:40 發表
is it higher chance for those student from international k to get sit from dbs and dgs? since their spoken english sound more native and with a higher english level?
‹ 上一主題|下一主題