用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

我個女補左數明左好多,妳有無覺得個女讀得好開心?好似今次考試見佢好free喎?今曰放學仲去左行街唔反屋企,話無書温?反而佢另外一個D班書友仔就連補習都無去,要响屋企温習?可能精英班壓力大D?

chupa 發表於 12-1-10 08:46
我個女舊年C班,應該係小班,但ar 女話佢嗰半班個Maths ar Sir 教得好差,反之另半班個teacher就教得好,所以小 ...
咁你女女一定係校內乖女一群啦
我女又係C班,我估到你講個阿sir好大機會教緊我個女maths,因為有高年級家長同我講過,只可以話個maths teacher教法未必令佢地班妹好明白,但佢又真係有落力,e.g一星期內有多日lunch time & after school留低俾佢地一齊做maths 功課,C班同學規定每星期要到2次 !
我女本身真係maths最弱的,所以我都唔怪得晒人,不過我地無同佢搵補習!
咁好大機會班主任都一樣呀,我女係maths最差(真係要用到差呢個字去形容),其他科都OK呀!

我而家無返工,所以都唔洗攞假同阿女溫書,不過發現到我插手真係好似重衰?????
我叫佢溫書的方法,同佢自己o個套有好大分別,好似佢自己溫個效果重好D !!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我個女舊年C班,應該係小班,但ar 女話佢嗰半班個Maths ar Sir 教得好差,反之另半班個teacher就教得好,所以小班都無用,連D班又係個ar Sir教都話唔明,結果去左補習。但,經過一年後,ar 女成績係中文最差,得六+令分,英文最高,所以就入左B班,眨下眼一年,成年幾無好似小學咁理佢,連我D同事都話:咦,點解無見你攞假同個女温書?因為佢唔鍾意我理佢,鍾意同書友仔一齊温,但好彩D女仔都好乖,thanks god .

嘩,無睇年两年,估5到多左咁多人討論,真開心。

icic, 咁亞女真係要醒定啲個中文........我地都完成左默書啦

咁就好啦,thanks Cameo!

pigpigng 發表於 11-12-19 17:03
我想問下欠功課是否以年度計還是上下學期分開計呢?我女已經好多次了!

總考默今日完成! ...

分上下學期計,你可以用你女女個account  log in入eclass有得睇埋全班欠功課情況!我個女都欠好多,因為其中一日佢欠帶3張quiz改正,咁已經當3次啦,,,,好易欠o架咋,諗得阿Q,唔係自己個女大懞,係人地個女太叻女,,,hahahahaha

頂埋聽日就OK啦,,,wed係xmas P,3/1/2012係exam無功課要交,,,所以明天係上學期last day需要交功課,過埋聽日又重新計分

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我想問下欠功課是否以年度計還是上下學期分開計呢?我女已經好多次了!

總考默今日完成!

heihei媽 發表於 11-12-18 21:58
回復 cameo 的帖子

但係據我所知精英班有啲總平均分係好低既 (仲要低過其它班) 既都可以直升?? 咁咪唔FAIR ...

其實只係由上屆開始左D班列為普教中班,就只有D班會"直升",即使學生喺升S2時數學成績係全級最差的30人,都唔會將佢編去輪數班(2C)
據我所知精英班有啲總平均分係好低--->係o架,但無唔公平o架!!

因為本身係將全級中/英文科最差的三十幾人編去B班,分小組上堂,又將數學科最差的三十幾人編去C班之嘛! 所以B班/C班只係指某一科係弱,並唔係平均分差

而你指個例子,平均分好低但入A班,只有一個可能,佢各科差得好平均,中英數三科都弱,但又剛剛未係最差的三十幾人,而其他科又更差,hahahaa~ 諗深一層,唔公平係佢無份享受小班輔導

嚟緊個exam出o既成績表會清楚好多,但全班及全級ranking,亦有分科ranking ! 可以真正睇到阿女喺咩位置啊!!

話時話,講左好幾日總默/考默,咁你地阿女而家考左未呀??

回復 cameo 的帖子

但係據我所知精英班有啲總平均分係好低既 (仲要低過其它班) 既都可以直升?? 咁咪唔FAIR 囉...

我都要返工呀, 所以無幫整食物呀.

我無參加因為要返工!佢話其他同學會帶食物喎!

你地有參加wed個xmas party嗎?? 洗唔洗幫阿女做班內小食呀?

heihei媽 發表於 11-12-18 13:01
亞女個日話老師話其實下年都係有機會分到去唔同班架喎... 大家知唔知呀

除左D班會直去到S3一直沿用普教中,除非有特別需要時係個別學生特別申請o架咋 ! 佢地唔會調班 !其他ABC班會以成績分囉,B班會係中英輔導,C係數輔~ 升S2時又會再以成績去睇需要分班!

heihei媽 發表於 11-12-18 11:07
吓.. 咁咪唔公平囉

我都唔知,,,但若果每班考默日子唔同的話,一定內容有變,,,總之要溫晒佢個中默範圍就OK !

亞女個日話老師話其實下年都係有機會分到去唔同班架喎... 大家知唔知呀

吓.. 咁咪唔公平囉

問左阿女嘞,,,佢地班已經考左中默and派埋中默result嘞~
佢自己溫,我無理佢,所以唔知^^

原帖由 cameo 於 11-12-15 19:27 發表

sorry sorry講漏左 ! 唐詩都要背!

我今日問清楚阿女,佢地班無講幾時"考中默",老師講左要溫定默書,12/12之後隨時"總默",我唔知佢地點分別"考默/總默",但阿女話已經"總默"左咯喎=.=
另外,今日開始考卷四中文說話!

...

這是 "總默": 我諗唔係班班一樣係星期一默。
卷五 默書
1.
會考朗讀篇章1.1-3.2 -> 讀默

2. 《木蘭辭》-> 背默
3.
唐詩七首 -> 背默 (select fews by teacher)

駱賓王

詠鵝

賀知章

回鄉偶書

王之渙

登鸛鵲樓

孟浩然

春曉

王維

九月九日憶山東兄弟

王維

相思

李白

下江陵

原帖由 heihei媽 於 11-12-15 16:30 發表
阿女話木蘭辭係背默,其他係o個本朗讀篇章就係讀默  

sorry sorry講漏左 ! 唐詩都要背!

我今日問清楚阿女,佢地班無講幾時"考中默",老師講左要溫定默書,12/12之後隨時"總默",我唔知佢地點分別"考默/總默",但阿女話已經"總默"左咯喎=.=
另外,今日開始考卷四中文說話!

我而家重亂過你,我都唔知總默係咩!
‹ 上一主題|下一主題